”Inte varit fel att åka hem med medalj”

SPORTBLADET

Två missade trippelhopp kostade Viktoria Helgesson, 21, en historisk EM-medalj.

Hon slutade femma, bara 5,11 poäng från bronset.

– Många grejer var bra, men samtidigt hade det inte varit fel att åka hem med en medalj, säger Viktoria Helgesson till Sportbladet i natt.

Foto: Foto: AP
Viktoria Helgesson.

Fria programmet i EM blev en rysare. När Viktoria Helgesson gick ut som sista åkare krävdes det ett åk på drygt 110 poäng för att den hägrande bronsmedaljen skulle bärgas. Men två trippelhopp roterade inte färdigt och därmed förlorade Viktoria Helgesson chansen till medalj.

Bytte i sista stund

– Det känns ändå riktigt bra, jag gjorde många grejer som var bra, men samtidigt hade det inte varit fel att åka hem med en medalj, säger en tudelad Viktoria Helgesson till Sportbladet precis efter avgörandet.

I det ursprungliga programmet fanns också en trippel lutz inplanerad, men den byttes i sista stund ut mot en lite säkrare trippel toeloop.

– Ja, jag gjorde det för jag hade faktiskt en riktigt dålig träning i morse. Jag bytte för att vara lite smart och taktisk.

”Två orena hopp”

Mamma och tränare Kristina Helgesson grämde sig också för den uteblivna medaljen.

– Hon gjorde två orena hopp, hade hon gjort dem rent så hade det blivit medalj. Klart man är lite besviken just nu, säger hon.

Syster Joshi, 18, tappade en placering efter en snöplig miss i en stegsekvens och slutade på en tiondeplats i sin EM-debut.

Nu slåss de båda om en plats i VM i Nice om nästan exakt två månader.

– Jag är inte uttagen än, jag ska hem och träffa min koreograf från USA och jobba mer på programmet. Men jag hoppas få åka VM och göra två bra åk där, säger Viktoria Helgesson.

ARTIKELN HANDLAR OM