Sparkmål kan bli tillåtet i elitserien

Målvakterna sågar de nya
regelförslagen: ”Bättre att
göra som i Nordamerika”

Foto: BJÖRN LINDAHL
Inga spelare i målgården I NHL är målgården målvaktens heliga mark, där inga utespelare får vara. Så vill AIK:s målvakt Daniel Larsson att det ska vara i svensk hockey också.
SPORTBLADET

Hockeyligan diskuterar att både tillåta sparkmål och att spelare placerade i målgården ska få göra mål.

Det sistnämnda förslaget sågas av flera elit­seriemålvakter.

– Då är det i så fall bättre att göra målgårdarna mindre, precis som det är i Nordamerika, säger AIK:s Daniel Larsson.

I måndags möttes elit­seriedomarna, tränarna och sportcheferna i Stockholm för att diskutera regelverket inför säsongen. Med på mötet fanns också spelare från några av lagen. Domarna presenterade bland annat två förslag till regeländringar och beslut kommer att fattas de närmsta veckorna.

Finns riskmoment

Ett av förslagen är en generösare bedömning när det gäller mål som görs med skridskon.

– Men tanken är inte att tillåta spark, det finns ett riskmoment i det. Förslaget handlar mer om att förstärka möjligheten att dirigera in pucken med skridskon, säger Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström.

Det andra förslaget innebär att spelare ska kunna befinna sig i målgården innan pucken kommer dit och sedan göra mål.

Svårbedömt

Och det är framför allt det förslaget som några av elitseriens målvakter är kritiska till.

– Lagen kommer garanterat att sätta i system att skicka in spelare i målgården. Visst, de får inte störa målvakten men det blir oerhört svårt att bedöma, säger Daniel Larsson och fortsätter:

I stället för att tillåta mål från spelare placerade i målgården har Larsson ett annat förslag.

– Då är det bättre att göra målgårdarna mindre, precis som de är i Nordamerika, säger han.

I NHL går målgården från stolpe till stolpe och i det området får ingen spelare befinna sig. I elitserien börjar målgården börjar 80 centimeter utanför varje stolpe.

”Bättre i NHL”

Larssons åsikt får stöd av Linköpings Andreas Andersson:

– Ja, det är bättre som det är i NHL. Där har målvakten en mindre yta att röra sig på, men ingen annan spelare får vara där, säger Anderson.

Från domarhåll hoppas man att regeländringarna ska göra det lättare för domarna, men både Andersson och Larsson tror på motsatt effekt.

– Jag är väldigt tveksam till om det blir enklare. Min känsla är att det kommer att bli fler svårbedömda situationer och mycket svårare för domarna. Dessutom blir det säkert fler incidenter med pååkningar av målvakterna säger Andreas Andersson.

Reglerna som kan ändras

Spelare i målgården

NU:

Enligt nuvarande regelverk är det tillåtet att stå i målgården om man inte stör målvakten, men det gäller bara om man inte rör pucken.

En spelare som gör mål får inte vara i målgården före pucken, oavsett om han stör målvakten eller inte.

”Inget mål skall godkännas om anfallande spelare är i målområdet före pucken och den styrs i mål via spelarens klubba eller kropp. (Under förutsättning att spelaren var i målområdet före pucken)”

TÄNKBAR FÖRÄNDRING:

Enligt det nya förslaget som diskuteras ska en spelare kunna stå i målgården innan pucken har kommit dit och sedan kunna göra mål.

Sparkregeln

NU:

En spelare får göra mål med skridskon förutsatt att han bara dirigerar pucken med skridskon. Ingen definitiv eller distinkt sparkrörelse får utföras och skenan måste vara i isen.

”Inget mål ska godkännas från någon typ av sparkskott”.

TÄNKBAR FÖRÄNDRING:

Enligt det nya förslaget ska det med en medveten sparkrörelse vara tillåtet att sparka in pucken i mål, förutsatt att skenan är kvar i isen.