TV4:s hot: De kommer INTE in på arenorna...

SPORTBLADET

Sveriges två största tv-kanaler har kört fast i förhandlingarna kring nyhetsrätten för svensk fotboll.

TV4 är beredda att gå så långt att man vägrar SVT tillträde till landskamper och allsvenska matcher.

Den största förloraren av alla?

– Tittarna. De kommer aldrig få en komplett bild av vad som har hänt i Sverige och världen idrottsmässigt, säger TV-sportens chef Per Yng.

Redan i tisdags kunde Sportbladet berätta att förhandlingarna mellan SVT och TV4 hade brutit samman och att det, i skrivande stund, betyder att SVT inte kommer att få visa några highlights från Sveriges landskamper, allsvenskan, superettan, cupen och damallsvenskan.

 Det infekterade läget mellan kanalerna beror på att TV4 nu vill ta betalt av SVT för att de ska få visa bilder i korta inslag i sina nyhetsprogram som Sportnytt och Sportspegeln.

”Får intervjua utanför arenan”

Enligt Hans Pekkari, sportchef på TV4, har man rätt att hindra SVT att utföra en nyhetsbevakning så länge de inte har nyhetsrättigheter till exempelvis allsvenskan.

– Det kommer vi naturligtvis inte att acceptera och vi får väl se hur långt de är beredda att driva det. Om de stoppar oss från att komma in på arenan så kommer det att tära på förtroendet, säger Yng.

– För oss blir det en taktiskt fråga. Vi får väl intervjua folk utanför arenan.

 Det är väldigt ovanligt att SVT och TV4 bråkar om just nyhetsrätten eftersom båda kanalerna vill stå för bredd och mångfald i sina sändningar.

”Viktigt med fri nyhetsrätt”

Yng ser det uppblossade bråket som en principiellt viktig fråga.

– Det är en sak om vi inte kommer överens om sändningsrättigheterna till stora evenemang, eller magasinsrättigheter till Fotbollskväll, det är en helt annan sak. Men nu handlar det om nyhetsrättigheter och det är viktigt att den är fri. Det handlar om informationsfrihet och det är det som gör mig upprörd, säger Yng.

Han menar vidare att tittarna blir den stora förloraren om olika tv-bolag börjar ta betalt för rätten att rapportera om det som hänt.

– Det här betyder att andra inte kan bevaka det på ett journalistiskt viktigt sätt, mångfalden försvinner och det kommer att innebära att inget nyhetsprogram kan vara komplett. Tittarna kommer aldrig få en komplett bild av vad som har hänt i Sverige och världen idrottsmässigt.

Hur långt ifrån varandra står ni?

– Det ser dystert ut och det börjar bli jävligt ont om tid. Vi har länge betalat för den här nyhetsrätten. Det är ju inte så att svensk fotboll har gått upp så mycket i värde. Men det har prislappen gjort. Just nu är den orimlig, säger Yng.