”Väldigt tråkigt”

Vännen Hegerfors bestört

SPORTBLADET

Kollegerna sörjer Jan Svanlunds bortgång.

– Det var en väldigt trevlig och sympatisk människa som jag har svårt att tro att någon kan säga något ont om, säger Arne Hegerfors.
– Jag är jävligt, jävligt ledsen, säger Artur Ringart.

Foto: Lina Boström Einarsson
Arne Hegerfors.

Arne Hegerfors lärde känna Jan Svanlund när han flyttade till Stockholm på slutet av 1960-talet.

”Väldigt ödmjuk”

Det var Svanlund som redigerade Hegerfors första inslag, och de båda blev goda vänner under åren.

– Det var en väldigt ödmjuk och fin kille, och det kom fram i hans sätt att arbeta. Han var ingen vän av stora ord eller smaskiga rubriker, utan gjorde ett väldigt riktigt jobb, säger Hegerfors till Sportbladet.

– Han var helt enkelt en väldigt ödmjuk, trevlig och sympatisk människa som jag har svårt att tro att någon kan säga något ont om.

En annan SVT-profil, Jacob Hård, ger samma bild.

– För mig är han en som alltid har funnits där. Det var en otroligt schysst och trevlig arbetskompis. Det var aldrig något som var ett problem för Janne Svanlund. Det var på något sätt som att ordet "nej" eller "det går inte" inte fanns för "Svanis". Han var alltid en schysst polare och en otroligt bra medarbetare, säger han.

”Jävligt, jävligt ledsen”

Artur Ringart, som gjorde motorinslag tillsammans med Svanlund, beskriver honom som en fantastisk personlighet.

– Jag kom till tv-sporten som ny och han var väldigt schysst och positiv. Han bjöd alltid in, var prestigelös och lärde mig mycket saker, säger Ringart till Sportbladet.

– Vi var ett gäng på tv-sporten som hade bra kontakt och väldigt kul. Jag är bara jävligt, jävligt ledsen just nu.

”Idrottsfreak”

Ingvar Oldsberg, som kom till SVT på 70-talet, beskriver Svanlund som ”idrottsfreak” och ”go kille”.

– Det är en stor förlust och han kommer att vara saknad av alla. Han tillhör stormtrupperna som var med och byggde hörnstenarna i nuvarande tv-sporten, säger Oldsberg till Sportbladet.

– Han var ett idrottsfreak som sprang långlopp och motionerade, han pratade alltid om sina maraton. Det var en äkta go kille.

”Mån om att hålla sig i form”

Arne Hegerfors berättar att han och Svanlund de senaste åren ofta träffats ute på Djurgården där de båda ofta motionerade.

– Jag träffade honom för bara en vecka sedan. Han var väldigt mån om att hålla sig i form, säger Hegerfors.

– Janne har alltid varit en fighter, alltid varit väldigt vältränad. Jag tror att han har rekordet för 50-åringar i Lidingöloppet, säger Ringart.

ARTIKELN HANDLAR OM