”Det är ungefär som när Estonia sjunker”

Uttalandet direkt i tv fick överlevande och anhöriga att reagera: ’Fullständigt osmakligt’

ångerfull Janne Karlsson fick direkt stark kritik för sitt uttalande och när Sportbladet nådde honom i går kväll bad han om ursäkt. ”Det var inte min mening att såra någon. Det var en väldigt dum liknelse.”
SPORTBLADET

Växjö förlorade för femte omgången i rad.

Efteråt gjorde tränaren Janne Karlsson en kontroversiell jämförelse med Estoniakatastrofen.

– De som överlever kliver över lik för att komma upp och de andra sätter sig ner och dör i ett hörn, säger han.

– Fullständigt osmakligt, okänsligt och orimligt, ­säger riksdagsmannen och Estoniaöverlevaren Kent Härstedt.

Växjö fortsätter att förlora i elitserien. I Smålandsderbyt mot HV71 kom femte raka nollpoängaren och efteråt svallade känslorna i Växjölägret.

Tränaren Janne Karlsson menade att laget nu kommit till ett vägskäl. Och när han skulle välja att beskriva det för tv-tittarna i C More valde han att göra en liknelse med kampen för överlevnad under Estoniakatastrofen som tog 852 människors liv.

”Är fruktansvärt”

– Nu kommer vi till ett läge där vi visar hur stark man är, om man vill kriga eller fly. Det är ungefär som när Estonia sjunker, de som överlever går över lik för att komma upp och andra sätter sig ner och dör i ett hörn, sa han i direktsändningen.

Liknelserna fortsatte sedan på den efterföljande presskonferensen.

– Jag vill inte vara kvar på Estonia när båten sjunker. Därför måste vi i det här läget gå på lik för att ta oss upp till ytan, sa Janne Karlsson gång på gång.

Uttalandet rörde upp många känslor och tv-tittare och läsare hörde av sig till Sportbladet.

– Man kan inte jämföra ­Estonia med idrott. Jag har skrivit till Växjö Lakers VD och sagt att jag tycker det är här är fruktansvärt, säger Leif Sjöberg från Huskvarna som själv miste en nära arbetskompis på Estonia

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Kent Härstedt var en av dem som överlevde den tragiska olyckan. När han får höra om Janne Karlssons uttalande blir han alldeles tyst.

Ber om ursäkt

– Jag vet knappt vad jag ska säga när du berättar det här... Liknelsen mellan en ishockey­match och en stor katastrof där många människor fortfarande lider i saknad av sina vänner och föräldrar eller syskon är fullständigt osmaklig, säger han och fortsätter:

– Jag tänker egentligen bara på en sak, vad vet han om hur det är att vara ute på Estonia. Han använder sig av liknelser och bilder om hur det är att vara där ute, vad vet han om det?

När Sportbladet vid 22.20 återigen träffar Janne Karlsson har han precis haft ett samtal med sportchef Henrik Evertsson och förstår direkt vad saken gäller. Kritiken har redan nått fram till Växjötränaren.

– Ja, jag hörde det. Det var inte min mening att såra någon och jag kan bara be om ursäkt för det. Det var en väldigt dum liknelse. Jag tyckte kanske att det var länge sedan det hände, men det var det ju inte. Det var dumt och jag ber som sagt alla jag kan ha sårat om ursäkt.

Det här sa Karlsson

ångerfull Janne Karlsson fick direkt stark kritik för sitt uttalande och när Sportbladet nådde honom i går kväll bad han om ursäkt. ”Det var inte min mening att såra någon. Det var en väldigt dum liknelse.”

I TV: Nu kommer vi till ett läge där vi visar hur stark man är. Om man vill vara med och kriga eller om man vill fly. Det är ungefär som när Estonia sjunker. De som överlever går över lik för att komma upp och andra sätter sig ner och dör i ett hörn.

På presskonferensen: Jag vill inte vara kvar på Estonia när båten sjunker. Därför måste vi i det här läget gå på lik för att ta oss upp till ytan. Det finns inga andra alternativ om vi vill överleva.

Estoniakatastrofen

Estonia förliste på natten den 28 september 1994.

Fartyget sjönk i hårt väder under resan från Tallinn mot Stockholm.

Fartygets bogvisir bröts loss i de fyra meter höga vågorna och vatten forsade in på bildäck. Eftersom fartyget fick kraftig slagsida som snabbt förvärrades blev det svårt för passagerarna att ta sig ut.

Fartyget sjönk på mindre än en timme. Det hårda vädret försvårade räddningsarbetet eftersom liv- och räddningsbåtar inte kunde sjösättas.

852 människor omkom.

Endast 137 kunde räddas.

ARTIKELN HANDLAR OM