”Vi är ett skämt på styrkan”

Här är Frölanders hårda attack på svensk simsport

Foto: © BILDBYRÅN
KRITISK När Lars Frölander går i vattnet på torsdag blir han historisk. Men hans erfarenheter och metoder står lågt i kurs hos resten av sim-Sverige.
SPORTBLADET

För första gången någonsin ska en simmare tävla i sitt sjätte OS.

Lars Frölander skriver historia i London – men är orolig för framtiden.

I en intervju med Sportbladet riktar mästaren stenhård kritik mot hur svensk simsport sköts.

– Styrkemässigt är vi ett skämt. Vi ligger jättelångt efter, säger han.

För tjugo år sedan simmade en artonårig nykomling en sensationellt stark sistasträcka när Sverige vann silver på 4x200 meter i Barcelona.

För tolv år sedan simmade en rutinerad världsstjärna hem Sveriges senaste simguld på 100 meter fjäril i Sydney.

För ett par timmar sedan anlände en 38-årig legendar i OS-byn i London. När Lasse Frölander går i vattnet på torsdag blir han förste simmare någonsin att delta i sex raka OS.

Under slutlägret i italienska Pescara mötte Sportbladet en idrottsman som inte slutat sträva.

– Jag vill simma snabbare än jag någonsin gjort. Gör jag inte det är jag inte nöjd.

Under 52 sekunder, alltså?

– Ja, annars är jag inte nöjd. Jag är explosivare nu, i kickarna och så. Och jag är starkare på andra femtian än förut. Får jag bara bitarna att falla på plats ska jag ner under 52, och då kan jag vara med i en final.

Tänker inte lägga av

Lars Frölander är den senaste svenske simmare som vunnit OS-guld, och den som simmat på världsnivå längst av alla. Det här är hans sista mästerskap, men han har inga tankar på att sluta helt.

Stefan Nystrand ska bli tränare efter OS – du har aldrig funderat på att ta det steget?

 – Nej, men man ska aldrig säga aldrig. Kanske utifrån mina egna förutsättningar.

Du har unika erfarenheter som aktiv. Har inte klubbar och förbund legat på för att ta tillvara på dem?

– Nä. Dom jobbar inte så.

Är inte det konstigt?

– Jo, ja. Jag har absolut saker att tillföra. Jag säger alltid vad jag tycker behöver förändras i svensk simning. Det svåra är att få folk som bestämmer att ta det till sig. Det känns rätt otidsenligt, vi hamnar bara längre och längre efter.

Simförbundet gjorde ett försök med att ta in (australiensaren) Greg Salter som rikstränare för att förnya verksamheten. Allt skulle förändras?

– Ja, men inget hände ju. Det var mycket snack och, ja… ingen verkstad. Inte ens lite verkstad. Det fanns inte mycket positivt där.

När Lasse Frölander pratar om Therese Alshammars och Sarah Sjöströms chanser i OS låter han både positiv och imponerad. När han pratar om den svenska simsportens verksamhet i stort är han sylvass i sin kritik.

Vad behövs förändras på sikt?

– Det finns otroligt många faktorer. Men det är klubbverksamheten som är det viktigaste. Vi behöver utbildning. Internationellt sett har de ju mycket större resurser, de har en heltidsanställd styrketränare, en heltidsanställd mental rådgivare, en kostrådgivare, massörer, terapeuter… I Sverige måste tränare ha alla de där kompetenserna, och då måste man åtminstone satsa på utbildning.

En central utbildning av ledare?

– Jaja – att man utbildar Sveriges tränare. I dag är vi, styrkemässigt, ett skämt. Vi ligger jättelångt efter.

– Om man tittar på hur internationella simmare ser ut i dag jämfört med på 90-talet… de är stora nu. Svenska herrsimmare är inte så stora, och de som är det har ofta varit i USA och tränat, med deras filosofi. Och du kan inte träna tjejer på samma sätt som killar.

Du menar att vi ligger efter när det gäller hårdhet?

– Ja, det är skillnad på att köra styrketräning och att k ö r a styrketräning. Det är ju det man ser också, det är ingen som lärt sig hur man kör hundra procent på ett gym. Simmare kör två timmar simning, tömmer allt de har i musklerna, sen går de upp, byter om och går till gymmet – och tror att de ska bli starkare av det. Det förstår man själv att det inte funkar. Det finns hur mycket som helst att göra där.

Styr sin egen träning

Lars Frölander har i stora delar skött sitt eget träningsupplägg, med egna vägar och egna metoder. Han har utbildat sig inom kinesiologi, håller sig till en rigorös diet, och använder bikram-yoga för att få bättre effekt i sina benkickar.

– Jag älskar ju att experimentera, och jag vågar testa annorlunda saker, vågar vara extrem och gå mot strömmen. Även om ingen vågar gå efter, eftersom de tror att de här sakerna bara funkar för mig, som tydligen är en sjukt unik människa. Därför vågar ingen prova.

– Många simmare har velat träna mer som mig, men de får bara höra att det inte kommer att funka för dem. De får inte. Det är lite tråkigt.

Lars Frölander ska simma hundra meter fjäril i OS. Försök och semifinal på torsdag, en eventuell final på fredag.

Sen väntar framtiden, för både honom och svensk simning.

– Jag koncentrerar mig på OS nu, säger han och stryker sig över ett tätt slutspelsskägg.

– Att vara den förste som simmar sex OS är jag så klart stolt över, men det är inte därför jag är här. Jag vill prestera.