Svensk i jättekrasch i finska VM-rallyt

SPORTBLADET

Den svenske VM-föraren tappar kontrollen över bilen.

Den slår runt, rullar flera varv och slås sönder.

- Det är det absolut värsta som hänt i hela mitt liv, säger Fredrik Åhlin.

JVM- föraren som har haft en tung säsong satsade på att köra säkert i Finlands VM-rally, men redan på den tredje sträckan tog tävlingen slut.
Med en fruktansvärd krasch.
- Vi gick ut ganska sakta, la till lite extra broms för vi inte skulle tappa bakdelen på bilen, berättar Fredrik Åhlin för Sportbladet.
- Vi körde väl i 155-160 km/timmen och mot nästa krön, och gick fullt på femmans växel. VI gick ner till fyran och jag körde på noterna kartläsaren gav mig, men när jag kom ner över krönet så kände jag hur bakdelen av bilen vandrade ut och jag trodde att vi skulle ta maxbredd på vägen, inte mer.

Släppte och slog runt

Men istället så släppte ,

bilen och slog runt. Det blev en fruktansvärd krasch, bilen slog runt i flera varv, slogs sönder och stannade till slut på taket.
- Jag kan inte riktigt fatta vad som gick fel, det kändes verkligen inte som om det skulle gå åt skogen, säger han.
- Det enda jag kan tänka mig är att det var löst grus just där, att vi gick ner lit i diket och hakade i någonting innan det började rulla.
Vad hann du tänka?
- Först slår man bara i, tänker att nu släpper vägen och då släppte jag också ratten. Sedan hoppas man bara att det ska ta slut och när vi snurrat fem-sex var så tappade jag räkningen och ville bara ur. Samtidigt är kroppen så full av adrenalin att man inte har ont, men inte vet om man är okej. Jag kände ju att jag hade ont, men ingenting var brutet.
Mirakulöst nog klarade sig både han och kartläsaren Morten Abrahamsen undan med ett antal blåmärken, även om smällen var mycket jobbig mentalt.
- Framförallt är det tungt när man bestämmer sig innan för att köra säkert och det viktiga är att ta sig i mål, säger han.
- Nu är det bara sopor kvar av bilen, men även om den hade gått att köra den så hade jag inte kunnat använda höger armen för den är väldigt mörbultad.
 Han räknar dock med att vara tillbaka till Tysklands VM-rally som avgörs om tre veckor.

Anna Andersson