”Vi måste gå upp”

Foto: ap
Sven-Göran Eriksson.
SPORTBLADET

Det börjar med Sirius och ska sluta med Premier League.

Sven-Göran Eriksson, 63, får äntligen chansen att bygga ett storlag från grunden.

För Sportbladet berättar ”Svennis” om nyförvärven, allsvenskan, mötet med Mourinho och de hårda kraven från ägarna.

− Det finns bara en sak som räknas, och det är att gå upp, säger han.

I fjol tog han över ett Leicester i kris. Den asiatiska ägaren Aiyawatt Raksriaksorn siktade på Premier League men allt pekade på League One.

Under Svennis ledning tog sig laget upp på en säker tiondeplats men hade inte ork att utmana om kvalplatserna.

Nu ger samme ägare Sveriges mest meriterade tränare chansen att bygga upp ett lag från grunden igen. Men målet är detsamma – Premier League.

− Med all rätt. De investerar mycket pengar i klubben, gör om hela träningsanläggningen, lägger om alla planer och investerar i spelare.

Hur ser relationen ut med ägarna? I Notts County var det ju en hel del problem.

− Helt och hållet annorlunda. Det här är riktiga människor och de har riktiga medel bakom sig. Anledningen till att de köpte Leicester är att de vill upp i Premier League och stanna där. Så det är målsättningen, precis densamma som när de köpte klubben i augusti.

Att ägarkonsortiet menar allvar den här gången har blivit tydligt under transferfönstret. Sex spelare har köpts in och minst två till är på väg. Största värvningen är Leicesterfödde, före detta Readingbacken, Matthew Mills.

– Förra säsongen gjorde vi mål som ett lag som flyttas upp, men vi släppte in mål som ett lag som åker ur. Nu har vi tagit in spelare med stor erfarenhet. Matthew Mills ansågs vara ligans bästa mittback förra säsongen och säsongen innan det. Så förhoppningsvis blir det bättre i år.

Nu får du en hel försäsong med laget. Vad är det du vill göra med laget nu?

− Först och främst måste spelarna bli konditionsmässigt okej. När ligan väl har startat är det många veckor där det blir dålig träning, eller dålig ska jag inte säga – det blir lite träning. Du spelar lördag, tisdag, lördag, tisdag och du kan inte träna så mycket mellan matcherna. Det är en sak. Två är att du köper de rätta spelarna. Det tredje är att organisera laget så vi får vår egen spelstil.

Du har ett 1+1-årskontrakt. Hur länge kan du se dig träna Leicester?

− Det beror ju på vad vi gör kommande säsong. Går vi upp är jag med all säkerhet kvar. Gör vi inte det så är det kanske tveksamt. Vi måste gå upp.

Är Leicester en sista anhalt som tränare om ni nu skulle gå upp?

− Nja, inte nödvändigtvis. Jag hoppas jag har några år kvar som tränare.

Finns det några tankar på Sverige?

− Haha, England är ett bra fotbollsland vet du...

Men finns det inte något jobb i Sverige som kunde locka?

− Det har varit snack om landslaget vid några tillfällen, och vid några tillfällen har det varit ganska nära men det har aldrig riktigt passat in. Jag har för länge sedan slutat att planera om vad som ska hända om 2-3 år. Det vet man aldrig.

Nu när du är i Sverige hinner du se någon allsvensk fotboll?

– Jag såg på några allsvenska matcher på tv när jag var på semester i somras. Jag vet att IFK (Göteborg) går det inte så bra för... och att Helsingborg leder. Jag kan ju inte säga att jag följer den noga, men jag får naturligtvis rapporter varje vecka av Tord (Grip).

Ni har kopplats samman med Mathias Ranégie i Häcken?

– Ja, han gör ju mål naturligtvis. Men det är inte aktuellt att värva någon från allsvenskan just nu.

Svennis och hans mannar ska vara i Sverige i nio dagar och då bland annat för att spela tre träningsmatcher mot Sirius, Real Mallorca och Hammarby.

Men de får ursäkta, försäsongens höjdpunkt kommer på hemmaplan den 30 juli när Real Madrid står för motståndet.

− Det är en upplevelse för våra fans, för mig själv och givetvis också för spelarna att möta Ronaldo och kompani.

Det blir en bra tränarduell med...

− Mourinho, ja. Jag känner honom ganska väl. Han var i Chelsea när jag hade England så vi hade ju mycket med varandra att göra. Han var mycket, mycket bra att ha och göra med. Fantastisk, kanske den bästa av dem alla.

Men vad än spelare och fans känner så är det först efter Real Madrid-matchen som den stora prövningen börjar. 46 omgångar i en av världens tuffaste ligor med ett slutmål som inte visar någon pardon.

Visst låter det som ett jobb för Sven-Göran Eriksson.