En smäll i hjärtat

Bank: Fjärilen föll – det gjorde ont att se

Foto: AFTONBLADET
SVINDLANDE FALL Sarah ­Sjöström var otröstlig efter medaljmissen. När hon skulle beskriva sina känslor på T­witter skrev hon bara: ”4”.
SPORTBLADET

En smäll i vattnet, en smäll i kaklet, en smäll för svensk simning som kändes hela vägen in i hjärtat.

När Sarah Sjöström klev upp var vattnet salt.

Hon kommer att vinna sina guld.

Hon kommer bara inte att vinna dem här.

Läktarna inne i blåvalens mage, inuti fuktvarma Aquatics Centre, är branta som en bergsklättring och en bra bild av hur det är att komma till en simfinal med en gulddröm i handen.

Det är en lång väg upp, ett svindlande fall ner.

Sarah Sjöström har klättrat, tävlat, tränat, strävat och velat så mycket – och tagit med varenda en av oss på resan, med en självklarhet som är enastående för en så ung idrottare.

Och så föll hon.

Fjärilen flög inte längre, och efter kraschen var hela hon trasig. Vi stod och väntade på henne på andra sidan av ett staket i en risig källare, och när hon väl kom hade hon ansiktet fullt av förluster. Tårarna rann där hon gick:

– Behöver jag säga nåt? Ni ser ju hur jag mår.

Kriser skulle hanteras, dopningstester skulle klaras av, Sarah stängde dörren om sig och gjorde vad en artonåring gör år 2012: hon plockade upp telefonen och kollade vad folk tyckte på internet. De hade väl sett samma sak som vi, antar jag.

Sarah Sjöström var inte ens i samma division som Dana Vollmer, som fladdrade iväg mot guld och drömgräns, men framför allt var hon inte i närheten av sin egen kapacitet.

Krävs en stenhård utredning

I mars simmade hon 100 fjäril på 56,79 i just den här bassängen, en tid som hade räckt till silver. I går var hon fyra tiondelar långsammare, efter trög undervattenssimning och en hemgång som inte alls var sådär Sarah-sprakande som den ska och måste vara.

Det här var hennes lopp, hennes distans, hennes stora chans, men hon har kommit till OS utan att vara i toppform.

Det är klart att det är ett misslyckande och en miss, som hon och tränaren Carl Jenner måste analysera och dra lärdomar av. De är inte ensamma, det finns flera svenska simmare som underpresterat så här långt på ett sätt som måste leda till en stenhård utredning av landslagsarbete och träningsupplägg efter OS. Jag hatade verkligen att se hur Sarah Sjöström förlorade här.

Men – jag älskade verkligen att se h u r hon förlorade.

Vi brukar kalla artonåringar ”talanger”, klappa dem på huvudet och vara glada om de får chansen att känna sig för bland de stora och vuxna. Den här artonåringen kommer fyra i en OS-final och är förtvivlad, förstörd och förbannad.

Jag brukar skriva att Sarah är en av världens största idrottstalanger, alla kategorier, och det tycker jag fortfarande. I London kommer hon att få det tufft, frisimmet stämde inte i lagkapperna och det finns inget som talar för att det plötsligt ska sitta perfekt när hon simmar för sig själv.

Redan efter två dagar känns det ju som att verkligheten börjat piska in som ett råräligt, ruttet regn över hela den svenska OS-truppen.

Men för Sarah Sjöström kommer fler stora mästerskap, fler medaljer.

Häromveckan satt vi och pratade vid en sandstrand på Italiens östkust, och det var Sarah själv som lyfte fram de där tre förhatliga fjärdplatserna från VM förra sommaren.

– Då fick jag veta hur det känns när det går dåligt, sa hon. Och då vill man väldigt gärna att det ska gå bra, att det ska kännas så igen.

Total självkritik – totalt självförtroende

I går kändes det värre än det gjort någonsin förut, och jag led så mycket med henne att hjärtat drog ihop sig i en knut.

Det gjorde ont att se henne slå handen i målplattan. Det var hemskt att se henne förtvivlad. Men så här är det också:

En artonårings förluster är bara förluster om hon inte vinner något på dem.

Sarah Sjöström var en fajter och ett superproffs när hon väl kom ut på andra sidan tårarna, på mindre än en halvminut visade hon upp de två egenskaper som hon kommer att behöva mer än några andra för att verkligen bli bäst:

En total självkritik – och ett totalt självförtroende.

Hon sa:

– Efter vändningen såg jag att de kickade ifrån mig hela bunten. Det visade att jag fortfarande ligger långt efter världseliten i detaljer.

Men hon sa också:

– Jag vet fortfarande att jag simmar snabbare än alla andra. Det är bara dom där jävla detaljerna.

Simsporten rör sig framåt med ofattbar fart. Alldeles nyss trodde vi att rekorden som slogs med de där kemikaliedräkterna skulle överleva i evighet, men den evigheten har redan tagit slut. Simmarna är starkare, smartare och snabbare, och det krävs allt mer för att hänga med.

Sarah Sjöström är inte färdig än, hon kan fortfarande bli mycket starkare och hennes tekniska utveckling har precis börjat.

Huvudet har hon redan, det var jag säker på förut och det är jag ännu säkrare på nu.

Det kommer att komma en dag, någon gång, när Sarah Sjöström ser tillbaka på den här förlusten som en bisats.

Men det är då. I går var den hela berättelsen. I går gick hon sönder, grät så alla kunde se, stängde om sig och läste på internet vad alla tyckte. Vi stod ett par meter därifrån, OS hade börjat och slutat samtidigt – i alla fall kändes det så – och medan vi väntade kopplade Sarah upp sig mot internet för att knappa in allt hon hade att säga.

På twitter får man skriva 140 tecken per meddelande, Sarah Sjöström behövde bara ett.

Hon loggade in på sitt konto och skrev:

4.

Bästa chansen borta – nu blir medalj svårt

200 meter fritt i dag och i morgon:

Medaljchans: 1 %

Kommentar: Hur är humöret? Hur mycket går det att slipa på formen över en natt? Ytterst tveksamt om hon ens går till semi.

100 meter fritt 1-2 aug

Medaljchans: 5 %

Kommentar: På förhand en realistisk medaljchans, men efter två svaga lagkapper talar lite för att hon har repat sig.

50 meter fritt 3-4 aug:

Medaljchans: 1 %

Kommentar: Sarahs på förhand sämsta chans, eftersom henens styrka är på hemgångarna, inte på korta distanser.

Medleylagkapp 4 x 100:

Medaljchans: 1 %

Kommentar: Med Alshammar i trupperna vore chanserna små. Utan henne är de närmast obefintliga.