OS till Asien – positivt för en svensk ansökan

”Behöver inte bekymra sig”

Foto: AP
Stefan Lindeberg.
SPORTBLADET

Inte sedan 1994 har två raka vinter-OS avgjorts i samma världsdel.

Därför kom IOK:s besked i eftermiddags som ett positivt besked för Sverige – som funderar på att söka vinter-OS 2022.

– Nu behöver vi inte bekymra oss för den frågan, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Det är ingen uttalad regel, men allt som oftast har IOK gjort sitt för att vinterolympiaderna ska rotera mellan världsdelarna. Sedan 1960 har det endast vid två tillfällen arrangerats två raka vinter-OS i Europa.

Därför var det, för framtida europeiska kandidater, ett positivt besked att inte tyska München eller franska Annecy fick OS 2018.

– Jag brukar försöka tona ner det, det är väldigt enkel journalistik att säga att OS måste rotera. Men vi kan konstatera att vi inte behöver bekymra oss för den frågan, nu är det upp till oss själva om vi tror att vi är tillräckligt bra, starka och organiserade för att arrangera ett OS, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Sportbladet.

Minister vill söka med Norge

Den senaste tiden har det varit en del snack om en ny svensk OS-ansökan till vinter-OS 2022. Men då har det mesta snacket handlat om en nordisk ansökan, där Sverige söker tillsammans med Norge, eller en svensk/finsk/norsk ansökning. Bland annat sade idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth i våras att hon ställde sig positiv till en ansökan tillsammans med Norge.

Men något sådant har SOK inga tankar på.

– Vi känner att om vi inom vår nationsgräns har de fysiska förutsättningarna för att anordna vinter-OS, då ska vi göra det själva, säger Stefan Lindeberg.

Och det känner ni att ni har?

– Ja.

”Måste ha alla med oss”

Frågan om ett OS i Sverige 2022 är högaktuell inom SOK.

– Vi har tagit ett inriktningsbeslut att under det här året fundera på om vi ska gå vidare på allvar om vi vill söka ett vinter-OS, eller ett ungdoms-OS, säger Lindeberg, och fortsätter:

– Vi har sagt i vår styrelse och till våra medlemmar att vi kommer lyfta frågan framöver. Så vi kommer diskutera det under hösten, men kommer inta ta något definitivt beslut i år.

Lindeberg, som ser Östersund som huvudort i ett svenskt vinter-OS, är medveten att det krävs mycket för en OS-ansökan.

– Vi måste ha alla med oss. Riksdag, regering och allmänheten.

ARTIKELN HANDLAR OM