Maria P-H missade pallplats i Schweiz

Damernas slalom genomfördes trots dåligt väder – Anja med kostsam miss och sist

Foto: AP
Maria PH blev bästa svenska med en niondeplats.
SPORTBLADET

Ett starkt åk i förmiddags bäddade för en jakt på pallplatser för svenskorna.

Men en svår backe ställde till det och bästa placeringen stod Maria Pietilä-Holmner för, som slutade på femte plats.

I toppen av världscupen är spänningen fortfarande på topp då endast tre poäng skiljer mellan Maria Riesch och Lindsey Vonn.

Damerna körde i dag världscupen i slalom i Lenzerheide, Schweiz, trots att regnet varit tuff mot snön. Vädret sprack dock upp lite och arrangörerna valde att genomföra tävlingarna.

Herrarnas slalom ställdes däremot in.

Det första åket under förmiddagen gick bra för de svenska damerna, med Maria Pietilä-Holmner, Therese Borssén och Frida Hansdotter på topp tio, Maria Pietilä-Holmner låg fyra inför det andra åket.

För Anja Pärson var utgångsläget sämre då hon hade kört in på 21:a plats.

I det andra åket öppnade svenskan starkt men tappade fästet vid en port halvvägs in i banan – Anja Pärsons dag var förstörd när flera viktiga sekunder försvann och hon slutade sist.

– Jag fastnade till lite grann. Jag var lite orolig att jag skulle falla ihop, men jag stod kvar och kom ner, säger hon till SVT.

Svenskorna tappade

Frida Hansdotter var först ut av topp tio-svenskorna men tappade omgående en hel del tid i den flacka delen av backen och kom in som fyra när nio åkare återstod.

För Therese Borrsén gick det också lite knackigt i den gropiga backen och även hon tappade viktig tid.

För det största svenskhoppet, Maria Pietilä-Holmner, gick det bra men i de svåra förhållandena tappade hon några viktiga hundradelar när skidorna släppte i backen.

Till sist blev det en femte plats för svenskan som avslutade 67 hundradelar efter segraren Tina Maze, men bara var tre hundradelar från pallen.

Maze på förstaplats

Amerikanskan Lindsay Vonn ledde totalcupen framför tyskan Maria Riesch inför dagens tävlingar. Det är de två som gör upp om totalsegern, då Tina Maze ligger 600 poäng efter på tredje plats.

Amerikanskan gjorde ett bra åk och plockade poäng i dag i Lenzerheide där världscupen ska avgöras under de närmsta dagarna.

Lillasyster Susanne Riesch hjälpte sin syster genom att åka bättre än amerikanskan och puttade därmed ned henne ytterligare en placering. Även tyskan Christina Geiger petade ned ledaren av den totala världscupen ett hack.

Maria Riesch öppnade aggressivt i jakten på totalledaren Lindsay Vonn men var nära att åka ur och tog det sedan lugnt i backen – för att inte missa viktiga poäng i cupen.

Vann gjorde slovenskan Tina Maze som behärskade den svåra backen på ett bra sätt, något som ledaren från förra loppet inte lyckades lika bra med. Marlies Schild från Österrike avslutade dock på andra plats, fem hundradelar efter Tina Maze.

När världscupen ska avgöras i Schweiz blir den en jämn uppgörelse mellan Lindsay Vonn och Maria Riesch, då tyskan i dag plockade in poäng på amerikanskan och gick upp i ledning – med tre poäng.

FAKTA

Dagens resultat och topp tre i världscupen:

1. Tina Maze - Slovenien – 1.29.33

2. Marlies Schild – Österrike – 1.29.38

3. Veronika Zuzulova – Slovakien – 1.29.97

4. Maria Riesch – Tyskland – 1.29.99

5. Maria Pietilä-Holmner – Sverige – 1.30.00

11. Frida Hansdotter – Sverige – 1.30.72

18. Therese Borssén – Sverige – 1.31.30

28. Anja Pärson – Sverige – 1.34.58

–––

Totala världscupen:

1. Maria Riesch (Tyskland) 1 728 poäng

2. Lindsey Vonn (USA) 1 725

3. Tina Maze (Slovenien) 1 139

4. Elisabeth Görgl (Österrike) 992

5. Julia Mancuso (USA) 976

6. Marlies Schild (Österrike) 756

7. Tanja Poutiainen (Finland) 751

8. Viktoria Rebensburg (Tyskland) 656

8. Anja Pärson (Sverige) 656

10. Lara Gut (Schweiz) 589

11. Maria Pietilä Holmner (Sverige) 565

12. Anna Fenninger (Österrike) 555

13. Kathrin Zettel (Österrike) 499

14. Andrea Fischbacher (Österrike) 483

15. Nicole Hosp (Österrike) 454 (TT)