Kalla tog SM-guld skiathlon

Avgjorde i fristil

SPORTBLADET

Charlotte Kalla värmde upp i den bistra vinterkylan med att köra ett träningspass på en och en halv timme.

Sedan lekte hon hem sitt tionde SM-guld och vann skiathlonloppet över 15 kilometer överlägset.

Utan ens en Anna Haag i tävlingsdugligt skick – första tävlingen sedan hon bröt Tour de ski i början av januari kan bli torsdagens SM-sprintstafett – är Charlotte Kallas överlägsenhet i svenska skidspår överväldigande.

Kalla har passat på att lägga in en träningsperiod i pausen i världscupcirkusen. Onsdagens andra "pass" gav ett nytt SM-guld. I Tärendödräkten åkte hon i mål dryga halvminuten före Ida Ingemarsdotter, Åsarna och Sofia Bleckur, IFK Mora.

– Det går att plocka ut mer om man är mer pressad än jag var i dag, så är det, sade Kalla och svepte in sig i en rejäl dunjacka.

Klassisk klass

Kalla visade med sin fjärdeplats i Otepää den gångna helgen att hon börjar bli att räkna med även i klassiskt på internationell nivå. Och det var hon som tog initiativ och drog isär fältet redan på den första klassiska SM-delen.

Tre åkare orkade följa med ända till skidbytet vid 7,5 kilometer – sedan försvann Kalla.

– Jag försökte gå för fullt uppför i alla fall i klassiskt, sen kanske det blev lite mer att jag höll en behaglig fart i stakningen. Men när vi åkte skejt ville jag verkligen köra på, sade gulddamen.

Kalla är förstås favorit även på övriga SM-distanser i Östersund – hon står över torsdagens sprintstafett eftersom hon inte har någon att åka med – men SM har ju inte högsta prioritet för den svenska skiddrottningen.

– Jag vet inte riktigt hur många SM-guld jag har.

– SM är definitivt inte det största som händer den här säsongen. Men det är roligt att tävla på hemmaplan som omväxling mot världscupen, samtidigt är det en chans att träna lite extra. Jag har lagt in lite extra träningspass, så kommer det vara de här dagarna också.

Utan utmanare

Damernas förbundskapten Rikard Grip kunde bara konstatera att Kalla är mer överlägsen än någonsin förr i Sverige. Och någon utmanare finns inte i sikte.

– Det är klart att man önskar att det hade varit mer tätt i listorna, men vi vet ju också vilken kapacitet Charlotte besitter. Det är en nivå högre än de andra levererar, så är det bara, sade han.

– Och hon har definitivt fått till det i klassiskt på tävling, hon börjar få en ryggradssäkerhet i klassiskt som är nyckeln till att kunna prestera i tävling efter tävling.