Säljer succéspelaren – för 365 000 kronor

”En jätteaffär för oss”

Foto: Scanpix
Sofia Jakobsson lämnar Umeå.
SPORTBLADET

Hon är en av allsvenskans största sensationer i år.

Men nu lämnar hon svensk fotboll.

I går sålde Umeå Sofia Jakobsson till ryska Rossiyjanka – för närmare 365 000 kronor.

– Jag tror att det är den största affären i svensk damfotbolls historia, säger Umeås klubbchef Niklas Westman.

Sofia Jakobsson gjorde succé i allsvenskan, öste in mål och spelade sig in i den svenska VM-truppen.

Men, som Sportbladet tidigare berättat, har hon valt att nobba ett nytt kontraktsförslag från Umeå och istället förhandlat med ryska Rossiyjanka.

I fredags ställde den ryska klubben en fråga till Umeå om de fick köpa henne redan nu, vilket Umeå ställde sig positivt till.

”Ville ta chansen”

I går blev affären klar. Rossiyjanka betalar Umeå 40 000 euro (knappt 365 000 kronor) och Jakobsson flyger redan nästa vecka till Moskva för att spela med Champions League-laget.

– Hon ville ju ta chansen. Vi ville ha kvar henne, men fokus har legat på vad hon vill. Nu får vi väldigt mycket pengar för en liten tid. Det är bättre att vi får pengarna nu, istället för att ha väntat någon månad och sedan tappat henne utan att få en krona, säger Umeås klubbchef Niklas Westman till Sportbladet.

– Jag tror att hon hade tankarna på det här hela tiden den sista tiden. Så det här är nog det bästa både för henne och för oss.

Ville spela Champions League

Enligt Westman är det förmodligen den största affären i svensk damfotbolls historia.

– Jag tror inte det har gjorts något liknande. Jag tror att Göteborg fick 100 000 för Lotta Schelin när hon gick till Lyon, och det här är ju mycket mer.

Jakobsson ser fram emot sin nya utmaning.

– Det har varit ett väldigt svårt beslut att fatta och tankarna har gått fram och tillbaka. Men jag ville verkligen ta den här chansen. Drivkraften var att få spela Champions League redan nu under hösten, men det är även en stor utmaning både fotbollsmässigt och på det personliga planet, säger hon i ett pressmeddelande.

Rossiyjanka är, precis som Göteborg och Malmö, framme i Champions Leagues 16-delsfinal.

ARTIKELN HANDLAR OM