”Hammaren” död

Kjell ”Hammaren” Johansson avled efter en tids sjukdom

SPORTBLADET

Smärtorna plågade honom in i det sista.

I går avled Kjell ”Hammaren” Johansson, 65, efter en längre tids kamp mot krämporna.

– Sedan han slutade med bordtennisen har han haft ett helvete med kroppen, berättar Kjells bror Christer Johansson.

På måndagsmorgonen orkade Kjell Johanssons kropp inte längre. Vid sextiden fick hans bror Christer Johansson det tunga beskedet från Höglandssjukhuset i Eksjö.

”Hammaren”, som led av en blodsjukdom, hade vistats på lasarettet sedan  i torsdags.

”Mådde dåligt”

– Han mådde dåligt och uppsökte sjukhus för några veckor sedan. Då konstaterade läkarna att han hade orent blod och att njurarna inte klarade av det. Därför sattes han på dialys. Nu misstänker läkarna att han drabbades av cancersjukdomen myelom, säger Christer Johansson.

Så sent som den 5 oktober firade Kjell Johansson sin 65-årsdag.

– Det är ingen ålder, men sedan han slutade med bordtennisen har han haft ett helvete med kroppen. På ett sätt var det bra att det gick så snabbt. Det är inte värdigt att ligga som ett kolli, säger Christer Johansson.

”Alltid smärttålig”

”Hammaren” var känd för sin skoningslösa träning där han testade kroppens gränser till max. Efter karriären fick han betala ett högt pris med kronisk värk i muskler och leder.

– Det var andra tider då, de körde inte med stretching och sådana saker. Han var alltid väldigt smärttålig, så nu på slutet så lär han ha haft fruktansvärt ont. Annars skulle han inte ha sagt något, säger Jörgen Persson.

Ulf ”Tickan” Carlsson ger samma bild.

– Han tränade kopiöst hårt, han prövade det mesta och tänjde gränserna. Det har nog bidragit till att han haft så ont. Han har haft det väldigt jobbigt, de sista åren kunde han inte åka bil längre än 45 minuter. Ändå trodde jag aldrig att det var så här allvarligt. Det är livet i ett nötskal.

För tio dagar sedan fyllde Mikael Appelgren, en annan av de stora inom svensk bordtennis 50 år. Flera av de gamla svenska pingisstjärnorna var på plats för att fira ”Äpplets” födelsedag, men Kjell Johansson stannade hemma.

– Han ringde mig och berättade att han var för sjuk för att komma, han sa att han gick på dialys. Jag hörde ju att han inte riktigt var i skick, det hördes på honom. Det kändes skönt att jag fick prata med honom lite grann innan han gick bort, säger Appelgren.

På tisdagen, när Sverige ställs mot Tyskland i en landskamp i Halmstad, kommer bragdguldsmedaljören från 1965 att hedras med en tyst minut.

FAKTA

, Kjell ”Hammaren” Johansson

Namn: Kjell Johansson.

Smeknamn: Hammaren.

Meriter: VM-guld i dubbel 1967 (med Hans Alsér), 1969 (Alsér) och 1973 (Stellan Bengtsson), VM-guld i lag 1973, VM-silver i singel 1973, EM-guld i singel 1964 och 1966, EM-guld i dubbel 1966 (Alsér) och 1976 (Bengtsson), EM-silver i dubbel 1964 (Alsér), 1968 (Alsér), 1970 (Alsér), 1972 (Bengtsson) och 1974 (Bengtsson), lag-EM-guld 1964, 1966, 1968, 1970, 1972, 1974, sex SM-guld i singel, nio SM-guld i dubbel, sex lag-SM-guld.

Utmärkelser: Bragdguldet 1965.

Klubbar som aktiv: IF Verdandi, Sölvesborgs BTK, Mölndals BTK, Eskilstuna BTK, Tranås BTK.

ARTIKELN HANDLAR OM