Världens bästa tillbaka – redo att slå Blågult

Sawa tvingades avstå flera månaders träning

1 av 2
Homare Sawa
SPORTBLADET

Världens bästa spelare Homare Sawa är tillbaka efter en tuff vår.

Yrselanfall tvingade den japanska stjärnan avstå flera månaders träning.

– Jag har haft en svår tid, men det är tack vare att jag klarat det som jag kan vara här nu, säger hon till Sportbladet.

Mittfältaren Homare Sawa är en väldigt viktig spelare för Japan.

Skyttedrottning i VM i fjol och vald till årets spelare slog hon igenom stort i hemlandet där intresset för damfotboll exploderade.

Borta i 60 dagar

Men uppståndelsen blev en belastning.

Redan förra hösten sa Homare Sawa i intervjuer att hon var rädd för att gå ut eftersom folk blev närgångna. Och i samband med Algarve cup i våras drabbades hon plötsligt av svår yrsel.

Enligt de japanska journalister som är på plats i Coventry har ingen sagt rent ut vad orsaken var, men uppfattningen är att det kom av stress.

Först efter två månaders frånvaro kunde Homare Sawa börja spela fotboll igen.

Nu är hon redo för OS och Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby tror att japanskan kommer att bli bättre match för match.

– Hon är tillbaka! Hon är den viktigaste nyckelspelaren och det uppmuntrar oss andra, säger Aya Miyama, som tagit över lagkaptensbindeln från Sawa.

”Kan spela igen”

Sportbladet fick efter Japans träning i går chans att fråga Homare Sawa om den svåra våren.

– Jag kan inte säga i procent hur skillnaden är mot tidigare, men nu kan jag spela fotboll igen. Jag var borta ­ från fotbollen flera veckor men det tror jag inte är ett minus för mig, jag kunde hitta ­någonting nytt  och det är det som gjort att jag är här, säger hon.