Här är Silly Seasons 10 tyngsta värvningar

Sportbladet summerar
den galna hockeysäsongen

Foto: Foto: LARS HEDELIN
SPORTBLADET

Fotbollens Silly Season är hetare än hetast – för hockeyn börjar värvningsbomberna sluta att brisera.

Då passar Sportbladet på att summera.

Här är de tyngsta övergångarna under årets hockey-silly – i elitserien och NHL.

ELITSERIEN

1. Dick Axelsson (f), 24, Modo (från Färjestad)

Det är svårt att inte välja Axelsson överst på den här listan. 24-åringen hade ingen knockout-säsong med svenska mästarna Färjestad förra säsongen direkt (30 poäng på 47 matcher och ”bara” tip poäng på 14 slutspelsmatcher). Men Axelsson vill fortfarande till NHL och hoppas att Modo ska vara språngbrädan dit igen. Med det som motivation kan teknikern mycket väl få det lyft han behöver.

2. Niclas Wallin (b), 36, Luleå (från San Jose Sharks)

Ja, han är gammal. Men det är Nicklas Lidström också. Att San Jose erbjöd honom ett nytt kontraktsförslag är dessutom ett kvitto på att han håller högsta klass fortfarande, så det här är utan tvekan en toppvärvning av Luleå. Wallin öser inte in poäng direkt (åtta på 74 matcher) men kommer vara en klippa i Luleås defensiv med sin styrka. Gjorde ett uppehåll i sin trogna tid i Carolina Hurricanes under lockout-säsongen och spelade då för just Luleå. Lär fylla tomrummet från Pierre Johnsson utan problem.

3. Johan Harju (f), 25, Luleå (från Tampa Bay Lightning)

Var bland de första värvningarna att trilla in under årets silly season och redan då visste man att den skulle stå sig bland de tyngsta. Återvänder från Nordamerika-äventyret redan efter en säsong där han som många andra varit på vippen att slå sig in i NHL. Producerade ordentligt för Tampas farmarlag, 53 pinnar på 63 matcher, och blev utsedd till veckans spelare i AHL i november.

4. Linus Videll (f), 26, AIK (från Södertälje)

Storklubbarna slogs om SSK-stjärnan som såg ut att vara på väg till HV 71. Men stockholmaren valde till slut AIK som förstärker sin offensiv ordentligt i och med Vidells intåg. Kan 26-åringen bara hålla sig skadefri kan han ta AIK till nya höjder – även om det inte blir den lättaste uppgiften att toppa förra årets säsong för fjolårets nykomling.

5. Oscar Möller (f), 22, Skellefteå (från Los Angeles Kings)

Många klubbar jagade hans signatur. Men stockholmaren valde till slut Skellefteå. Möller har inte hittat rätt i Los Angeles Kings sedan han kom till organisationen 2008, utan spenderade mest tid i Manchester Monarchs där det blev 50 poäng på 59 matcher förra säsongen. Har ändå stor erfarenhet från NHL (87 matcher) sin ringa ålder till trots. Lär kunna producera för Skellefteå också, även om de tappat flera nyckelspelare på forwardsidan.

6. Fredrik Pettersson (f), 24, Frölunda (från Chicago Wolves)

Sent om sider blev det klart – publikfavoriten Fredrik Pettersson återvänder till Frölunda. Yrvädret var göteborgarnas bäste spelare innan han lämnade laget för att pröva lyckan på andra sidan pölen. Men efter ett misslyckat försökt att slå sig in i NHL är nu Pettersson tillbaka – och nog innebär det en nyttig vitamininjektion i ett revanschsuget Frölunda.

7. Daniel Tjärnqvist (b), 34, Djurgården (från Lokomotiv Jaroslavl)

När Djurgården gjorde klart med en annan tung pjäs från silveråret 2010 (förutom Gustaf Wesslau), Kyle Klubertanz, såg det ut som att man hade nobbat Daniel Tjärnqvist. Men klubben var givetvis hela tiden intresserat och till slut fick man klart med sin guldback från -00 och -01. Djurgården har i Klubertanz (31 pinnar under silveråret 2010) och Tjärnqvist ett ruggigt svårslaget backpar.

8. Mikael Tellqvist (mv), Modo (från Dynamo Riga)

Det finns andra målvaktsvärvningar som kanske slår minst lika högt som denna, men för Modo – som har flera år av keeperbekymmer bakom sig – kommer Tuomas Tarkkis ersättare Mikael Tellqvist som en frälsning.

9. Mathis Olimb (f), 25, Frölunda (från Rockford IceHogs)

Skrev på för göteborgarna redan innan VM i Slovakien i maj, där Olimb skrev hockeyhistoria tillsammans med Norge och toppade hela turneringens poängliga stundtals. Hittar nu tillbaka till Frölunda efter ett misslyckat år i Nordamerika, men har visat att han är en klasspelare på europeiska rinkar.

10. Tomi Kallio (f), 34, Växjö (från Frölunda)

Det var jämnt skägg för veteranfinnen att klämma sig in på topp 10-listan bland kandidater som Max Friberg (från Skövde till Timrå) och Calle Söderberg (från Malmö till Linköping) som båda har enorm utvecklingspotential. Men ser man bara till nästa säsong får Växjös värvning av Tomi Kallio ändå anses tyngre. Har varit med i toppen av Frölundas poängliga säsong efter säsong det senaste decenniet, och har så klart massvis av rutin som kan hjälpa elitserienykomlingen.

NHL

1. Tomas Vokoun (mv), 35, Washington Capitals (från Florida Panthers)

1,5 miljoner dollar – det är stjärnmålvakten Tomas Vokouns nya årslön i Washington Capitals. Han kunde ha fått det dubbla. Han kunde ha fått det tredubbla. Men Vokoun vill vinna och skrev därför på för det lag han kände mest för – rent sportsligt. Nu har ju inte ”Ovies” och ”Bäckis” gjort sig kända som en segermaskin i slutspelet, men ändå. Respekt, Vokoun!

2. Brad Richards (f), 31, New York Rangers (från Dallas Stars)

”Hela NHL” jagade honom, sades det. Brad Richards val? New York Rangers. Ett nioårskontrakt (!) värt 60 miljoner dollar för en 31-åringen är i högsta laget – men det var förmodligen det som krävdes för att Manhattan-laget äntligen skulle fylla sitt skriande behov av en förstacenter.

3. Simon Gagne (f), 31, Los Angeles Kings (från Tampa Bay Lightning)

Han är skadebenägen. Check. Han börjar bli till åren. Check. Han hade i år sitt sämsta poängsnitt i NHL sedan lockouten. Check. Men att knyta till sig ”Foppas” gamle parhäst Simon Gagne för 3,5 miljoner dollar per säsong måste väl ändå klassas som ett fynd av Los Angeles Kings

4. Maxime Talbot (f), 27, Philadelphia Flyers (från Pittsburgh Penguins)

Kontraktet är uppbyggt så att det strider mot NHL:s löneregler, men ”Philly” verkar komma undan ändå. Att få in retstickan och box play-specialisten Max Talbot för 1,8 miljoner dollar per säsong är en riktigt prisvärd signing. Bäste tredjecentern i NHL? Mycket möjligt.

5. Andrew Brunette (f), 37, Chicago Blackhawks (från Minnesota Wild)

37 bast och med sina bästa år bakom sig. Men Andrew Brunette är ändå en bra och (hyfsat) billig lösning för ”cap-strained” Chicago Blackhawks. Veteransnipern vet fortfarande hur man hittar målet och har den där sällsamma förmågan att göra sina lagkamrater bättre.

6. Jaromir Jagr (f), 39, Philadelphia Flyers (från Avangard Omsk)

Det hade varit coolare om han hade skrivit på för Pittsburgh Penguins. Nu blev det Philadelphia Flyers i stället – av någon anledning – men det förringar inte det faktum att Jaromir Jagr fortfarande håller högsta NHL-klass om han bara är på rätt humör. Legendaren var helt suverän i vårens VM och kommer, tveklöst, att producera poäng i ett Philadelphia som annars (förutom Talbot-värvningen) har haft en väldigt konstig off season-strategi.

7. Christian Ehrhoff (b), 29, Buffalo Sabres (från Vancouver Canucks)

Det är ett kontrakt värt att ifrågasättas – ett tioårsavtal för en veteran. Men det är ändå svårt att ogilla Buffalos satsning på big name-värvningar. För en gångs skull vågar de verkligen gå för Stanley Cup-titeln – och de vill vinna den NU.

8. Tomas Kaberle (b), 33, Carolina Hurricanes (från Boston Bruins)

Han gick på brorsans rekommendationer och skrev på för Carolina Hurricanes. Och det blir säkert bra – för alla inblandade. Tomas Kaberle var knappast tungan på vågen som gav Boston Bruins Stanley Cup-titeln, men åren i Toronto Maple Leafs visade ändå att tjecken är en riktigt, riktigt bra power play-back.

9. Michal Handzus (f), 34, San Jose Sharks (från Los Angeles Kings)

Precis som Talbot en riktigt bra tredjecenter. Handzus har blockerat mest skott av alla Los Angeles Kings forwards varje säsong under sina fyra år i klubben – och trots det bara missat en enda match. Dessutom är han en bra tekare och är med sina närmare tusen bataljer i världens bästa liga en riktigt rutinerad NHL-räv.

10. Ryan Shannon (f), 28, Tampa Bay Lightning (från Ottawa Senators)

Listans tokskräll och knappast en ”tung” värvning, men Steve Yzermans free agent-strategi förtjänar att uppmärksammas. Förra året signade han New York Islanders-ratade Sean Bergenheim för en billig penning – och fick en hårdjobbande, snabbskrinnande slutspelssniper. När finländaren sedan ville ha en kraftig löneförhöjning valde Yzerman att ge honom nobben och i stället signa en ny billig ”out of the blue”-free agent, Ryan Shannon. ”Stevie Y” tror att han har värvat en ”ny Sean Bergenheim”. Vi vågar inte sätta emot.

■ ■ ■ Fotnot: NHL-listan är endast baserad på free agent-värvningar, inga bytesaffärer.

ARTIKELN HANDLAR OM