OS-hjälten krävs på 5 miljoner kr

Abrahamian misstänks för falska fakturor

Foto: Foto: LARS HEDELIN
FÖRTEGEN OM ANKLAGELSERNA Förre brottningsstjärnan Ara Abrahamian bokförde bluffakturor och pengarna gick tillbaka till honom själv, hävdar Skatteverket. Själv vill Abrahamian inte kommentera utan hänvisar till sekretess.
SPORTBLADET

Brottaren Ara Abrahamian misstänks ha bokfört falska fakturor i ett bemanningsföretag han tidigare drev.

För det krävs han på 5,3 miljoner i obetalda skatter.

– Det är löst nu. Det finns en uppgörelse mellan mig och Skatteverket, säger brottaren själv.

Tvisten mellan Ara Abrahamian och Skatteverket har pågått i flera år sedan myndigheten konstaterat att hans bolag Jour Bemanning i Stockholm AB systematiskt bokfört falska fakturor för miljonbelopp.

När Skatteverket började ana att något inte stod rätt till i företagets bokföring beslutade man att genomföra en revision.

Betalat ut 8 miljoner

Granskningen visade att bolaget bokfört fakturor på underentreprenörerna Plantay AB, Meab i Stockholm AB, Shuas i Stockholm AB och Personal Express Sweden AB. Sammanlagt hade 8,1 miljoner kronor betalats ut.

Men enligt Skatteverket var det bara bluffakturor och pengarna ska delvis ha gått tillbaka till Ara Abrahamian och dels betalats ut som svarta löner till så kallade målvakter. Han misstänks också ha dragit av momsen för de falska fakturorna.

Både länsrätten och kammarrätten har tidigare gett Skatteverket rätt i sina krav.

Nu ligger ärendet på Förvaltningsrätten i Stockholm.

I ansökan som kom in i december förra året kräver Skatteverket Abrahamian på 5,3 miljoner kronor.

Har överklagat

Brottaren nekar till att han uppsåtligen har struntat i att redovisa skatt i bolaget. I en tidigare överklagan skriver han:

”Skatteverket har inte visat att det finns någon koppling mellan de pengar som bolaget betalat till underentreprenörer och mig personligen av den enkla anledningen att det helt enkelt inte finns någon koppling.”

”Det är sekretess”

Så sent som i mars i år kvarstod kravet från Skatteverket.

När Aftonbladet når Ara Abrahamian vill han inte kommentera skulden.

– Varför frågar du om det här? Det finns en uppgörelse mellan mig och Skatteverket.

Hur ser den uppgörelsen ut?

– Det är sekretess.

Har du betalat tillbaka pengarna?

– Jag tänker inte kommentera någonting mer nu. Som sagt det finns en uppgörelse.

FAKTA

BROTTAREN SOM BLEV FÖRETAGARE – HÄR ÄR ABRAHAMIANS ALLA BOLAG

Jour Bemanning i Stockholm Aktiebolag

Kommentar: Företaget, som nu är försatt i konkurs, registrerades 2001. Ara Abrahamian var styrelseledamot och vd i bolaget, hans äldre bror Henrik suppleant. Företaget bedrev personaluthyrning samt försäljning och marknadsföring av mobiltelefoner. Från verksamhetsåren 2004/2005 till 2008/2009 sjönk bolagets nettoomsättning från 8,3 till 4,3 miljoner kronor.

Ara Abrahamian Invest AB

Kommentar: Företaget, där Ara Abrahamian är vd, registrerades 2003. Bolaget har en rad olika verksamhetsgrenar: att utveckla idrottsmannen Aras varumärke, produktion och handel med choklad och konfekt, handel med rökfria nikotinprodukter och utveckling av bemanningsföretag inom logistiksektorn.

Avec Sweden AB

Kommentar: Företaget bedriver, som namnet antyder, export- och importverksamhet av alkohol. Ara startade bolaget 2004, som Ara Vin & Sprit AB. Han sålde firman 2007, men sitter med i företagets ledningsgrupp.

CE2 in Sweden AB

Kommentar: Bolaget, som bildades 2005, ska huvudsakligen bedriva forskning, utveckling och försäljning av miljövänlig energi samt äga och förvalta värdepapper. Ara Abrahamian är företagets verkställande direktör.

Twara Fastighets AB

Kommentar: Företaget registrerades under 2010 och ska bedriva fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet. Ara Abrahamian är styrelseordförande i bolaget, som har sitt säte i Lidköping.

Ara Snus AB

Kommentar: Bolaget startades i fjol och ska, vilket framgår av firmanamnet, bedriva produktion och försäljning av snus och tobaksprodukter.

ARA

Kommentar: OS-hjälten har sedan 2002 haft en enskild firma som heter ARA. Näringsverksamheten består av, förutom att marknadsföra Ara, coachning och försäljning av artiklar med anknytning till brottning.

ARTIKELN HANDLAR OM