Majorov nia efter korta programmet

Satte personbästa för säsongen

SPORTBLADET

Alexander Majorov kan vara på väg mot en topplacering i konståknings-EM – och dessutom ordna en extraplats till Sverige i nästa mästerskap.

Majorov, från Luleå, ligger överraskande nia efter torsdagens korta program, bland annat före förre världsmästaren Brian Joubert.

Svensken som förra året tog ett historiskt JVM-brons noterade 68,33 poäng. Skulle han efter lördagens friåkning säkra en plats bland de tio bästa får Sverige skicka ytterligare en åkare till nästa års EM.

– Det är klart att det är en liten målsättning för vår del. Dagens poäng var personbästa för säsongen så det är jätteroligt att han gör det i ett sådant här sammanhang, säger förbundets sportchef, Carina Skoog.

För 21-åringen är det blott hans andra stora seniormästerskap. 2009 kom han 22:a på EM, men har tidigare stått i skuggan av Kristoffer Berntsson och Adrian Schultheiss även om han setts som en stor talang. I torsdagens program var det aldrig tänkt att han skulle använda sig av en kvadrupel, det vill säga hopp där han snurrar fyra varv i luften. Den är däremot fortfarande aktuell till fria programmet.

I topp distanserade ryske talangen Artur Gatjinski landsmannen Jevgenij Plusjenko, som gjorde comeback. Gatjinskis ledning är dock minsta möjliga, 84,80 poäng mot 84,71 för Plusjenko. Tjecken Tomas Verner ligger trea

ARTIKELN HANDLAR OM