Tidigt född – en genväg till eliten

Pojkar födda första kvartalet är överrespresenterade

Foto: Scanpix.
Joel Lundkvist, Mattias Jonsson, Christian Berglund och Henrik Rydström är alla födda under det första kvartalet.
SPORTBLADET

Är du en pojke som vill bli framgångsrik inom fotboll eller ishockey?

Då är det en fördel om du är född tidigt på året.

TT:s kartläggning visar att födda under det första kvartalet är kraftigt överrepresenterade i de två idrotternas högsta serier.

– Man får ett mentalt försprång, säger Kalmar FF:s Henrik Rydström som är född i februari.

Av fotbollsallsvenskans 313 spelare är 107 födda under det första kvartalet och bara 50 under årets tre sista månader.

44 spelare fyller år i januari, medan bara 16 i december. Är det större chans att bli en bra fotbollsspelare om man föds tidigt på året?

– Jag är född i februari 1976 och jag fick spela med sent födda 75:or i distriktslaget. Uppdelningen var väl så för att deras fysiologiska utveckling skulle kompenseras. Jag tror att mycket styrs ur en fysisk aspekt, om man är född i början på året är man tidigare än de sent födda med motorik och andra saker och det hänger kvar. Man får ett mentalt försprång mot dem, säger Kalmar FF:s lagkapten Henrik Rydström och utvecklar resonemanget:

"En fråga om självförtroende"

– De som är födda sent hänger med av olika anledningar som spelförståelse och kroppskontroll. Om du är född tidigt utvecklar du de bitarna snabbare och sedan hänger det i. Om du är sen så kanske du försvinner på vägen. Det är en fråga om självförtroende, det blir ett glapp som kan vara svårt att ta in. Man lägger grunden tidigt och bibehåller det. Det sitter i huvudet.

Helsingborgs vänsterback Erik Edman är en av få allsvenska fotbollsspelare som är födda under det sista kvartalet. Som en av allsvenskans mest meriterade spelare, med bland annat en lång landslagskarriär bakom sig, är han regeln som bekräftar undantaget.

Viktigt med intresse

– Jag har tänkt tanken att det kunde vara så här. Man växer väl bättre och får en bättre fysik om man är född tidigt på året. Sedan är det ju så att om man är född i januari så har man ju ett helt år av mer erfarenhet än de som är födda i december, det är klart att man är längre fram rent motoriskt, säger Edman.

– Jag klarade mig nog bra för att jag alltid har varit otroligt intresserad. Om du har ett väldigt stort intresse för att måla eller något annat i tidig ålder och sedan fortsätter med det så är det klart att du utvecklas och blir bra.

Tvärtom i damallsvenskan

Det är inte bara i fotbollsallsvenskan som det är vanligast att vara född tidigt på året. Av fjolårets 237 elitseriespelare i ishockey är 78 födda under det första kvartalet, medan 46 fyller år under det sista kvartalet. 24 spelare är födda i januari, vilket är dubbelt så många som i december.

– Om man är född tidigt på året så har man ju levt längre än de sent födda. Därför tror jag att man får en tidigare utveckling och den följer med, samtidigt som de andra tappar sugen. När man är ung är nog drivkraft den viktigaste egenskapen och det är klart att det är roligare att göra saker som man är bra på, säger Färjestads forward Christian Berglund som är född i mars.

Damallsvenskan i fotboll och superligan i innebandy skiljer sig dock mot de ovannämnda exemplen. I damallsvenskan är 17 spelare födda i december, vilket faktiskt är tre fler än i januari. Och innebandyns högsta serie för herrar är det vanligare att fylla år i augusti än i januari.

FAKTA

Det första kvartalet dominerar idrotterna

Så här ser fördelningen ut i herrarnas fotbollsallsvenska och elitserien i ishockey.

Herrarnas fotbollsallsvenska

Januari: 44

Februari: 29

Mars: 34

April: 32

Maj: 30

Juni: 22

Juli: 24

Augusti: 26

September: 22

Oktober: 12

November: 22

December 16

Elitserien i ishockey

Januari: 24

Februari: 31

Mars: 23

April: 28

Maj: 20

Juni: 16

Juli: 16

Augusti: 14

September: 19

Oktober: 19

November: 15

December: 12

(TT)

TT