”Är fan tragiskt och chockerande”

Glenn Hysén om Antons rädsla att bli utkastad

SPORTBLADET

Anton Hysén var räddast för sin pappas reaktion.

I TV3:s ”Livet blir bättre” berättar fotbollsspelaren att han hade förberett ett andra hem om han skulle bli utkastad när han kom ut som homosexuell.

– Det är fan tragiskt och chockerande att höra, säger Glenn Hysén.

Anton Hysén var tonåring när han ville komma ut som homosexuell. Han var beslutsam, men fruktade ändå sin pappas reaktion.

– Han är en fotbollslegend och det är macho med en farsa som syns i media. Han kanske skulle tänka att det förstörde hans image, säger Anton i ”Livet blir bättre” som sänds i kväll.

Han förberedde sig på det värsta. Skulle han bli utslängd? För att täcka farhågorna ordnade han ett möjligt andra hem hos en kompis.

Det blev inte ens en tillstymmelse till konflikt, säger Glenn. Men han har svårt att komma över Antons rädsla.

– Jag kan tycka ”vad fan tror han om mig när han hade förberett sig på att flytta hemifrån?”. Helt sanslöst. Då har man misslyckats på något sätt, säger Glenn Hysén.

Vad kan du ha misslyckats med?

– Att han hade de tankarna. Horribelt. Jag skulle aldrig tänka mig att slänga ut honom för någonting. Jag är inte den typen, jag är en snäll människa.

”En jävla jargong”

Han verkar syfta mer på din omgivning än på dig. Han beskriver den med ordet ”macho”. Hur macho är just du?

– Inte macho, men det är en jävla jargong i omklädningsrum. Man skämtar med allt och alla. Det skämtas om judar, halta, lytta, katastrofer. Men man tycker inte sämre om dem, det är bara en idiotgrej som finns och som kanske kommer finnas i all framtid.

I mars 2011 medverkade Glenn i det första reportaget där Anton Hysén offentligt pratade om sin sexualitet. Efter publiceringen flög Anton runt jorden för att föreläsa och peppa andra.

– Herregud. Det var ganska ”world wide” skulle jag vilja säga, när man får ett samtal från Peru dagen efter, Guatemala, USA, Nya Zeeland, Australien och Afrika. Det blev väldigt stort faktiskt, säger han i TV3-programmet.

”Visste om det”

Glenn är stolt över sonens mod, men när han tittar bakåt undrar han om han hade kunnat göra något annorlunda. De två har aldrig direkt pratat om sexualitet.

– Han har aldrig kommit till mig och sagt ”jag är homosexuell”. Det har han inte sagt ännu. Inte för att det spelar någon roll, jag visste om det, säger Glenn.

Varför tog inte du initiativ till ett sådant samtal då?

– Vet inte. Jag har aldrig suttit ner och berättat hur man ska göra när man har sex och hur man ska skydda sig. Man känner sig lite obekväm med det.

Tror du att du, och flera med dig, borde prata mer sexualitet med barnen?

– Det tror jag nog. Oavsett vad ska man vara mer öppen. Jag är ingen professor när det gäller att prata sex med barn, men det känns som att det blivit fan så mycket bättre nu än för 25 år sedan.