Miljardseglarna

Svensken Torbjörn Törnqvist satsar jättebelopp för att vinna Americas Cup: ”Spektakulärt”

Foto: MARTINEZSTUDIO
SATSAR 1 000 000 000 Torbjörn Törnqvist är storägare i AIK och ägare till Gunvor Group som med sina 500 miljarder kronor om året omsätter ungefär lika mycket som Volvo och Ericsson tillsammans. Nu satsar den svenske affärsmannen drygt en miljard kronor på att vinna Americas Cup. ”Hoppas att svenska folket följer våra äventyr”, säger han till Sportbladet.
SPORTBLADET

Han är den svenske doldisen som satsar en miljard kronor på att vinna Americas Cup.

Nu berättar Torbjörn Törnqvist, 58, om jätteprojektet.

– Det kommer att bli spektakulära båtar. Ingen har sett något liknande, säger han.

Den Genèvebaserade affärsmannen, född i Solna och storägare i AIK, är grundare och ägare till Gunvor Group. Ett oljehandelsföretag som med sina 500 miljarder kronor om året omsätter ungefär lika mycket som Volvo och Ericsson tillsammans.

Men det är privatpersonen och seglingsentusiasten Torbjörn Törnqvist som betalar hela notan för svenskbåten Artemis.

– Vi har inga andra stora sponsorer. Jag vill inte förlora den svenska identiteten, men jag hoppas att det kommer fler sponsorer när det närmar sig, säger Törnqvist, som dock inte själv kommer att stå bakom rodret.

”Väldigt höga siffror”

Sportbladet träffar honom och konkurrenten Russell Coutts, 52, på Marstrand. Nyazeeländaren är fyrfaldig Americas Cup-vinnare och OS-guldmedaljör från 1984.

Det hör inte till vanligheterna att den svenske oljemiljardären låter sig intervjuas.

– Jag tycker inte att jag är särskilt hemlig. Jag bor ju inte i Sverige så för min del är det inte så viktigt (att synas). Inom branschen är jag mer känd internationellt, säger Törnqvist.

Enligt uppgift pumpar han alltså in en miljard kronor ur egen ficka i projektet.

– Jag vill inte kommentera den summan. Vi avslöjar inte budgeten, men det är höga siffror. Väldigt höga siffror.

Är det värt det?

– Ja, absolut, men jag skulle inte vilja påstå att det är en investering. Jag ser väldigt mycket fram emot San Francisco och vad vi kan göra där. Hoppas att svenska folket följer våra äventyr, säger Törnqvist.

”Anlitat de bästa”

Utveckling och personal är de stora utgiftsposterna.

– Vi har anlitat några av de bästa seglarna i världen och samma med designers och ingenjörer. Vi är konkurrenskraftiga och det är klart att vi vill vinna, men Russell har erfarenheten och det är en fördel för dem.

– Erfarenhet är bra, men man kan bli förblindad av det också. Den som lär sig de nya båtarna (AC72) snabbast kommer nog att vinna. Det är väldigt öppet, säger Russell Coutts.

Segraren bestämmer var i världen nästa Americas Cup avgörs.

Blir det i Sverige 2016 då, Torbjörn?

– Rätt in i Marstrands hamn! Nä, jag har inte tänkt på det. Man måste ha sponsorer, städer och länder bakom sig, för det är inte billigt. Men nu gör vi den här cupen först så får vi se sen, säger Törnqvist.

Fakta

Svenske affärsmannen Torbjörn Törnqvist, till höger, är god för 500 miljarder kronor. Nu pumpar han in jättebelopp för att utmana Russel Coutts om segern i Americas Cup.

Torbjörn Törnqvists företag Gunvor Group Ltd

Grundat: 1997.

Säte: Nicosia, Cypern. Bolaget har kontor i bland annat Genève, Singapore, Bahamas och Dubai.

Verksamhet: ­Oljehandel. Företaget har dragit in enorma belopp på bland annat oljekontrakt i Ryssland.

Omsättning 2011: Cirka 500 miljarder kronor.

Antal anställda: 1 500.

Kontrollerat av: Torbjörn Törnqvist och finske affärsmannen Gennadij Timtjenko. Bolaget är privatägt.

Övrigt: Enligt tv-programmet Uppdrag granskning kan Timtjenkos personliga relation till Rysslands president Vladimir Putin ligga bakom bolagets framgångar. Något som bestämt förnekas av Torbjörn Törnqvist. ”Vi har inte fått de här kontrakten för att vi betalat någon. Så går det inte till”, sa han då.