Thorén: Själv undrar jag bara en sak – hur är det med Schelin?

SPORTBLADET

Sitter den tidiga pressen, finns kreativiteten kvar och står lagets unga spelare pall när mästerskapsnerverna kopplas på?

Dagens genrep ska ge förbundskapten Thomas Dennerby rätt besked.

Själv vill jag bara ha svar på en fråga: håller Lotta Schelins vad för ett OS?

Lotta Schelin får behandling.

Det var harmoniskt på fotbollsanläggningen West Riding County F.A utanför Leeds i går förmiddag.

Tillslagsövningen slutade visserligen med många bollar mot klubbhusets glasrutor, men hellre en spridning nu än på onsdag i OS-premiären.

Vid sidan av planen strosade en hund hemtamt omkring och efter träningen satte sig mittbacken Emma Berglund på knä och klappade boxern mjukt över pälsen.

Emma är en av OS-lagets mästerskapsdebutanter.

Hon är 23 år, gjorde landslagsdebut i november och hade Hanna Ljungberg som idol när hon växte upp.

Nu ska svenska folket lägga delar av sitt OS-hopp på hennes oerfarna axlar.

Jag ska absolut inte påstå att jag känner Emma, inte alls. Men så som hon uppträtt under de matcher som hon fått chansen i, inte minst mot Japan före midsommar, så är jag inte orolig.

Det är inte Thomas Dennerby heller.

Han hyllar de unga spelarnas coola inställning. ”Med spelarna från den nya generationen har vi börjat slå lag som USA, Tyskland och Brasilien. Den äldre generationen växte upp med tanken att det inte gick att vinna mot de lagen i mästerskapsmatcher. Det oket bär inte de unga spelarna på”, säger han.

Framtvingad generationsväxling

Skadorna på erfarna spelare som Charlotte Rohlin, Sara Larsson och Therese Sjögran har tvingat Dennerby till en generationsväxling. Den har blivit framtvingad och jag tror inte Dennerby hade vågat göra den fullt ut om det inte hade varit för skadorna.

Nytt spelsystem, nya spelare – det finns en rad spel- mässiga frågor som ska analyseras i genrepet mot Storbritannien i dag.

Men det största frågetecknet finns på bänken. Lotta Schelin, landslagets anfallsspets, lagets stora stjärna har inte tränat på två dagar. Hon har en liten krampkänning i höger vad.

Hon kommer inte att spela i dag av säkerhetsskäl, men varken hon eller läkaren Ola Hallert är oroliga inför OS.

Jag däremot kan inte släppa en malande känsla i magtrakten.

Muskelkänningar är luriga

Tänk om Zlatan Ibrahimovic hade avstått två träningar och ett genrep dagarna för ett mästerskap. Hur tror ni tidningen hade sett ut då?

Muskelkänningar är alltid luriga, det finns en risk att en mikroblödning blir något mer.

Men låt oss krampaktigt hänga fast vid Lotta Schelins egen uppfattning.

Och drömma vidare om OS-medalj.

FAKTA

Defensivt: 1) Att första pressen mot organiserade uppspel är aggressiv och modig, en press där kantspelarna vågar ta ett litet kliv upp. Man vill tvinga motståndaren att spela svåra bollar in centralt och där vinna boll. 2) Att försvaret mot samlat anfallsspel fungerar. Då vill Dennerby att spelarna kliver tillbaka till ett 4-4-1-1, lite rakare och lite mer kompakt. Då ska motståndarna styras utåt. 3) Att Emma Berglund och Linda Sembrant, som bara spelat tre matcher ihop, ska fungera som mittbackspar. Offensivt: 1) Att flera spelare sticker vid omställningar så det finns många spelalternativ för bollhållaren. 2) Att det finns rörelse som öppnar för kreativa lösningar som 4-2-3-1 bäddar för. 3) Att effektiviteten finns.

Frågorna som Dennerby vill ha svar på i OS-genrepet