Så kan du se OS på plats - gratis

Här är flera sätt att uppleva festen i London utan att betala

Foto: AP
SPORTBLADET

Hade du inte råd att köpa en biljett, och suckar över tanken att behöva följa OS via tv? Att delta som tävlande eller VIP-gäst är troligen inte några alternativ.

Men det finns andra sätt att uppleva festen gratis.

Vill du se 100-metersfinalen på plats måste du nog gå med i brittiska armén, som har gratisplatser, eller hoppa in och kratta längdhoppsgropen. Att få sitta på läktaren på Olympic Arena är nämligen som att vinna på lotto. En miljon människor har ansökt om de 80 000 biljetterna.

Men misströsta inte, det finns andra sätt att se OS på plats.

Att stå längst upp på en klippa på sydkusten för att titta på segling ute till havs är alltid en möjlighet, men det finns bättre – och mindre dramatiska – alternativ.

Cykel vid slottet

I OS kommer några grenar att gå av stapeln inne i London och som du kan se – gratis. Bland annat kommer cykelloppen med hemmahoppet Mark Cavendish avgöras. Start och mål är vid Buckingham Palace. För de som inte vill trängas under OS kommer en testtävling att hållas på sträckan nästa månad.

– Det är en fantastisk chans för människor att se en olympisk gren på plats, säger chefen för cykeltävlingen Simon Lillistone.

Triathlon i Hyde Park

Biljetterna till spelens triathlontävling i Hyde Park såldes slut fort, men det finns platser i parken som är gratis att besöka.

Annars kan man också titta på OS på någon av alla storbildsskärmar som kommer sitta uppe runt om i London.

– Det är en stor möjlighet för personer som vill dela OS-atmosfären, men som inte kan komma in på Olympic Park, säger Londons borgmästare Boris Johnson.

Annars är London nästan redo för OS, även om mycket jobb finns kvar. Den olympiska huvudarenan i Stratford har fortfarande inte någon löparbana.

– Det som vi kan ha kontroll på är under kontroll och lite före tidsplanen. Byggnationerna är till 90 procent klara, säger OS-generalen Sebastian Coe.

Johan Vahlström/TT