”Det blev för mycket – allt ansvar låg på kaptenen”

Seger om uppdraget som var en ära – men gjorde henne sämre

SPORTBLADET

LONDON. Inför OS-säsongen valde Caroline Seger att avgå som lagkapten.

Ansvaret blev en belastning som påverkade hennes prestation på plan.

– Bara för att du var kapten skulle du göra allt, allt skulle vila på dina axlar och för mig blev det för mycket, säger hon till Sportbladet.

VIKTIG ÄNDÅ Seger är en stor nyckelspelare. ”Vi måste dominera mittfältet och få bort bollen från henne”, säger Kanadas Melissa Tancredi.

När Victoria Sandell Svensson slutade i landslaget fick Caroline Seger frågan om att ta över som lagkapten. Hon hade redan varit vice kapten och svaret kändes givet.

I fjol förde hon sitt lag till brons i VM. Men i vintras, efter två år med bindeln, valde Caroline Seger att avsäga sig uppdraget.

”Måste, måste, måste”

– Att ha kaptensbindeln är en jätteära, men jag tyckte att det innebar otroligt mycket ansvar. Jag kände att jag måste, måste, måste i stället för att känna att det bara var en kaptensroll och att jag inte behövde ändras som människa, säger 27-åringen.

Blev det en belastning?

– Ja, lite så kan man säga att det blev. Jag ville inte lägga tid och energi på det om det skulle gå ut över fotbollen.

Påverkade det din prestation?

– Ja. Det var så mycket fokus, jag kände att jag måste vara lite extra för jag var lagkapten. Som kapten ska man vara med om mycket, man ska bidra med allt och sådan är jag som människa ofta, men jag måste få välja när jag ska vara det.

Kaptensrollen gick i stället till mittfältskollegan Nilla Fischer och inför OS har landslagsledningen utsett Sara Thunebro till vice kapten. De båda delar nu på ansvaret vid sidan av planen, men spelar Nilla Fischer är det hon som bär bindeln.

Fruktad av Kanada

Och Caroline Segers ledaregenskaper på plan finns självklart kvar.

Är det något som Kanada fruktar i eftermiddag så är det just den svenska playmakerns förmåga att leverera bollar fram till Lotta Schelin.

Kanadas anfallare Melissa Tancredi:

– Hon håller världsklass när det gäller sin leverans och att ha Schelin springandes där uppe är farligt. Vi kanske ska ha lite mer tålamod med Seger och tillåta henne göra misstag i stället för stressa henne till att göra något väldigt speciellt.