PSG-shejken: ’Vi har pengar att spendera’

”Om vi ska lyckas i CL måste vi förstärka”

Ska locka över Zlatan Ghanim Al-Khelaïf vill ha Zlatan till sitt lag – och det finns pengar att blåsa. Foto
SPORTBLADET

Ett misslyckat tennisproffs som i stället grävde i sina djupa fickor och blev en av fotbollsvärldens mäktigaste män.

Nasser Ghanim Al-Khelaïf är bara en Zlatan-signatur från att ta Paris Saint-Germain upp bland Europas absoluta mest stjärntäta fotbollsklubbar.

– Vi har pengar att spendera, säger han.

Paris Saint-Germain är storklubben med titeltorka. Efter att under mitten av 90-talet rankats som en av världens absolut bästa klubblag har man inte vunnit Ligue 1 sedan 1994.

En 38-årig affärsman från Qatar vill ändra på det.

Inför förra säsongen tog Nasser Ghanim Al-Khelaïf, med pengar från Qatar Investment Authority, över 70 procent av klubben och blev PSG:s nya president.

Han hade då lagt sina tennisracket på hyllan för gott. Två förstaomgångar på ATP-touren och en världsrankning som bäst på 995 räckte inte för att tillfredsställa mångmiljadärens idrottsdrömmar.

Värvade Pastore direkt

Projektet – det heter ju alltid så – PSG tog fart direkt med storvärvningar av Javier Pastore och Jeremy Menez men framgångarna under första året uteblev. Tvåa i ligan efter budgetlaget Montpellier och utslagna i sextondelsfinalen i Europa League var ett misslyckande. Andraplatsen gav dock spel i Champions League och incitament till fler förstärkningar.

– Vi ska spela i Champions League och för att lyckas där måste vi ha en hög nivå över hela truppen, sa Al-Khelaïf till franska RMC i maj.

”Bara ett rykte”

Sedan dess har profiler som Maxwell, Ezequiel Lavezzi och Thiago Motta anslutit till klubben. Och nu är Nasser Ghanim Al-Khelaïf alltså snart i hamn med den här sommarens två största transfers på en och samma gång. Med Zlatan och Tiago Silva-transfern landar årets inköpsrunda på dryga 800 miljoner kronor (91 miljoner euro).

– 100 miljoner Euro för nya spelare? Det är bara ett rykte, sa Al-Khelaïf tidigare i vår.

– Jag har aldrig nämnt någon siffra. Men vi har pengar att spendera.

Andra arabiska fotbollsprojekt

Manchester City: Ägs av: Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Kommentar: Shejk Mansour, bror till presidenten av Förenade Arabemiraten, förändrade hela spelplanen i Premier League när han köpte upp Manchester City. Till dags dato har han lagt 4,625 miljarder på spelarköp.

Malaga:

Ägs av: Abdullah Bin Nasser Al-Thani

Kommentar: Som medlem av det Qatariska kungahuset tänker nu Shejk Abdullah ge sig in på den tuffaste av uppgifter med sitt Malaga - utmana Barcelona och Real Madrid. Klubben köpte han för cirka 300 miljoner kronor.

Nottingham Forest:

Ågs av: Fawaz, Abdulaziz och Omar Al Hasawi:

Kommentar: De tre kuwaitiska bröderna är det senaste arabiska ägarinslaget i Europa. Med målet att föra tillbaka den klassiska klubben till Europas topp köpte offentliggjorde man under gårdagen köpet.