Superstjärnans otroliga bedrift

Första spelaren att vinna en Triple Crown på 45 år

Foto: AP/SCANPIX
Miguel Cabrera.
SPORTBLADET

Babe Ruth klarade aldrig av det.

Inte Joe DiMaggio heller.

Men nu har Miguel Cabrera, 29, skrivit in sig själv i basebollhistorien.

Som den 16:e spelaren någonsin och den första på 45 år vann han en 'Triple Crown'.

– Det är en helt otrolig känsla, säger Cabrera till nyhetsbyrån AP.

Sedan andra världskriget tog slut är det bara fyra spelare som klarat av bedriften – att toppa ligans tre viktigaste statistikkategorier.

För att sätta det i perspektiv: basebollgiganter som Alex Rodriguez, Babe Ruth, Joe DiMaggio eller Hank Aaron har inte mäktat med bravaden.

Men i natt lyckades alltså Detroit Tigers Miguel Cabrera, som första spelare sedan 1967, reprisera konststycket med totalsiffrorna 44 home runs, 139 poäng (RBI) och .330 i batting average.

– Jag kan inte beskriva hur mycket jag känner just nu, säger han.

– Alla är väldigt exalterade över det här. Och det är bra. Men jag vill vinna mästerskapstiteln också. Det är väldigt viktigt för mig.

Bara 15 spelare har toppat alla tre kategorierna efter grundseriens slut, den senaste var Carl Yastrzemski 1967.

Det var under vinstmatchen mot Kansas City som Cabrera nådde milstolpen - som inte bara är stort för honom själv utan även för hans lagkamrater.

– Det kommer förmodligen vara det största jag kommer att se under min karriär, säger lagkamraten Alex Avila, enligt New York Times.

Idrotten i blodet

Cabrera, som är född i Venezuela, har idrotten i blodet - hans pappa var professionell basebollspelare i hemlandet och hans mamma lirade shortstop i landslaget. Cabrera ses som en av basebollens bästa slagmän och har sedan debuten i Major League ständigt haft höga träffprocent. Den senaste tiden har det dock stormat kring honom - förra året var han inblandad i en trafikolycka efter att ha kört rattfull. Enligt polisen i Florida ska Cabrera vägrat att samarbeta i samband med olyckan och visat obscena gester mot polisen.

Men efter senaste prestationen hyllas Cabrera i amerikansk press.

– Det har varit tufft de två senaste dagarna eftersom alla har pratat om att jag skulle kunna lyckas. Men jag var tvungen att fokusera, gå ut och göra mitt jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM