Aftonbladet
Dagens namn: Mattias, Mats
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

15 domar som skakar Sverige

Allt fler barn drabbas: ”Berätta inte för någon – då kan jag hamna i fängelse”

Fruktansvärd läsning De 16 sexbrottsdomarna på bilden har en sak gemensamt – förövaren är idrottsledare och offren är barn och ungdomar.   Fruktansvärd läsning De 16 sexbrottsdomarna på bilden har en sak gemensamt – förövaren är idrottsledare och offren är barn och ungdomar. Foto: Björn Lindahl

FOTBOLLSTRÄNARE, 45, VÄSTMANLAND

Dömd: November 2008, Svea hovrätt.

Brott: Våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn.

Straff: Fyra års fängelse, 355 000 kronor i skadestånd.

Tränaren kittlade den unge spelaren och brottade ned honom i omklädningsrummet. Han brukade skojbråka med pojkarna i laget, men den här gången förde han handen innanför spelarens mjukisbyxor och tog på hans penis.

Dagen därpå, 14 maj 2008, greps mannen av polisen.

Det fanns, skulle det visa sig, fler offer. Totalt tolv pojkar i åldern 12-14 år berättade hur tränaren i samband med massage och stretchning vidrört och smekt deras penisar.

Värst utsatt var en 14-årig pojke som brukade MSN-chatta med tränaren. Vid ett tillfälle ska 45-åringen ha runkat för honom via en webbkamera. En annan gång, när tränaren skulle skjutsa honom till träningen, stannade han bilen och bad pojken ta av sig byxor och kalsonger. Mannen hämtade massageolja från bakluckan, gick runt till passagerarsidan, masserade pojkens penis och gav honom oralsex.

– Berätta inte för någon vad som hänt. Då kan jag hamna i fängelse, sa tränaren efter övergreppet, som rubriceras som våldtäkt mot barn.

Västmanlands tingsrätt dömde mannen, som nekar till alla anklagelser, till fängelse i 2 år och 6 månader. Svea hovrätt skärpte straffet till fyra år.

Så agerade klubben:

”Han hade precis kommit till föreningen när han greps. Det var bra att det fick ett slut. Något sådant här ska bara inte få ske. Vi hade samtal med föräldrar och barn, ja, alla inblandade. Nu är han ute. Han hävdar att han är oskyldig, men för mig är det en stor gåta att han kan bo kvar i stan. Hans barn kan inte ha mått så bra.”

(Klubbledare)

BASKETTRÄNARE, 38, STOCKHOLM

Dömd: Mars 2011, Solna tingsrätt.

Brott: Utnyttjande av barn för sexuell posering.

Straff: Villkorlig dom, 7 500 kronor i böter, 12 300 kronor i skadestånd.

Mannen tränade flickan under fyra år och blev med tiden som en extrapappa. När han fick veta att 14-åringen hade modelldrömmar erbjöd han sig att fotografera henne.

Flickan har berättat att hon fick pengar till stringtrosor och att fotograferingarna blev alltmer vågade.

Vid ett tillfälle fotograferades hon liggande i bara trosor, med julglitter över brösten. En annan gång poserade hon naken i ett badkar.

Flickan var rädd och vågade därför inte säga nej till tränarens bildförslag.

– Du vet att du kan lita på mig, sa mannen, som har varit verksam i flera elitklubbar.

Bilderna förvarades i en dator men tränaren raderade dem när en bekant till 14-åringen anmälde honom för sexuella trakasserier.

När flickans mor fick vetskap om fotograferingarna, hösten 2009, valde hon att polisanmäla tränaren.

Mannen medgav att han fotograferat 14-åringen i bikini och våta kläder, men förnekade att han tagit nakenbilder och gett henne pengar avsedda för underkläder.

”Hans berättelse väcker mer frågor än den besvarar”, skriver tingsrätten i domen.

Så agerade klubben:

”När fallet uppdagades tog vi bort honom från uppdraget med omedelbar verkan. Vi hade informationsmöte med föräldrarna och försökte på olika sätt mildra effekten för de inblandade ungdomarna. Vi kontaktade även basketbollförbundet och informerade andra klubbar som var i kontakt med honom.”

(Klubbdirektör)

 

DANSLÄRARE, 23, SÖDERMANLAND

Dömd: Februari 2011, Svea hovrätt.

Brott: Våldtäkt mot barn.

Straff: Fängelse i 2 år, 85 000 kronor i skadestånd.

Instruktören flirtade med den 13-åriga flickan och föreslog via sms och Facebook att de skulle träffas även utanför dansstudion.

Eleven klargjorde att hon inte ville ha sex, men så blev det ändå. I förhör har hon berättat att hon inte vågade säga nej när läraren tog initiativ till orala och vaginala samlag, vilket inträffade vid fyra tillfällen.

Instruktören förnekar att han har haft sex med flickan och hävdar att han är utsatt för en hämndaktion från dansskolan.

Eskilstuna tingsrätt dömde mannen till två års fängelse. Han överklagade ärendet till hovrätten, som fastställde tingsrättens dom.

Så agerade dansskolan:

”När jag nåddes av ryktet tog jag mitt ansvar som vuxen och pratade med BUP (barn- och ungdomspsykiatrin), polisen och ’soc’. Då visste vi inte vem det handlade om, men när jag yppade frågan för första tjejen i det potentiella gänget kom det fram. Mamman gick till polisen och jag hörde av mig till förbundet och meddelade att personen eventuellt skulle bli häktad. Tjejerna tyckte att det var jobbigt att prata med sina föräldrar om det inträffade, så den vintern blev dansskolan en bra ventil. I dag är vi väldigt uppmärksamma och förklarar att lärarna inte får ha privat kontakt med eleverna, varken på Facebook eller via sms.”

(Dansstudions ägare)

 

FOTBOLLSTRÄNARE, 48, VÄSTERGÖTLAND

Dömd: Juni 2011, Borås tingsrätt.

Brott: Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Straff: Fängelse i 6 månader, 60 000 kronor i skadestånd.

Flickan hade det jobbigt hemma och sökte stöd hos sin 30 år äldre tränare. Det, att hon hade en utomstående att prata med, uppskattades av mamman.

Vad hon inte kunde föreställa sig var att dottern inledde ett sexuellt förhållande med mannen.

De började ses på tu man hand ett par månader efter flickans 15-årsdag. För att de skulle kunna träffas hände det att mannen sjukskrev flickan genom att ringa till skolan och utge sig för att vara hennes far.

Förhållandet uppdagades våren 2009 men det var först i februari 2010, under ett samtal med en kurator, flickan berättade att förhållandet hade sexuella inslag. Hon gick frivilligt med på samlagen, men har efteråt känt sig ”smutsig och utnyttjad”.

Tränaren talar om en ömsesidig kärleksrelation, helt skild från hans roll som tränare.

Borås tingsrätt ansåg att mannen missbrukat flickans beroendeställning och dömde honom till fängelse. Båda parter överklagade domen till hovrätten, där förhandlingar hålls den 19 december.

Så agerade klubben:

”Mamman ringde den dåvarande ordföranden och berättade vad som hänt. Dagen därpå hade vi styrelsemöte och bestämde att tränaren skulle avgå med omedelbar verkan. Vi har haft god kontakt med både mamman och tjejen och kopplade in socialförvaltningen, där vi hade samtal med spelarna. Under ett av mötena berättade tjejen, på egen begäran, om vad som hänt. Vi försökte även få kontakt med tränaren så att han skulle få säga sitt öga mot öga, men det ville han inte.”

(Klubbens ordförande)

 

INNEBANDYTRÄNARE, 31, STOCKHOLM

Dömd: Mars 2008, Uppsala tingsrätt.

Brott: Våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering.

Straff: Fängelse 2 år och 6 månader, 145 000 kronor i skadestånd.

”Amanda”. Det var så han kallade sig när han kontaktade sitt offer via MSN. 14-åringen vid den andra datorn hade ingen aning om att tonårstjejen i själva verket var en spelande tränare som bett om pojkens telefonnummer under en ungdomsturnering.

”Amanda” påstod sig ha sett 14-åringen spela innebandy och fick efter en tids sexchattande pojken att posera och onanera framför webbkameran.

För att hon inte skulle berätta för pojkens flickvän om det inträffade krävde hon att han skulle utföra avancerade sexuella handlingar med tränaren, som han också hade kontakt med.

Detta ledde till att 14-åringen sov över hos mannen vid fyra tillfällen. Två gånger varje natt vaknade han av att tränaren dragit ner hans kalsonger och onanerade hans penis. Han fotograferade även pojken i sängen.

Tränaren nekade till vissa handlingar och påstod att han inte kände till att spelaren var underårig.

Det var inte första gången mannen utnyttjade ett barn. Han dömdes 1998 till skyddstillsyn för sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande och 2001 till ett års fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig.

Så agerade klubben:

”Han var på vissa killar i P93-laget, erbjöd specialträning och hade löpträning hemma hos sig. Det blev ganska stökigt i klubben när det här uppenbarades. A-laget knoppades av, lades ned och återuppstod i en annan klubb. Ja, det blev stökigt, stormigt och obehagligt.”

(Klubbledare)

GYMNASTIKTRÄNARE, 27, STOCKHOLM

Dömd: April 2011, Svea hovrätt.

Brott: Sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt ofredande.

Straff: Fängelse i 1 år och 10 månader, 345 000 kronor i skadestånd.

Mannen fick 2003 uppdraget att leda en ny träningsgrupp med pojkar i åldern 10-14 år. Tränaren nöjde sig dock inte med att träffa de aktiva under passen utan bjöd snart hem några av dem till sitt hem.

Det var där de ägde rum, festerna som var det stora samtalsämnet under rättegången.

Träffarna skulle handla om gymnastik och personlig utveckling, men i stället bjöd tränaren på alkohol och utnyttjade barnen sexuellt. Han hånglade med pojkarna och hetsade dem att dricka och kyssa varandra.

En av eleverna, som var 14 år när övergreppen inleddes, berättade hur tränaren förmått honom till onani och oralsex och att han vid ett tillfälle knäppt upp hans byxor och satt sig grensle över honom. Två andra pojkar i gymnastikgruppen, båda 13 år, återgav liknande upplevelser.

Huvudförhandlingen fick avbrytas och en ny förundersökning inledas när det visade sig att ett vittne, som ingick i samma i träningsgrupp, också blivit utnyttjad.

Tränaren dömdes även för en händelse 2010, då han sexuellt ofredat en kraftigt berusad sovande pojke.

Mannen har konsekvent nekat till alla anklagelser och hävdar att pojkarna ljugit för att få skadestånd.

Gymnastikledaren förekom i belastningsregistret sedan tidigare. 2008 dömdes han till skyddstillsyn med samhällstjänst för grovt rattfylleri och misshandel. Offret var en av de pojkar han tidigare utsatt för sexuella övergrepp.

Så agerade klubben:

”Vi fick veta vad som pågått ett år efter händelserna. Då hade tränaren flyttat till Amerika för att studera. Föräldrarna ville inte att vi skulle göra någon polisanmälan utan glömma det hela. Punkt slut. Tränaren ville efter en tid komma tillbaka, men då sa vi absolut nej. I dag har vi alltid minst två ledare för varje grupp. Då kan man observera saker och ting.”

(Föreningens ordförande)

UNGDOMSTRÄNARE, 48, SMÅLAND

Dömd: Oktober 2009, Göta hovrätt.

Brott: Sexuellt övergrepp mot barn.

Straff: Fängelse i 2 månader, 22 000 kronor i skadestånd.

Mannen kom i kontakt med den 14-åriga flickan i två roller, dels som tränare i en idrottsklubb, dels som kurator.

De kände varandra väl och brukade kramas innan de skildes.

Så var även fallet efter ett samtal i september 2008, men den gången valde mannen att inte släppa taget. Han höll om henne i fem minuter och började smeka henne innanför tröjan. Sedan släckte han ljuset, låste dörren till kuratorrummet och drog ned flickan i sitt knä.

Så satt de i 15 minuter, berättade flickan i förhör. Under tiden tog han henne på brösten och pussade henne i nacken.

– Du väcker något inom mig, ska mannen ha sagt.

Senare samma dag berättade flickan gråtande om vad som hänt för sin pojkvän och sina föräldrar.

Mannen, som nekar till alla anklagelser, blev avstängd av skolledningen och dömdes till två månaders fängelse av Kalmar tingsrätt. Göta hovrätt fann ingen anledning att ändra domen.

Så agerade klubben:

”Klubben tvingade honom att ta ett break och han har aldrig kommit tillbaka. Tyvärr, för vi är övertygade om att det handlar om falska anklagelser från början till slut.”

(Klubbens ordförande)

INNEBANDYTRÄNARE, 43, UPPLAND

Dömd: September 2009, Svea hovrätt.

Brott: Våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, barnpornografibrott.

Straff: Fängelse i 6 år, 470 000 kronor i skadestånd.

Mannen tränade ett flicklag men hans intresse för spelarna, som var i de yngre tonåren, sträckte sig långt utanför idrotten.

Han fotograferade några av tjejerna i sin lägenhet och erbjöd två av dem pengar i utbyte mot sex.

– Tror du att jag är en hora? skrek den ena flickan, som erbjöds 500 kronor för en avsugning.

När utredningen inleddes 2008 kallades mannens bonusdöttrar, tillika kompisar till offren, som vittnen. De berättade att tränaren hade betydligt mer än sexköpsförsöken på sitt samvete.

Ex-sambons döttrar blev utnyttjade 2002-2008. Båda var i tioårsåldern när övergreppen började.

Den äldsta flickan sa att de haft 20-50 samlag och att hon 2006 började få betalt för att tillfredsställa mannen. När hon sa nej höjde han summan upp till 2 000 kronor. Även lillasystern fick betalt, för att onanera åt mannen.

Uppsala tingsrätt dömde 43-åringen, som nekar till alla anklagelser, till fem års fängelse. Svea hovrätt skärpte straffet med ytterligare ett år.

Så agerade klubben:

”Allt började med att en förälder berättade att tränaren MSN-chattat med dottern klockan 01.30 en vardag. När vi tog upp detta i föräldragruppen framkom fler saker, som att han träffat tjejer på McDonalds efter midnatt. Polisanmälan, för misstanke om våldtäkt, gjordes efter att en av tjejerna brutit ihop i sitt hem. Misstankarna fick styrelsen att stänga av tränaren. Efteråt kontaktade vi Upplands innebandyförbund, som har tagit fram en policy för hur man ska agera.”

(Föreningsledare)

HANDBOLLSTRÄNARE, 19, STOCKHOLM

Dömd: Oktober 2011, Stockholms tingsrätt.

Brott: Sexuellt ofredande.

Straff: Villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst, 7 950 kronor i skadestånd.

Tränaren har inte gjort någon hemlighet av att jargongen med spelarna i det flicklag han tränade kunde bli ganska grov.

Med en av tjejerna, som inte hade fyllt 15 år, gick han långt över gränsen för det tillåtna.

Av åtalet framgår att tränaren, som också spelade för klubben, chattat om sex med flickan och skickat sms med sexuellt innehåll. Han kommenterade flickans könsorgan, föreslog oralsex och fick henne att svara på frågor om sitt sexliv.

Så agerade klubben:

”Vi tog omedelbart ställning för den utsatta och meddelade tränaren att han inte kan fortsätta som ledare. Vi informerade de som var närmast berörda, men har i övrigt, av hänsyn till den utsatta, inte pratat om vad som hände. Det viktigaste var att hon kunde komma tillbaka till verksamheten.”

(Klubbens ordförande)

INNEBANDYTRÄNARE, 23, STOCKHOLM

Dömd: Juli 2010, Södertörns tingsrätt.

Brott: Våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande, olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Straff: Fängelse i 3 år och 6 månader, 274 000 kronor i skadestånd.

Idrottsledaren, som var aktiv både som tränare och domare, dömdes i maj 2009 till villkorlig dom för sexuella ofredanden. Han hade då antastat en deltagare på ett smådjurskollo i Värmland och, via chattforumet MSN, skickat en film med pornografiskt innehåll.

Det var, skulle det visa sig, bara en del av mannens pedofila verksamhet.

Ett drygt år senare dömdes han till fängelse för att på olika sätt ha utnyttjat inte mindre än 16 pojkar i åldern 11-16 år.

Ett av offren var bara tolv år när han tvingades delta i flera orala samlag. Till andra pojkar framförde han, genom sms och chattkonversationer, önskemål om onani, analsex och trekanter med en flicka. Mannen har också skickat filmer, på vilka han ses onanera, till sina offer. Han ville att barnen skulle bli, som han uttryckte det, hans runkbröder.

Tränaren träffade pojkarna, som är födda 1994-1999, genom innebandyklubbar i Stockholmsområdet och via internet.

Han har erkänt de flesta av gärningarna. Under rättegången berättade 23-åringen att hans far utsatt hans syskon för sexuella övergrepp, och att han själv kan ha utsatts som barn.

Så agerade klubben:

”Han började hjälpa till på träningarna för fem-sex år sedan och blev snabbt omtyckt av alla. Vi kunde aldrig tro att det här skulle ske. Det är hemskt. Klubben gjorde en polisanmälan efter att ha fått ett samtal från en ledare i en annan förening. Tre-fyra spelare i hans lag hade blivit antastade under en turnering i Uppsala. Han ville att de skulle träffas hemma hos honom, och till en spelare hade han skickat ett nakenfoto på sig själv. Vi agerade snabbt och starkt och fick råd av polisen. Vi ringde runt till föräldrar och höll krismöte. Då började det här nystas upp. Han blir snart fri, men jag vill inte träffa honom igen.”

(Klubbledare)

 

FÖRBUNDS- OCH KLUBBORDFÖRANDE, 37, SMÅLAND

Dömd: Januari 2011, Göta hovrätt.

Brott: Sexuellt ofredande, olaga hot, ringa misshandel.

Straff: Fängelse i 6 månader, 42 300 kronor i skadestånd.

Mannen – som var förbunds- och klubbordförande, tränare och internationell domare inom sin sport – lämnade alla uppdrag med omedelbar verkan i september 2010.

Förklaringen kom en dryg månad senare, då Kalmar tingsrätt dömde 37-åringen till tre års fängelse för misshandel, olaga hot, våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Hovrätten mildrade dock straffet efter att ha ifrågasatt en av de tre målsägarna, en tonåring som krävde ett skadestånd på 550 000 kronor. Ynglingen påstod att han genom misshandel och hot tvingats till samlag och andra sexuella handlingar.

”Av bristerna på detaljer och konkretion kan hans uppgifter inte bedömas som allt igenom trovärdiga och tillförlitliga”, skriver hovrätten i domen.

Idrottsprofilen berättade under rättegången att han inte var sexuellt intresserad av pojken utan såg honom som en lillebror. Han medgav samtidigt att han vid tre tillfällen örfilat pojken, vilket betraktas som ringa misshandel. Han dömdes också, i den delen av åtalet, för olaga hot.

De tre målsägarna har bott hos mannen i olika perioder. Den yngste av dem berättade att 37-åringen brukade massera honom efter träningen. I samband med detta onanerade han pojken till utlösning vid minst två tillfällen. Målsägaren minns inte om han var 14 eller 15 år första gången det inträffade vilket tvingade åklagaren att lägga ned åtalet avseende sexuellt övergrepp mot barn. Mannen fälldes i stället för sexuellt ofredande.

Han anklagades även för ofredande av den tredje målsägaren, som tränare under mannen. Under rättegången framkom dock att deras sexuella relation var ömsesidig, vilket fick åklagaren att ogilla åtalet.

Så agerade förbundet:

”Vi tog direkt avstånd från detta och lät verksamheten fortgå med nya personer. Så mycket mer gjorde vi inte. Vi lät rättsprocessen ha sin gång och bedömde att det var den bästa vägen. Någon information till klubbarna gick vi inte ut med. Jag vet inte vad det skulle tjäna till eftersom vi inte vet vad som är sant. Det är svårt att göra någon bedömning när ord står mot ord.”

(Förbundets vice ordförande)

INNEBANDYTRÄNARE, 23, SÖDERMANLAND

Dömd: Maj 2011, Svea hovrätt.

Brott: Sexuellt utnyttjande av barn.

Straff: Villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar, 65 000 kronor i skadestånd.

Mannen tränade ett flicklag och utnyttjade en ung tjej som hade kompisar i laget. De träffades på en fest i ett samhälle i Södermanland och den berusade flickan, som var 14 år, tackade ja till erbjudandet att sova över hos mannen.

Tränaren påstod att han ägnade hela natten åt att spela dataspel. Flickan gav en helt annan version. I polisförhör berättade hon hur mannen dragit av henne jeansen. Sedan hade de, mot hennes vilja, samlag både oralt och vaginalt.

Tränaren, som förnekar att han haft sex med flickan, lämnade bostaden tidigt följande morgon för att coacha sitt lag. Flickan, som under natten hade en blödning från underlivet, gick hem till en kompis och berättade vad som hänt.

Den nu 23-årige mannen fälldes av Nyköpings tingsrätt och överklagade, utan framgång, domen till hovrätten.

Så agerade klubben:

”Vi fick reda på det här när domen föll och då hade han slutat som tränare i klubben. För att något liknande inte ska ske igen är vi tydliga med vad som är okej och inte okej. Det är extra viktigt när vi rekryterar en tränare av motsatt kön till utövarna.”

(Klubbens ordförande)

KAMPSPORTTRÄNARE, 33 RESPEKTIVE 21, SKÅNE

Dömd 1: Januari 2011, Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Brott: Våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande, grovt barnpornografibrott.

Straff: Fängelse i 3 år, 140 000 kronor i skadestånd.

Dömd 2: Maj 2011, Helsingborgs tingsrätt.

Brott: Barnpornografibrott.

Straff: Villkorlig dom, samhällstjänst 75 timmar, 35 000 kronor i skadestånd.

2007 tog mannen över rollen som huvudinstruktör och barn- och ungdomsansvarig i en förening i Skåne.

Han arrangerade träningsläger med övernattning i klubblokalen och förgrep sig då på tre deltagare.

Han smekte flickorna i skrevet, blottade sin penis och slickade ett av barnen mellan benen.

Två av offren var elva år, det tredje bara nio.

Under rättegången berättade tränaren att han har uppfattningen att flickor i elvaårsåldern bör tillfredsställas sexuellt och att han fantiserat om att i framtiden ha fullbordade samlag med de utsatta eleverna.

Mannen, som har två barn och levde i ett samboförhållande när brotten begicks, fälldes även för grovt barnpornografibrott. Vid husrannsakan fann polisen hårddiskar, USB-minnen och minneskort med över 11 000 bilder och 75 filmer, varav många barnpornografiska.

En kvinnlig hjälptränare, som hade ett sexuellt förhållande med mannen, bidrog med delar av materialet. På 33-åringens uppmaning filmade hon 7-12-åriga flickor i omklädningsrummet och i duschen. Två av filmerna utgör material av barnpornografisk karaktär.

I förhör har kvinnan, som tillhörde Sverigeeliten i sin sport, berättat att hon filmat barnen ett tiotal gånger. Hon låtsades lyssna på musik när hon i själva verket filmade dem med sin Ipod.

Så agerade klubben:

”Vi agerade samma natt som vi fick reda på vad som hänt. Jag och ett par styrelsemedlemmar konfronterade tränarna på ett läger, tog i från dem nycklarna till klubblokalen och stängde av dem med omedelbar verkan. Sedan hjälpte vi polisen så mycket som möjligt och såg till att barn och föräldrar fick det stöd de behöver. Jag hade också kontakt med riksförbundet, som har fått en kopia av domen. Huvudinstruktören förnekade inte det inträffade. Vi var alla chockade. På ytan såg vi en populär ungdomsledare som var väldigt engagerad i sporten och ungdomarna. Efter det inträffade tänkte vi först lägga ned klubben, men det hade blivit ett dubbelt straff för barnen. Nu är vi betydligt mer vaksamma. Den som får ett styrelseuppdrag och blir tränare får begära ett utdrag ur polisregistret. Det är ett lätt sätt att garantera att man inte är dömd.”

(Klubbens ordförande)

TENNISTRÄNARE, 38, BLEKINGE

Dömd: Oktober 2009, Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Brott: Sexuellt ofredande.

Straff: Villkorlig dom, 2 500 kronor i dagsböter, 5 000 kronor i skadestånd.

Tennistränaren ville att flickan skulle stanna kvar efter träningen för att gå igenom styrkeövningar.

Mannen utförde rörelserna först och bad den nyblivna 15-åringen att känna på delar av hans kropp.

Sedan bytte de roller, så att tränaren berörde flickan.

Enligt åtalet tog han flickan på insidan av låret och började massera hennes bröst.

– Det är ju lite där i alla fall, sa mannen, som också frågade flickan om hon ville ta av sig sin t-shirt.

Efter träningen berättade hon gråtande för en kompis om vad som inträffat. Senare samma kväll fick hennes mor höra samma version.

Tränaren förnekar att han har utsatt flickan för något som kan upplevas sexuellt kränkande.

Blekinge tingsrätt ogillade åtalet, men hovrätten valde att fälla mannen för sexuellt ofredande.

Så agerade klubben:

”Jag ringde ordföranden och tränaren togs åt sidan. Vi följde Riksidrottsförbundets stadgar och riktlinjer, hur man ska agera i ett sådant här ärende. Allt finns nedskrivet. Vi var väldigt noga med det.”

(Före detta klubbledare)

FOTBOLLSTRÄNARE, 47, SÖDERMANLAND

Dömd: Maj 2011, Svea hovrätt.

Brott: Sexuellt ofredande, ringa misshandel, barnpornografibrott.

Straff: Fängelse i 4 månader, 56 000 kronor i skadestånd.

Tränaren hade sitt eget bestraffningssystem och smiskade barnen på rumpan. 2006-2008 utsatte han minst sex pojkar, födda 1996-2001, för detta.

Fyra av barnen spelade i det lag mannen hjälpte till att träna. Pojkarna blev oftast agade i mannens källare.

Hans femte offer fick smisk under en tågresa och det sjätte på ett hotellrum i Karlstad, dit tränaren åkt för att följa en pojklagsturnering i ishockey.

Tränaren duschade alltid med killarna i fotbollslaget och besökte deras bostäder. Den yngsta spelaren som fick hembesök var bara sex år.

När polisen gjorde husrannsakan hos mannen påträffades närmare 4 000 bilder och nio filmer av barnpornografisk karaktär.

Under rättegången påstod tränaren att övergreppen och hans intresse för spanking inte var av sexuell natur.

– En person som är intresserad av bilar kan också tycka om att titta på fotografier av bilar, förklarade han.

Rätten gjorde dock en annan bedömning. Till saken hör att tränaren dömdes för liknande gärningar i Tyskland 1990, 1995 och 1999, varav två gånger till fängelse. Han var även dömd i Sverige, till böter för sexuellt ofredande.

Mannen överklagade tingsrättens beslut men Svea hovrätt fann ingen anledning att mildra domen. I stället höjdes skadeståndsbeloppen.

Så agerade klubben:

”Vi blev chockade och kallade samman alla föräldrar för att gå igenom vad som hänt. Det var en svår situation, men jag tycker att vi löste det på ett bra sätt. När det uppdagades var ledaren redan avstängd. Han tog för sig lite för mycket, var högröstad och hård. Andra ledare hotade att hoppa av om han skulle vara kvar. Om det i dag skulle komma en människa utifrån och erbjuda sina tjänster skulle vi göra en förfrågan hos polisen.”

(Klubbens ordförande)

 

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet