Löftet stängs av – missar London-OS

Taekwondo-talang missar London 2012

SPORTBLADET

En burk kosttillskott grusar Mohammed Qatananis OS-planer till London 2012.

Sveriges främste taekwondo-talang har stängts av i två år för dopning.

– Jag blev helt chockad när jag fick beskedet, jag fattade inget, säger han till SvD.

Mohammed Qatanani skulle ha tävlat i de nyss avslutade VM-tävlingarna i Sydkorea och åkt direkt därifrån på träningsläger för att satsa inför OS. Men den 22-årige SM-ettan har fått tänka om helt.

En burk med kosttillskott som han tog runt årsskiftet kastade om kull Qatananis idrottsliv helt och hållet efter att domen från dopningsnämden fallit i slutet av april.

”Maximal otur”

– Jag litade helt på att det företag jag fick kosttillskottet från. Det skulle bara ge lite extra energi. Vi inom kampsporter testas väldigt ofta och jag kulle naturligtvis aldrig ta något förbjudet ämne medvetet. Jag blev själv testad bara veckan innan det här hände och det känns som om jag hade maximal otur, säger Qatanani till Svenska Dagbladet.

”Första gången på 13 år”

Qatanani ingick i Sveriges Olympiska Kommittés topp- och talangprogram efter meriter som tre SM-guld och en andraplats i Paris Open bland annat. Men när SOK fick kännedom om det positiva testet i januari drogs det omedelbart in.

– Det är första gången under de 13 år vi haft det här programmet som någon inom det blir dopningsavstängd, säger SOK:s sportchef Glenn Östh till tidningen.

Taekwondo-talangen är ännu ett offer bland indrottsmän som intar kosttillskott med okänt innehåll.

Qatanani får i stället satsa på OS i Rio de Janeiro 2016.

ARTIKELN HANDLAR OM