”Jag är i form – & vi går för guldet”

Sportbladet mötte talangen som ska frälsa brassarna i London-OS – Neymar

Neymar låg bakom Brasiliens seger i genrepet mot Storbritannien i fredags. Först assisterade han Sandro med en frispark, och sen fastställde han slutresultatet till 2–0 från straffpunkten.
SPORTBLADET

Så står man plötsligt där öga mot öga med världens ­ största fotbollstalang, finternas prins och den idrottsutövare som anses ha universums högsta marknadsvärde just nu.

Neymar plirar, ler lite och säger med hes röst till Sport- bladet:

– Jag har stora förväntningar på OS, tävlingen kommer att hålla en hög kvalité och visst är jag i form.

Neymar var på gott humör i den mixade zonen. Han tog sig tid och pratade – lite försynt – men med värme.

De blå OS-kläderna glänser, runt halsen hänger ett par avancerade hörlurar som snart åker på över diamanthängena i öronsnibbarna. Den bakåtvända kepsen trycker ner den karaktäristiska hårmanen och fotsulorna som vi är vana att se smekas fram och tillbaka över bollen står nu stadigt på golvet.

Neymar da Silva Santos Júnior, 20, är på gott humör när Sportbladet når fram till honom i den mixade zonen. Han tar sig tid och pratar. Lite försynt, men med värme och ett lugn trots att folk rycker i honom.

Sätter laget före jaget

Han har en stund tidigare legat bakom Brasiliens seger mot Storbritannien i OS-genrepet med en assist – en frispark som han droppade in på ytan nära mål där Sandro kom – och en straff.

Han har också hunnit bli utbuad av den brittiska publiken i Middlesbrough. Neymar gick omkull efter en mycket liten handpåläggning av ytterbacken Ryan Bertrand. Händelsen fick de brittiska tv-kommentatorerna att snabbt påminna om Neymars rykte om att brassen faller lätt.

När jag frågar om han anser att publiken var för hård mot honom skakar han på huvudet.

– Nä, det är normalt. Det händer om man kommer hit och spelar för Brasilien eller ett annat lag.

Han är van vid tuffare tag, Neymar. När hans Brasilien spelade en kvalmatch mot Bolivia haglade det sten och apelsiner mot hans huvud.

Han säger att han är i bra form och redo för att ge den stora OS-publiken sitt dribblingsregister, men att det viktigaste är laget, inte han.

”Väldigt glad att vara här”

Under matchen mot Storbritannien visade det tekniska geniet att han har andra egenskaper än de som utvecklas från hans kärlek till streetfotboll och futsal.

Neymar stack flera gånger i djupled, han satte också enkla passningar för att ta ny yta.

Det är en tekniker men också en väldigt allround spelare.

– Jag är väldigt glad för att spela OS för Brasilien och förhoppningsvis kan vi vinna guldet. Jag tror att vi kommer att förbättra oss en hel del, även om vi spelade en bra match i kväll så finns det saker som vi måste göra bättre inför OS, säger han när Sky Sports frågar.

Blommat ut

Neymar är bara 20 år. Men när det väl ansedda brittiska SportsPro magazine i sitt juninummer rankade världens för tillfället mest marknadsmässiga idrottsutövare toppade brasilianaren från Santos FC listan.

Nordirländska golfaren Rory McIlroy, US Open-mästare, var rankad tvåa och Barcelonas Lionel Messi trea.

Med faktorer som ”marknadsföringspotential under de kommande tre åren, ålder, hemmamarknad, karisma och viljan att säljas” anses Neymar vara perfekt: ung, begåvad med ett OS och ett hemma-VM framför sig.

En snabbspolning av hans karriär berättar att han är född och uppvuxen i Mogi das Cruzes i Sao Paulo. Han började spela fotboll tidigt och värvades till Péles gamla klubb Santos FC när han var elva. Efter fostran i ungdomsakademien blev det A-lagsdebut som 17-åring och året efter frälste han Brasilien. Men det var först efter VM som han, tack vare nye förbundskaptenen Mano Menez, kom med i landslaget.

Medveten om sin potential, om intresset från Chelsea, Manchester United och Real Madrid, och om priserna han redan har mottagit så verkar Neymar ändå rätt nöjd med att hans klubb Santos satte stopp när hetsen var som hetast.

Den unga pappan (far till en liten son) vet att tiden kommer.

Vill du spela i Premiär League? undrar Skys reporter med stora ögon och spetsiga öron.

– Det vore en ära att få spela i England eller Spanien i framtiden men jag tror att det fortfarande är länge kvar innan det händer…

”Messi och Ronaldo är bättre”

Inte heller när jämförelserna med Cristiano Ronaldo och Lionel Messi kommer på tal tappar Neymar konceptet.

– Jag är väldigt tacksam för att folk pratar om mig, men jag är tyvärr inte på samma nivå som dom. De är världens två bästa spelare och jag är långt från dem. Men jag hoppas att jag kan göra ett bra OS för mitt lag.

Han har kommit till England för att briljera.

OS-festen började redan i fredags kväll.

Titta, Neymar är idrottaren med världens högsta marknadsvärde

Neymar, 20

Fotboll, Brasilien

OS-fotbollens dragplåster, tekniska geniet från Brasilien som storklubbarna i Europa suktar efter.

Rory McIlroy, 23

Golf, Nordirland

Världens bästa golfare. Vann US Open i juni.

Leo Messi, 25

Fotboll, Argentina

Världens bästa fotbollsspelare, 09, 10, 11.

Usain Bolt, 25

Friidrott, Jamaica

Cristiano Ronaldo, 27

Fotboll, Portugal

Sebastian Vettel, 25

F1, Tyskland

Tim Tebow, 24

Amer. fotboll, USA

Blake Griffin, 23

Basket, USA

Novak Djokovic, 25

Tennis Serbien

Yani Tseng, 23

Golf, Taiwan