SUPERENKÄT: Så är läget i ditt favoritlag

Värvningarna? Vad saknas? Filosofin? Sommarträningen? Målsättningen? Jätte-enkät med alla lag i elitserien.

SPORTBLADET
Foto: SCANPIX
Gozzis AIK siktar mot slutspel.

AIK
Anders Gozzi, sportchef
Vilka viktiga roller har AIK lyckats fylla genom nyförvärv?
- Vi har ett bättre målvaktspar i år tack vare att Markus Svensson blev klar och vi fick behålla Viktor Fasth. Vi har fått en irrationell och större spelare i Linus Videll som dessutom kan avgöra matcher på egen hand. En bra powerplay spelare i Robert Rosén och en skridskoskicklig back i Tobias Viklund. Christopher Aspeqvist är hos oss på tryout och i augusti får vi se om han kommer att spela för oss eller inte.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Det känns ganska bra som det är just nu. Vi ville framförallt få ett bättre powerplay och vi har fått spelare som vi hoppas ska kunna gör oss bättre på just det.
Beskriv den hockey som du och tränarna Roger Melin och Gunnar Persson vill se AIK spela?
- Man skulle kunna sammanfatta det med att vi vill spela en offensiv hockey med hög press och mycket skridskoåkning.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Vi har gjort en del förändringar mot ifjol. Bland annat så har vi valt att vistas mycket mer utomhus i naturen under sommaren. Där har vi första hand kört mycket löpning och fys.
Vad är AIK:s målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Vår målsättning är slutspel. Då det gäller favoritskapet till guldet så tror jag att Elitserien blir ännu jämnare i år än i fjol och faktiskt så tycker jag att mer eller mindre alla lagen i serien vara med och slåss om guldet. Vilka av lagen som skulle vara just den största favoriten kan jag faktiskt inte svara på.
Nyförvärv: Markus Svensson från Malmö, Linus Videll från Södertälje, Robert Rosén från MoDo, Tobias Viklund från Frölunda och Christopher Aspeqvist från Huddinge (try out)
Förluster: Christopher Heino-Lindberg Klubb ej klar, Mattias Beck Mora, Mikael Österberg Klubb ej klar, Rastislav Pavlikovski Klubb ej klar, Richard Zednik Klubb ej klar, Peter Nolander Mora, Vesa Toskela Ilves, Filip Olsson Mörrum, Tobias Ericsson Mora, Peter Nemeth Dallas Stars, Johan Andersson Timrå, Eric Norin Almtuna (lån), Henrik Nilsson Almtuna (lån), Johan P Andersson Timrå, Mathias Franzén Almtuna (lån), Patric Gozzi Almtuna (lån), Daniel Olsson-Trkujla Kallinge/Ronneby och Joakim Ramsten Arlanda Wings.
------------------------------------------------------------------------------------
BRYNÄS
Michael Sundlöv, sportchef
Vilka viktiga roller har Brynäs lyckats fylla genom nyförvärv?
- Först och främst så har vi fått in Jesper Ollas och Mats Lavanders riviga sätt att spela vilket vi till viss del har saknat tidigare. Sedan hoppas vi att Ryan Gundersen ska kunna ta Mattias Ekholms plats. Martin Johansson är en spelskicklig kille som vi hoppas mycket på. Daniel Widing kommer förhoppningsvis ta Eero Somervouri plats och göra en hel del mål. Genom att Johan Holmqvist kommer hem till Brynäs så får vi med honom och Niklas Svedberg Elitseriens bästa målvaktspar.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Vi har fullt lag just nu i avvaktan på hur det går för Mattias Ekholm borta i Nashville. I dagsläget har vi åtta backar och så kommer vi ha till vi vet hur det blir för Ekholm. Vi håller en plats öppen för honom och det beskedet får vi i mitten av oktober. Blir han kvar i Nashville så kommer vi eventuellt titta efter ytterligare en back.
Beskriv den hockey som du och tränarna Tommy Jonsson och Jan Larsson vill se Brynäs spela?
- Vi vill fortsätta utveckla den offensiva hockey som vi spelat under dom senaste säsongerna. Det defensiva spelet har tidigare varit riktigt bra men i fjol blev det ibland lite för mycket upp och ner. Det finns säkert anledningar till att det såg ut så ibland och utan att förringa Thomas Greiss och Björn Bjurlings insatser så har vi tidigare säsonger haft några av Sveriges bästa målvakter i Jacob Markström, Eddie Läck och Anders Lindbäck vilket gett en annan defensiv stabilitet.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Ja. Vi har lagt mer fokus på individuellt anpassad träning för killarna även om laget tränar tillsammans hela tiden.
Vad är Brynäs målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Vi ska inte hålla på att hymla och säga att vi bara ska gå till slutspel. Brynäs ska vara med och slåss om guldet. Sedan är det säkert elva lag till som har den målsättningen.
Nyförvärv: Johan Holmqvist - Frölunda, Jesper Ollas - Leksand, Mats Lavander - Luleå, Ryan Gunderson - Örebro, Martin Johansson - Mora och Daniel Widing - Djurgården.
Förluster: Dale Clarke - klubb ej klar, Magnus Kahnberg - Frölunda, Alexander Sundström - Mora, Mattias Ekholm - Nashville Predators, Eero Somervuori - IFK Helsingfors, Thomas Greiss - San José Sharks, Anton Rödin - Chicago Wolves, Oskar Östlund - HV71, Martin Hellgren - Asplöven.
------------------------------------------------------------------------------------
DJURGÅRDEN
Jan Järlefeldt, sportchef
Vilka viktiga roller du har lyckats fylla genom nyförvärv?
- På målvaktssidan är vi väldigt glada över att fått hem Gustaf Wesslau från Springfield och tillsammans med Tim Sandberg så har vi nu fått ett riktigt bra målvaktspar. Backsidan ser starkare ut än förra året efter att vi kommit överens med både Daniel Tjärnqvist och Kyle Klubertanz. Det var länge sedan vi hade så bra backuppsättning som inför årets säsong vilket känns väldigt bra. Framåt har vi fått de forwards vi ville ha, det vill säga Jonas Almtorp och Mattias Carlsson.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Vi har fullt nu och har inga planer på att ta in några ytterligare spelare. Vi arbetar i stället med att få våra yngre spelare att ta ytterligare ett steg framåt i sin utveckling. Det är viktigt att ge killar som Patrik Cehlin, Mika Zibanejad, John Norman med flera möjligheten att ta det här steget och för killarna själva chansen att visa att dom klarar av det här steget. Vi har sedan flera år jobbat med att få upp egna, gärna stockholmskillar, i truppen och kompletterar upp det med mer erfarna killar som exempelvis Mattias Carlsson, Daniel Tjärnqvist och Jonas Almtorp.
Beskriv den hockey som du och Hardy Nilsson, Mikael Johansson och Thomas Montén vill se Djurgården spela?
- Djurgården ska spela en fartfylld och aggressiv ishockey. Vi ska alltid vara ett tufft spelande lag så vi bygger vidare på det spel vi spelat under dom senaste säsongerna.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Nej, vi jobbar vidare efter samma koncept som vi haft under de senaste åtta åren. Vår fystränare, Patrik Högberg, bygger vidare på den grundbas vi utgår ifrån och sedan justerar han och anpassar vissa delar av träningen utefter vad som passar laget bäst.

Vad är Djurgårdens målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Första målet är slutspel. Längre än så tittar vi inte utan väl där så sätter vi upp nya mål. Favoriter? Serien verkar jämnare än någonsin och det är svårt att säga att något lag är mer favorit än något annat. Skellefteå och Luleå ser intressanta ut liksom HV 71 och Linköping. Men att peka ut något av Elitseriens tolv lag som trolig vinnare av SM-guldet är omöjligt.
Nyförvärv: Daniel Tjärnqvist Lokomotiv Yaroslavl, Jonas Almtorp Södertälje, Mattias Carlsson Södertälje, Gustaf Wesslau Springfield Falcons och Kyle Klubertanz Hamilton Bulldogs.
Förluster: Oscar Eklund Kärpät, Stefan Ridderwall Timrå, Nichlas Falk Slutar, Nils Ekman Slutar, Staffan Kronwall Severstal Cherepovets, Mark Owuya Toronto Maple Leafs, Alexander Deilert Leksand, Daniel Widing Brynäs, Arvid Strömberg Kallinge/Ronneby och Marcus Sörensen Skellefteå.
------------------------------------------------------------------------------------
FRÖLUNDA
Christian Lechtaler, tränare
Vilka viktiga roller har Frölunda lyckats fylla genom nyförvärv?
- Egentligen så har vi lyckats fylla alla poster som vi velat. Vi har valt att föryngra laget och satsta på en hel del hemvändare vilket känns inspirerande. Tack vare värvningarna av Fredric Andersen och Magnus Hellberg så har vi föryngrat rejält på målvaktssidan vilket känns väldigt spännande. I övrigt så har det varit viktigt för oss att få hem en del spelare med ett stort Göteborgshjärta i kombination med några utländska spelare och även ett par spelare från andra delar av Sverige.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Givetvis så finns det en del drömspelare där ute som man vill ha. Men uppriktigt sagt så saknar vi i dagsläget ingen spelartyp och vi känner oss ganska tillfreds med den trupp vi har. Det är skönt att ha laget klart att jobba med så här tidigt vilket ger en bra gruppdynamik. Men vi stänger inga dörrar för spelare utifrån utan vi har dörren lite på glänt hela tiden.
Beskriv den hockey som du och Kent Johansson vill se Frölunda spela?
- Vi har pratat om att Frölunda ska spela en frejdig hockey där vi sätter hög och tidig press på motståndarna för att vinna puck högt upp i banan och skapa målchanser och givetvis mer mål.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Lite förändringar har vi gjort då vi har lagt in mer samlingar och träningsperioder med laget. Dom samlingarna sker oftast här i Göteborg med omnejd. Det upplägget har vi tillsammans med egen träning vilket ger varje spelare en större frihet. Alla i laget är proffs på det här så jag ser inget problem i att var och en tränar själv ibland. Killarna vet vad som krävs för att kunna prestera bra i Elitserien.
Vad är Frölundas målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Favoriter till SM-guldet måste vara det lag som ska försvara guldet, det vill säga Färjestad. Sedan finns det många utmanare till Färjestad om guldet. För Frölundas del så vill vi först och främst göra en bättre säsong än i fjol då vi slutade på nionde plats. En plats som vi inte var nöjda med och nu ska vi bryta trenden och sikta på en bättre placering i tabellen.
Nyförvärv: Fredrik Pettersson Chicago Wolves, Anton Axelsson Timrå, Jari Tolsa Linköping, Patrick von Gunten Kloten, Magnus Hellberg Almtuna, Magnus Kahnberg Brynäs, Pierre Johnsson Luleå, Fredrik Eriksson Nürnberg, Christoffer Persson Rögle, Fredrik Andersen Fredrikshavn och Mathis Olimb Rockford
Förluster: Johan Holmqvist Brynäs, Niklas Andersson slutar, Andreas Karlsson slutar, Ville Mäntymaa Kärpät, John Klingberg Jokerit, Tobias Viklund AIK, Tomi Kallio Växjö, Joakim Lundström Timrå, Oscar Hedman Timrå, Riku Hahl Jokerit, Jesper Mattsson Malmö, William Wallén Malmö Peter Andersson Örebro, Robin Dahse Växjö och Mikko Mäenpää Amur Khaborovsk.
------------------------------------------------------------------------------------
FÄRJESTAD
Thomas Rundqvist, sportchef
Vilka viktiga roller har Färjestad lyckats fylla genom nyförvärv?
- Genom att ”PW” (Fredrik Pettersson-Wentzell) har ersatt Alexander Salak så har vi fått ett oerhört kompetent målvaktspar. På backsidan så har vi egentligen bara tappat Jonas Junland och där tror vi att Johan Larsson kommer att vara en fullgod ersättare. Johan är en kille som gjort väldigt stora framsteg dom senaste säsongerna. Framåt så har vi fått Joakim Hillding från Växjö som var en av Hockeyallsvenskans intressantaste spelare den senaste säsongen.
- Vi har annars ett väldigt ungt lag i år men även en väldigt stark kärntrupp vilket gör att vi inte behövt värva så många spelare som tidigare säsonger. Vi tvekar inte att låta unga killar som Peter Wennerström, Robin Sterner med flera få mer istid den här säsongen jämfört med tidigare år.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Vi kanske saknar en spelare som ersätter Emil Kåberg. En spelare som ger etthundra procent oavsett om han spelar två eller tjugo minuter i matcherna. Sådana spelare kan vara väldigt viktiga att ha om man måste väcka laget i någon match. Även om Holtet inte är riktigt samma typ av spelare så har han lite av dom här egenskaparna, går in och kör på mål oavsett hur ont det gör. Vi ska ha in en forward till men om det blir en sådan spelare eller en spelare som har egenskaper som exempelvis Pelle Prestberg, Dick Axelsson eller Mattias Sjögren vet vi inte ännu. Marknaden på bra spelare krymper i alla fall kan man konstatera men vi ska se till att hitta en spelare som vi känner oss komfortabla med.
Beskriv den hockey som du, Niklas Czarnecki och Leif Carlsson vill se Färjestad spela?
- Jag tyckte att vi växte mycket i vårt rakare spel förra säsongen och just det spelet där vi tar in pucken på mål ska vi jobba vidare på att utveckla. Trots allt så är det framför mål det händer. Sedan vet vi av erfarenhet att det är i boxplay och powerplay som man vinner många poäng och här ska vi fortsätta göra ett bra jobb.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Lite grann eftersom vi har lag mer vikt vid den individuella träningen. På förmiddagarna tränar hela gruppen tillsammans men på eftermiddagarna delar vi upp gruppen eftersom exempelvis en junior kanske behöver bygga på sig mer muskler medan en äldre kille kanske behöver jobba mer med andra detaljer.
Vad är Färjestad målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Vi pratar inte i några andra termer än att vi ska försvara SM-guldet. Förhoppningsvis är vi ett av finallagen men jag tror även att HV 71, Skellefteå och Djurgården tillhör favoritlagen.
Nyförvärv: Johan Larsson Bofors, Joakim Hillding Växjö och Fredrik Pettersson-Wentzel Almtuna.
Förluster: Pelle Prestberg Leksand, Jonas Junland Barys Astana, Emil Kåberg Örebro, Adam Rundqvist Sundsvall, Henrik Björklund Örebro, Andro Michel Örebro, Dick Axelsson MoDo, Alexander Salak Chicago Black Hawks, Markus Karlsson Borås, Mattias Sjögren Washington Capitals och Niclas Edman Troja-Ljungby.
------------------------------------------------------------------------------------
HV 71
Fredrik Stillman, sportchef
Vilka viktiga roller du har lyckats fylla genom nyförvärv?
- Vi har sökt spelare med tyngd och kraft men även spelskickliga spelare och det tycker jag att vi fått. Exempelvis så är Jason Krog en väldigt spelskicklig herre och i en spelare som Noah Welsch så har vi fått in en hel del tyngd. Om jag ser till samtliga våra nyförvärv så känns det väldigt bra just nu.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Jag tycker att det ser rätt bra ut som det är. Givetvis kan man alltid önska sig mera. Men man ska komma ihåg att det finns en plånbok och ramar som vi måste rätta oss efter.
Beskriv den hockey du, Ulf Dahlén och Thomas Ljungbergh vill se HV 71 spela?
- Utan tvivel en offensiv hockey. Det här kanske låter en smula kryptiskt men jag vill att vi går offensivt även utan puck. Det vill säga sätter press på våra motståndare. Är offensiva i tanken över hela banan även då motståndaren har puck. Jaga och inte ställa upp oss så mycket i styrspel.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Nej, egentligen inte. Vi ser ju vad som måste justeras hos våra spelare i upplägget och rättar upp träningen därefter. Men annars är det ingen större skillnad mer än lite förändringar i själva övningarna som våra fystränare Magnus Karlsson och Jan-Olof Eriksson lägger upp.
Vad är HV 71 målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Målet för HV 71 är alltid att vinna och helst då 55 seriematcher i rad. Men det har vi insett är ganska svårt som alla förstår. Men vi jobbar för att gå hela vägen och göra ett riktigt bra arbete varje dag. Ibland så räcker det och andra gånger inte.
- Favoriter är svårt att plocka ut men Linköping verkar bra liksom Färjestad som för övrigt alltid är bra. Luleå verkar också bra. Även Skellefteå tror jag kan bli farliga även om man har en väldigt ung trupp.
Nyförvärv: Mattias Karlsson Timrå, Mats Trygg Hamburg, Jason Krog Chicago Wolwes, Jesse Joensuu New York Islanders och Noah Welsch Chicago Wolwes
Förluster: Nichlas Torp Timrå, Johan Björk Klubb ej klar, Simon Önerud Timrå, Juuso Hietanen Torpedo, André Pettersson Ottawa Senators, Martin Thörnberg Torpedo, Teemu Laine Dinamo Minsk, Pasi Puistola Servastal Cherepovets, Kris Beech Lukko Tobias Jonsson Oskarshamn och Fredrik Lövdahl Manglerud.
------------------------------------------------------------------------------------
LINKÖPING
Johan Hemlin, sportchef
Vilka viktiga roller har Linköping lyckats fylla genom nyförvärv?
- Vi har fått in bra svensk kvalité i truppen. Jag tänker då på Pär Arlbrandt från Elitserien. Kalle Olsson, Calle Söderberg och Albin Lorentzon från Hockeyallsvenskan. Sedan har vi Johan Åkerman som återvänder från Tyskland och Robin Figren som ifjol spelade i AHL. Det har gjort att vi idag har en bra mix i truppen. Det jag annars vill lyfta fram som extra roligt är att vi har fem killar i truppen som kommer från Linköping . Christian Engstrand, Mattias Bäckman, Albin Lorentzon och Erik Lindhagen kommer alla via vårt hockeygymnasium. Dessutom så är ju ”Mange” Johansson från Linköping.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Vi tittar efter ytterligare en forward. Det vi söker är en ersättare för Michael Holmqvist som vi idag inte vet om han kan spela kommande säsong med anledning av den skada han dras med. Vem vår nya forward kommer att bli är ännu inte klart.
Beskriv den hockey som du, Hans Särkijärvi, Magnus Hävelid och Johan Schillgard vill se Linköping spela?
- Vi vill spela en hockey med snabba spelvändningar och där alla lägger ner ett hårt arbete i varje byte. Det här är en filosofi vi jobbade utefter redan ifjol och jag tycker att vi verkligen har fått in en väldigt hög arbetsmoral i laget.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Vi har strävat efter en mer hockeyanpassad försäsongsträning. En av anledningarna till det är att våra ordinarie tränare sköter sommarträningen den här säsongen. Det innebär bland annat att vi lägger in en hel del skridskoåkning och teknikträning på is även under sommarhalvåret.
Vad är Linköpings målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Linköping har som mål att först gå till slutspel och när vi väl har tagit oss dit så sätter vi upp nya mål. Vilka som är guldfavoriter är omöjligt att svara på så här tidigt på säsongen speciellt som inte alla trupperna är klara ännu.
Nyförvärv: Carl Söderberg Malmö, Johan Åkerman Kölner Haie, Pär Arlbrandt Luleå, Kalle Olsson Västerås, Albin Lorentzon Örebro och Robin Figren Bridgeport.
Förluster: Jari Tolsa Frölunda, Johan Andersson Timrå, Jeff Ulmer Klubb ej klar, Viktor Ekbom Tappara, Dennis Bozic Sundsvall, Patrik Zackrisson Atlant, Josef Melichar Pardubice, Axel Brage Sundsvall, Tim Harrysson Vita Hästen, Victor Wahlqvist Kallinge/Ronneby och Andreas Pihl slutar.
------------------------------------------------------------------------------------
LULEÅ
Lars Bergström, sportchef
Vilka viktiga roller har Luleå lyckats fylla genom nyförvärv?
- Vi alla tyckte att Luleå gjorde en rätt bra säsong förra året och självfallet vill vi bygga vidare på det vi började på då. Sedan har vi velat tillföra mer poängproduktion och lite mer storlek till laget. Tidigare har vi haft ganska många små spelare i laget. Men med dom nyförvärv som vi fått till årets säsong så tycker jag att vi tillfört båda dom kvalitéerna som vi sökte efter.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Ett lagbygge med möjligheter till spelarköp fram till och med sista januari ger ju en ganska stor flexibilitet. Om man ska värva nytt är avhängt på hur laget fungerar, om man lyckas i serien och om det blir många skador eller inte. I dagsläget vill vi tillföra laget en offensiv och kreativ back men hur det kommer att se ut framöver under säsongen har jag inget svar på.
Beskriv den hockey som du, Jonas Rönnqvist, Thomas Berglund och Roger Åkerström vill se Luleå spela?
- Vi vill spela en traditionell Luleåhockey som är sevärd men samtidigt effektiv. Gärna en offensiv hockey med en intensiv touch över sig.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Nej, utan det har mest handlat om marginella förändringar. Vi jobbar med ett beprövat koncept som har varit framgångsrikt under flera år. Jonas Rönnqvist är huvudansvarig även för fysträningen men sedan tar han hjälp av lite olika människor utifrån för att hela tiden fortsätta utveckla den.
Vad är Luleås målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Målet är att Luleå ska fortsätta vara ett vinnande lag, det vill säga vinna fler matcher än vi förlorar. Sen ska vi helt klart vara med och utmana. Favoriter måste Färjestad vara eftersom dom vann förra året och alltid är med där uppe och slåss.
Nyförvärv: Johan Harju Norfolk Admirals, Daniel Gunnarsson Leksand, Niclas Wallin Carolina Hurricanes, Ville Viitaluoma HPK, Sami Sandell Troja-Ljungby, Mattias Persson Troja-Ljungby, Lukas Kilström Södertälje, Johan Gustafsson Västerås och Damien Fleury Västerås.
Förluster: Pär Arlbrandt Linköping, Pierre Johnsson Frölunda, Fredrik Styrman Skellefteå, Mats Lavander Brynäs, Anders Burström Slutar, Anders Nilsson New York Islanders, Philip Kemi Visby/Roma, Oskar Nilsson Frisk/Asker och Christian Nyman Halmstad.
------------------------------------------------------------------------------------
MODO
Markus Näslund, General Manager
Vilka viktiga roller har MoDo lyckats fylla genom nyförvärv?
- Först och främst så tycker jag att vi har fått en målvakt av mycket hög klass i Mikael Tellqvist. Förhoppningsvis ska det ge en trygghet som vi till viss del har saknat dom senaste säsongerna. Om jag ser till den resterande delen av lagbygget så har vi jobbat med att få till en föryngring av laget och framförallt med att få in hungriga spelare till laget. Sedan kommer givetvis alla ha viktiga roller i laget utan lyfta fram någon roll som en viktigare än någon annan.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Just nu saknar vi två forwards när jag tittar i laguppställningen. Det får gärna vara två offensivt lagda forwards med skapligt målsinne. De här spelarna söker vi inte bara i Sverige utan vi ser oss om även i andra länder för att hitta dom rätta.
Beskriv den hockey som du, Ulf Samuelsson och Peter Andersson vill se MoDo spela?
- Det är en ganska svår fråga. Men vi vill spela ett spel som gör att vi vinner matcherna och göra det utefter vad vi internt har planerat. Hur vi ska spela för att göra det är något som jag helst inte vill gå in på i media.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Den frågan kan jag inte svara på fullt ut. Det jag vet är att vår fystränare Jocke Blomqvist har kört hårdare i år än tidigare säsonger. Jag är inte säker på om vi tränat mer än tidigare men det jag vet är att vi förbättrat kvalitén avsevärt. Det är viktigt eftersom det får gänget att dra åt samma håll och just nu så har vi fått till ett jäkla go i gänget.
Vad är MoDo målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Vi ska först och främst ta oss till slutspel vilket är en realistisk målsättning med tanke på att vi slutade tolva den senaste säsongen. Vilka som blir svenska mästare är en ganska svår fråga att svara på sär här i juli, speciellt då inte alla har sina trupper riktigt klara ännu. Det man kan säga redan nu är i alla fall att det kommer att bli en riktigt jämn och rolig elitserie.
Nyförvärv: Tomas Pöck Rapperswil, Fredric Andersson Södertälje, Johan Ryno Oskarshamn, Patrik Hersley Malmö, Dick Axelsson Färjestad, Jonas Ahnelöv San Antonio Rampage, Mikael Tellqvist Dinamo Riga, Freddy Meyer Atlanta Thrashers och Måns Krüger Djurgården.
Förluster: Robert Rosén AIK, Byron Ritchie Bern, Jacob Blomqvist Leksand, Magnus Häggström Rögle, Daniel Josefsson Malmö, Anders Eriksson klubb ej klar, Alexander Bonsaksen klubb ej klar, Nicklas Dahlberg Örebro, Per Hållberg Växjö, Isak Ahrling Växjö, Mattis Timander klubb ej klar (ev Skellefteå), Anders Forsström Kumla och Tuomas Tarkki Neftekhimik. Ladislav Nagy och Hannu Pikkarainen kontraktslösa.
------------------------------------------------------------------------------------
SKELLEFTEÅ
Lars Johansson, sportchef
Vilka viktiga roller har Skellefteå lyckats fylla genom nyförvärv?
- Vår trupp är inte färdig ännu men vi bygger laget utefter våra förutsättningar där vi redan har en väldigt stark grund att stå på. Sedan har vi valt att krydda med några toppspelare där Oscar Möller från Los Angeles Kings är en mycket spännande spelare och som vi ser passa in i vårt lag. Lee Goren är en annan karaktär som vi ville få in laget och som passar in i vårt sätt att spela hockey.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Vi har som sagt var redan en väldigt bra grund redan vilket inte minst visade sig i slutspelet förra säsongen. Men vi tittar efter ytterligare en back men även en forward. Det ska vara rätt typ av forward som passar in i vårt fartfyllda sätt att spela hockey och just nu så finns det ingen sådan spelare tillgänglig på marknaden. Men vi håller hela tiden ögonen öppna på vad som händer på spelarmarknaden.
- Då det gäller Adam Larsson så är han på camp borta i New Jersey. Det pågår hela tiden förhandlingar men i dagsläget är ingenting klart.
Beskriv den hockey som du, Anders Forsberg, Stefan Klockare och Bert Robertsson vill se Skellefteå spela?
- Vi ska fortsätta spela vår fartfyllda offensiva hockey med mycket skridskoåkning som vi jobbat med under flera säsonger nu. En totalhockey skulle man kunna säga med en bra defensiv och en bra offensiv i alla zoner.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Inte speciellt mycket. Vi har framgångsrikt jobbat utefter samma träningsupplägg under fyra säsonger nu. Det handlar mera om att vi gör en del mindre justeringar där jag inte vill gå in på detaljerna.
Vad är Skellefteås målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Vi ska vara med och slåss där uppe. Som den slitna klyschan säger så handlar det om att man måste ha ödmjukhet och ta en match i taget om du ska ta dig till final. Du får aldrig underskatta dom elva väldigt bra lag som vi kommer att möta under säsongen.
Nyförvärv: Fredrik Styrman Luleå, Marcus Sörensen Djurgården, Jan-Axel Alavaara Wolfsburg, Fredrik Hynning Timrå, Oscar Möller Los Angeles Kings och Lee Goren Bern.
Förluster: Ivan Majesky klubb ej klar, Yared Hagos Timrå, Mikko Lehtonen Servestal Cherepovets, Fredrik Warg Dinamo Riga, Ville Koistinen Ilves, Mattias Lindström Carolina Hurricanes, Tim Erixon New York Rangers, Joakim Lindström Colorado Avalanche, Marcus Wallmark Karlskrona och David Rundblad Binghampton Senators.
------------------------------------------------------------------------------------
TIMRÅ
Stefan Lindqvist, sportchef
Vilka viktiga roller du har lyckats fylla genom nyförvärv?
- Vi har fått fyra nya centrar i Petr Vampola, Yared Hagos och två Johan Andersson. Givetvis så är det här viktiga roller som jag är väldigt nöjd med att kunnat fylla så tidigt. Sedan har vi fått två riktigt kompetenta målvakter i Joakim Lundström och Stefan Ridderwall där inte någon är någon outtalad etta eller tvåa. Jag tror att de kan ge en sund konkurrenssituation mellan de båda. Sedan är jag väldigt nöjd med att vi kunnat förstärka på ledarsidan med Kent Norberg som kommer in som assisterande coach. I övrigt vill vi nog se laget mer som en helhet.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Vi söker efter en första eller andra back. Som marknaden ser ut idag så söker vi mer eller mindre överallt efter honom och vi har ett par namn som vi tittar lite extra på just nu. Men vilka namn det är vill jag inte gå in närmare på.
Beskriv den hockey som Per-Eric Johnsson, Kent Norberg och Clas Eriksson vill se Timrå spela?
- Det är jättesvårt att svara på eftersom vi även har en motståndare som vi ställs mot i varje match. Men i grunden så vill Timrå spela en fartfylld hockey med mycket skridskoåkning där vi tar initiativet i spelet.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- I det stora hela så är det i grunden samma upplägg. Men vi har fått en ny fystränare som heter Jocke Svedberg och som kommer från sprintsidan inom friidrotten. En riktigt bra och spännande kille som är van att jobba individuellt med varje kille och som har ett bra upplägg. Det som annars är den stora skillnaden mot i fjol är att vi inte tog oss till slutspel och kunde börja försäsongsträningen redan den 4:e april. Vi får se vad det ger för resultat i slutändan.
Vad är Timrås målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Vi ska vara med och slåss om en slutspelsplats. Vi pratar inte i några andra termer eller tabellplaceringar. Att tippa favoriter så här i mitten av juli är givetvis väldigt svårt. Men det kommer säkert handla om dom stora drakarna så som Färjestad och HV71.
Nyförvärv: Marcus Högström Sundsvall, Nichlas Torp HV 71, Max Friberg Skövde, Simon Önerud HV71, Johan Andersson Linköping, Johan Andersson AIK, Stefan Ridderwall Djurgården, Mat Robinson Sparta, Joakim Lundström Frölunda, Oscar Hedman Frölunda, Yared Hagos Skellefteå och Petr Vampola Avangard Omsk.
Förluster: Juha Pitkämäki Aalborg, Pär Styf Slutar, Anton Axelsson Frölunda, Mattias Karlsson HV 71, Gabriel Karlsson Leksand, Sebastian Erixon Vancouver Canucks, Fredrik Sonntag Södertälje, Anton Lander Edmonton Oilers, Magnus Åkerlund Borås, Fredrik Hynning Skellefteå, Kim Hrischovits Helsingfors och Mikko Jokela Helsingfors.
------------------------------------------------------------------------------------
VÄXJÖ
Henrik Evertsson, sportchef
Vilka viktiga roller har Växjö lyckats fylla genom nyförvärv?
- Alla hoppas jag! Det är svårt som nykomling att se om eller vad vi saknar. Men det vi har sökte efter är spelare med bred elitserierutin. Då tänker jag på spelare som Tomi Kallio, Brad Moran och Per Hållberg. Med det menar jag inte att dom ska vara bäst i varje match och bära hela laget på sina axlar. Inte heller att dom spelar i Växjö för att dom är gamla utan för att dom med sin erfarenhet kan komma med tips och råd hur vi ska bemöta olika situationer som uppstår under en lång säsong.
Vad saknas för att lagbygget ska vara komplett?
- Den frågan vill jag avvakta med att svara på tills serien har gått igång och vi spelat några omgångar. Inte för att jag idag ser att vi har några brister utan mera att fakta är att vi har ett stort antal killar i laget som aldrig har spelat elitseriehockey. Vi måste få tid att se att alla håller i Elitserien innan vi tar beslut om vi ska göra förändringar i laget.
Beskriv den hockey som du, Jan Karlsson och Fredrik Hellgren vill se Växjö spela?
- Vi ska spela som vi gjort under våra senaste år. Varje match vi går in i ska vi vinna oavsett om det krävs att vi måste spela en defensiv eller offensiv hockey. Vi är anpassningsbara efter den hockey som vi ställs emot.
Har ni förändrat mycket i sommarträningsupplägget?
- Inte mer än att vi har lagt till ytterligare någon timme per vecka. Sedan har fystränarna styrt om lite i detaljerna kring träningen, men inget stort.
Vad är Växjös målsättning kommande säsong och vilka är dina favoriter till SM-guldet?
- Vi har samma målsättning som vi hade i Hockeyallsvenskan och det är att vi ska vinna varje match som vi ställer upp i. Sedan tycker jag att vi har ett lag som är så pass bra att vi ska kunna ta oss till slutspel. När det gäller vilka som är favoriter så tycker jag att Linköping ser riktigt starka ut på pappret. Även Luleå ser ut hatt fått ihop ett bra lag. Serien var väldigt jämn redan i fjol men jag tror att vi kommer att få se en ännu jämnare Elitserie nästa säsong.
Nyförvärv: Dennis Rasmussen Västerås, Mikael Eriksson Bofors, Tomi Kallio Frölunda, Brad Moran Oklahoma City Barons, Jan Urbas Malmö, Ilkka Heikkinen Sibir Novisibirsk, Liam Reddox Edmonton Oilers, Per Hållberg MoDo, Mike Iggulden Langnau, Mitja Robar Jesenice
Förluster: David Lundbohm Västerås, Christoffer Bengtsberg Mora, Joakim Hillding Färjestad, Nicklas Rahm Slutar, David Laudius Tingsryd, Dustin Johner Tingsryd, Christian Magnusson Karlskrona och Joakim Larsson Skövde.

Ronnie Johansson