Tove, 18, blev tidernas yngsta O-ringenvinnare

Och Rost vann herrklassen

SPORTBLADET

Tove Alexandersson blev upphunnen men behöll kylan.

På den avslutande jaktstarten blev Stora Tunas 18-åring O-ringens yngsta segrare hittills när hon vann, 22 sekunder före klubbkamraten Emma Claesson.

Junioren Tove Alexandersson gick ut med över två minuters ledning men VM-trean Emma Claesson började bra och hann ifatt Alexandersson ungefär halvvägs på den nio kilometer långa banan.

18-åringen var sedan lite starkare i skogen och drog ifrån på ett eget vägval på långsträckan till den 14:e kontrollen, som hon dock missade med en halv minut och de båda var tillsammans igen.

"Sprang allt vad jag hade"

– Sedan hörde jag att jag var först och då sprang jag bara allt vad jag hade in mot mål, berättar Tove, som tog de tre sista kontrollerna och sprang i mål 22 sekunder före Emma, som även hon var jublande glad efter andraplatsen.

Annika Billstam gjorde ett bra lopp på den sista etappen och blev trea, 3.09 efter.

Rost vann herrklassen

Upphunnen blev även Malungs William Lind, som gick ut i ledningen i herrklassen. Klubbkamraten Erik Rost var i fatt ungefär halvvägs på banan.

– Då förstod jag att det gällde segern, sade Rost, som tog hem O-ringen efter ett kanonlopp i den avslutande jaktstarten.

Lind hade dryga tre minuters försprång när han stack ut på den drygt 13 kilometer långa banan vid Mohed utanför Söderhamn.

Men en knackig inledning bäddade för konkurrenterna.

– Har småstrulat hela tiden, plus en stor grej när de kom ikapp, sade Lind, som slutade trea efter ytterligare ett misstag alldeles på slutet. Då smet även Mats Troeng från Uppsalaklubben Linné förbi och knep andraplatsen, slagen med åtta sekunder av Erik Rost.

Reserv till VM

För den 26-årige segraren var det en härlig revansch att kunna ta hem O-ringen. Till VM i Frankrike om ett par veckor är han bara reserv.

– Efter den uttagningen var jag jättebesviken. Nu siktar jag framåt och ska se till att jag inte kan bli petad nästa år, sade han.

– Jag förstår fortfarande inte den uttagningen men har lagt det bakom mig nu.

TT