”Wallin leder FBK till SM-guld”

Sportbladet Hans Abrahamsson om SM-finalen

SPORTBLADET

Färjestad vinner SM-guldet efter 4-3 i matcher.

En oerhört logisk final. Hade inte Södertälje tagit ut målvakten i slutminuten av den sista grundserieomgången mot HV 71 hade Färjestad och Skellefteå slutat etta och tvåa i tabellen.

Nu möts det i SM-final och på pappret är det två otroligt jämna lag. Jag bedömer Andreas Hadelöv som en något vassare förstemålvakt, men i Cristopher Nihlstorp har Färjestad en pålitligare back up. Forwardsuppsättningarna är i princip jämbördiga. Skellefteå har en fler spelskickliga backar men saknar den tyngd och tuffhet som Färjestad har.

Däremot har de båda lagen har haft totalt olika resor fram till finalen. Färjestad har bara spelat nio matcher medan Skellefteå tvingats till 13 stentuffa matcher med flera förlängningar.

Mycket hänger på hur Färjestad klarar av att hantera den enkla resan i semifinalen och det långa uppehållet inför finalen. Det är absolut inte bara en fördel att framför allt inte i början av matchserien då Skellefteå går in med ett mycket högre tempo. Men är det någon klubb som ska klara av att hantera det på rätt sätt så är det just Färjestad. Här finns en enorm rutin från olika situationer i ett slutspel, och jag tror att Färjestad drar nytta av sin enklare resa i slutspelet.

GULDHJÄLTEN

Rickard Wallin får tillbaka sin sidekick Christian Berglund och lagkaptenen kommer att leda Färjestad till guldet.