Alms oro – defensiven: ”Behöver gå till grunderna”

AIK-tränaren kritisk efter två nya insläppta

Foto: BILDBYRÅN
Försvaret har rämnat Andreas Alm är inte nöjd med att AIK:s vanligtvis så stabila försvar har börjat läcka under den senaste­ tiden
SPORTBLADET

Det brukar ­heta att AIK har allsvenskans starkaste defensiv.

Men efter fem insläppta mål senaste tre matcherna säger tränaren Andreas Alm:

– Jag tror att vi behöver titta på grunderna igen.

AIK-tränaren har tidigare vägrat gå med på att det vanligtvis så solida försvarsspelet har börjat hacka.

Men efter 3–2-segern mot Gif Sundsvall gjorde han plötsligt en kovändning:

– De tre senaste matcherna har vi släppt in två, ett och två mål. Det börjar bli en dålig trend för oss. Fem mål på tre matcher, det är inte godkänt, säger Alm.

När det gäller gårdagens defensiva insats är han främst kritisk till försvarsarbetet vid ”Giffarnas” ­andra mål där Emil ”Mini-Foppa” Forsberg snurrade upp Per Karlsson i straffområdet.

”En del nya spelare”

Enligt Alm skulle AIK gjort det bättre innan ­bollen nådde ”Mini-Foppa” då ­både Martin Mutumba och Nils-Eric Johansson blev överspelade.

– Första målet är fantastiskt, andra målet ska vi kunna försvara oss bättre på innan han (Emil Forsberg) gör det. Där har vi lite att fundera på, jag tror att vi ­behöver titta på grunderna igen, säger Andreas Alm.

Vad menar du med grunderna?

– Vi är det lag vi är. Att ­utveckla vårt spel nu och ta det till en ny nivå sista fem omgångarna tror jag inte på. Man ska göra det man är bra på till hundra procent nu i slutet. Det har vi tid på oss att titta på nu.

En förklaring kan vara att Andreas Alm roterat en hel del i startelvan senaste veckorna.

– Det var en del nya spelare i startelvan i dag. Man vill alltid att försvarsspelet ska vara det samma. Vi får kolla på om vi tappar något när vi byter ut folk. Jag tycker inte att det känns så. Det borde inte vara så men vi får kolla på det, säger Alm.

Irriterad Ivan

Målvakten Ivan Turina var upprörd på backlinjen och mittfältet vid flera tillfällen under mötet med Gif Sundsvall:

– Ivan blir mest irriterad när de kommer lätt till ­distansskott. Det är bra, han måste agera utifrån hur han vill ha det. Vi har släppt in för många mål de senaste matcherna, säger Andreas Alm.

Ivan Turina:

– Det var mycket enklare förut. Nu spelar vi var tredje dag. Coachen måste ändra i laget, det är inte samma lag hela tiden, vissa spelare är riktigt trötta. Sedan blir det inte samma sorts fotboll på plast heller, analyserar målvakten som gjorde flera fina räddningar.

Fem insläppta på tre matcher

IFK Norrköping–AIK 2–2

AIK–Elfsborg 1–1

Sundsvall–AIK 2–3