SOK har inga höga medaljmål i London

”Vi slår ur underläge nästa år”

SPORTBLADET

OS i London brukar innebära svenskt medaljregn. Så kommer inte bli fallet under nästa år, i alla fall inte om man ska tro SOK.

– Vi slår ur underläge nästa år, säger ordförande Stefan Lindeberg.

Lotta Schelin och Sverige tog brons i fotbolls-VM och tog landslaget till OS. Men där kommer inte SOK ha speciellt höga krav på OS-truppen.

De två gångerna som OS avgjorts i London har Sverige legat med i täten av medaljligan. Men det var i och för sig ett bra tag sedan.

1908 var Sverige trea i den totala medaljligan bakom Storbritannien och USA efter 8 guld, 6 silver och 11 brons. 1948 var Sverige näst bästa nation, bara USA tog fler medaljer än de blågula, som lämnade London med 16 guld, 11 silver och 17 brons.

Att något liknande ska inträffa 2012 är högst osannolikt enligt Sveriges olympiska kommitté, SOK. I stället räknar man med fem, sex medaljer.

Studien: Vi stannar på sju medaljer

– Det finns en internationell prognos som säger att vi ska ta sju medaljer, men den uppdateras hela tiden, säger Stefan Lindeberg till TT.

Den internationella statistiska studien visar att Sverige stannar på sju medaljer fördelat på två guld, ett silver och fyra brons.

Att damlandslaget i fotboll tog VM-brons och kvalade in till OS kan givetvis ge en extra medalj i OS.

– De har inte hållit medaljnivå de senaste åren, men de bevisade ju att de är på den nivån nu, säger Lindeberg.