Bank: Vollmer leder efter 50 meter – frågan är om Sarah hinner ikapp

SPORTBLADET

Sarah Sjöström är bäst i världen på att hinna ikapp motståndare. Hon kommer att närma sig ikväll också.

Det är bara det…

…att det är väldigt långt fram nu.

Vi börjar så här:

Sarah Sjöström är arton år gammal och när hon vaknade i morse så visste hon att hon ska simma sitt livs första individuella OS-final.

Hon vann sitt försöksheat i går, utan att ens koppla på sin benspark, hon vann sin semifinal utan att vara nära att sätta vändningen. I kväll står hon på precis den startpall hon tränat för att stå på de senaste tre åren, och hon gör det med alla chanser i världen.

Fint så.

Ni som trodde att allt det här var självklart var inte i Londons Aquatics Centre i går. Den här blåvalsformade monsterhallen svalde större stjärnor än Sarah Sjöström.

Det spelade ingen roll om de hette Phelps eller Biedermann – de fick stryk, och de fick mycket stryk. Vi såg favoriter falla tungt och kungariken falla ännu tyngre. Vi såg den amerikanska drömmen Ryan Lochte tugga i sig Michael Phelps och tacka honom för hjälpen efteråt.

Det var en stor dag för simsporten.

Det var en lite mer osäker dag för oss.

Sarah Sjöström simmade som hon gör, lite trögt ut men accelererande hem, och hon tog sig bergsäkert vidare. När hon kom ut till oss efteråt såg hon mer belåten än oroad ut.

– Jag kände att jag hade krafter kvar, sa hon.

Det är de där krafterna som kommer att avgöra precis hur Sveriges drömmar om ett lyckat OS mår om ett par timmar.

Vi vet vad Vollmer går för

För ett par veckor sedan, när Sarah Sjöström fick halsfluss, skickade amerikanskan Dana Vollmer ett meddelande över twitter.

– Hur mår du? undrade hon.

Och det är klart att hon ville veta. Det känns väldigt mycket som att vi vet var vi har det tidigare simunderbarnet Vollmer. Hon har radat upp 56-tiderna i sommar, kan möjligen sätta en bättre målgång än vad hon gjorde i semifinalen, men… ja, vi vet nog ungefär vilken nivå hon håller.

Det är därför vi står här och undrar om krafterna som Sarah Sjöström säger att hon har kvar.

Hur mycket kraft finns det där? Hur mycket har hon sparat?

Om Dana Vollmer var orolig för en månad sen så är det jag som är det nu. Och det handlar egentligen inte alls om hur Sarah simmade på 100 meter fjäril i försöken. Där såg det verkligen ut som att hon sparat en del, som att det fanns en nyckel att vrida om så att formen och bensparkarna kickade in i ett och samma ögonblick.

Men Sarah Sjöström simmade fler lopp i går.

Underkänd i lagkapp

Svenska stjärnor har alltid haft en förmåga att lyfta sig i lagkapperna, men Sarahs frisim i går var helt enkelt inte bra nog.

I april simmade hon hundringen på 53,29 i Eindhoven. Här hackade hon sig fram i två likartade lopp runt 54,3 (53,9 med flygande start).

– Det var stressat, tekniskt kan hon simma mycket bättre, förklarade tränaren Carl Jenner.

Handlar det om stress och teknik så kan proppen gå ur i kväll. Sarah Sjöström har alltid älskat att tävla, och hon har alltid – ända sedan hon var riktigt liten – lyft sig i sina finalsimningar.

Ändå sitter jag här med mina tvivel.

Bli inte giriga i dag

Före OS hade jag satsat mina sista roulettemarker på att Sjöströms avslutande femtio meter skulle bli för mycket för Vollmer. Jag har trott, det erkänner jag, att en artonåring som aldrig simmat en OS-final förut, skulle sopa hem hela skiten.

Jag tror fortfarande att det är möjligt. Men vi har nog inte riktigt rätten att vara giriga längre.

Dana Vollmer kommer att leda det här loppet efter 50 meter, sedan kommer Sarah Sjöström att närma sig decimeter efter decimeter.

Om hon blir tvåa ska vi vara både nöjda och stolta. Om hon når hela vägen fram ska vi dansa på blåvalens rygg tills natten blir gyllene dag.