– Skulle slå nästan lika högt som OS-medaljen

Nordén om drömmen att vinna en VM-deltävling på hemmaplan: ”Få sätter sig på mig när jag tänder till”

Foto: URBAN ANDERSSON
I dag väntar den sjätte VM-deltävlingen i triathlon, på hemmaplan i Stockholm, för OS-medaljören Lisa Nordén. Loppet består av 750 meter simning, 20 kilometer cykel och 5 kilometer löpning.
SPORTBLADET

Glad, positiv och rotlös.

Så beskriver Lisa Nordén sig själv men räkna med att när starten av VM-deltävlingen i triathlon drar i gång i dag så är det en annan person ni kommer se.

– Jag har vassa armbågar när det behövs. Få människor sätter sig på mig när jag tänder till, säger hon till Sportbladet.

Foto: URBAN ANDERSSON

Lisa Nordén vann folkets hjärta under OS i London. Silvermedaljen i triathlon är ett stort bevis på att allt slit var värt det. Nio tusendelar skiljde till guldet men Nordén minns det inte på så sätt.

– Direkt efter målgången samlades vi medaljörer i ett litet rum och då var det bara feststämning. Alla smågrät och gratulerade varandra. Vi var som tre vinnare och jag hade inte kunnat göra något annorlunda just då, säger hon.

Precis en vecka efter OS-medaljen tävlade hon i SM i Jönköping och i dag är det dags för den sjätte tävlingen i VM-serien.

Ska inte vänta till spurten

Nordén har tänkt ändra taktiken nu även om OS-konkurrenten, Nicola Spirig, inte finns med i startfältet.

– Jag kommer inte att vänta till spurten den här gången utan ska försöka dra tidigare om jag får chansen.

Trots den korta perioden mellan mästerskapen så har Lisa fått krafterna tillbaka. Hon har några riktigt bra pass i kroppen och är redo att ta på sig tävlingsdräkten igen. Det är första gången en VM-tävling går i Stockholm och det har spelat en stor roll för 27-åringen när beslutet om att delta togs.

– Att orka genomföra loppet sitter mer mentalt än vad det gör fysiskt. En tävling på hemmaplan har alltid motiverat mig att köra vidare. Skulle jag vinna tävlingen i Stockholm eller komma på pallen så slår det nästan lika högt som OS-medaljen.

Bor i Australien och Schweiz

Nordén bor i Australien på vintern och i Schweiz på sommaren då det är två stora träningsläger där varje år. Hon är därför en av få människor som inte äger en nyckel, ingenstans är riktigt hemma för henne och därför känner hon sig rotlös. Under fyra år har hon byggt upp sig och tränat hårt för OS. När det sedan var över ville hon inte lägga av efteråt bara för att tröttheten i huvudet gjorde sig påmind.

– Jag tycker att det skulle vara slöseri på en toppform som det kommer ta två år att bygga upp igen. Det är bättre att utnyttja den så långt det går och bara behålla, säger hon.

Därför har också målsättningen varit att få till en bra VM-serie och eventuellt en medalj och den chansen är inte borta.

– Som det ser ut just nu så ligger jag bra till. Går dagens tävling rätt och även nästa etapp i Japan så har jag medaljläge i finalen. Det målet har redan börjat komma upp i huvudet också.

Är det guldet du vill ha?

– Ja, jag har ett brons och ett silver från tidigare år så det vore önskvärt.

Vad tycker du om banan?

– Det är mycket kullersten och tajta svängar så det kommer bli väldigt tekniskt. Vattentemperaturen är 19 grader vilket är helt okej. Det finns inget som talar emot mig, ju tuffare desto bättre.

Det som väntar i dag är 750 meter simning på simbanan nedanför Slottsbacken, 20 kilometer cykling utan större stigningar och fem kilometer löpning runt Gamla Stan.

Lisas största konkurrenter är de båda australiensiskorna Erin Densham och Emma Moffatt men de skrämmer inte henne.

– Jag sätter på mig ett gameface när jag tävlar. Man kan gå och skratta på väg ner till start men sen är det tävling och då är det var och en för sig. Jag blir aldrig undanknuffad utan tar den plats jag behöver. Finns det en mållinje och ett pris så gör jag vad som helst inom sportens ramar för att nå det.