”Hysén hade inte varit nån höjdare”

Sveriges har fått ett nytt landslag i futsal

SPORTBLADET

Sverige har fått ett nytt landslag.

I veckan presenterade förbundskaptenen Per Broberg truppen till det första futsal-landslaget.

– Jag skulle tro att det är den snabbast växande sporten i Europa just nu, säger Broberg.

Foto: AFTONBLADET TV
Per Broberg, förbundskapten futsallandslaget

Futsal, inomhusvarianten av fotboll, är utbrett i stora fotbollsnationer som Brasilien, Spanien och Portugal. Spanien har haft en proffsliga sedan slutet av 1980-talet.

Av Uefas 53 medlemsländer har Sverige fram till nu varit en av få nationer som stått utan landslag.

Men i veckan tog Per Broberg ut den historiska första truppen med namn som Eldin Kozica (ex-Djurgården) och Mentor Zhubi (ex-Öis).

– Många av de här spelarna kombinerar fotboll och futsal. Det vi ser är att fler och fler spelar fotboll på lägre nivå, division 2–6, och istället specialiserar sig på futsal, säger Per Broberg.

EM-kval väntar

Det svenska landslaget kommer under våren att kvala till EM i Belgien 2014. Att nå mästerskapet är orealistiskt, enligt Per Broberg.

– Vi kan slåss om att vinna första kvalrundan, men sedan åker man på de stora länderna som Italien och Spanien och då har vi ingen chans. Vi ska försöka ta oss till EM 2016 i Serbien.

Sverige har ingen nationell liga. Idag finns fyra regionala ligor (tre på damsidan). Tanken är att en riksserie ska vara sjösatt till säsongen 2014/15.

– Vi har inte hängt med i utvecklingen. Finland drog igång redan 1996. De har en nationell liga och även regionala serier. De har även ett upplägg där man som knatte spelar futsal och fotboll i samma förening. När man är 16 kan man välja mellan futsal och fotboll.

Per Broberg tror att svensk fotboll skulle tjäna på att införa futsal som en naturlig del av vinterträningen.

– Om vi vill utveckla svensk fotboll och bli mer passningsskickliga så skulle jag gärna se futsal som en viktig del. Spanien är väldigt framgångsrika och där spelar mycket futsal i unga åldrar. Spelare som Xavi, David Villa och Messi är uppväxta med futsal. På ungdomssidan spelar vi för tidigt på elvamanna. Spelarna får inte röra bollen, får inte utsätta sig för en mot en-situationer.

Tjänar bra i Spanien

I Spanien är proffsspelarna välbetalda och lirar inför fullsatta läktare.

– Jag skulle tro att de tjänar som handbollsspelarna i landet. Det är rätt bra. De har helt andra förutsättningar med egna fútsalhallar.

Per Broberg hoppas få se det i Sverige i framtiden.

– Varför inte? Om sporten ska sporten växa då måste kommunerna ge bättre förutsättningar. Idag har vi problem att få tider eftersom vi inte betraktas som en egen sport. Kommunerna har inte förstått det riktigt att det är en egen sport med egna regler. Det kommer blir lättare när man har ett landslag och ligaspel.

Vad är fördelen med futsal?

– Det är ett bra format. Det går snabbt. Mycket mål. Det finns skickliga spelare som skapar underhållning. Och matcherna kan vända fort.

Vilken position i fotboll lämpar sig bäst för futsal? Tekniska yttermittfältare?

– Smarta spelare och de spelar ofta centralt. Mittbackar? Om det är Thiago Silva fungerar det. Glenn Hysén hade inte varit nån höjdare (skratt).

FAKTA

Futsal

Det finns cirka 120 000 spelare i Sverige som är licenserade för futsal, men bara 25 renodlade fútsalföreningar.

Vinnare i distriktstävlingar spelar SM i januari-februari.

FC Ibra, bildat av kompisar till Zlatan Ibrahimovic, vann SM-guld senast och representerade Sverige i Europacupen.

– Idag är det föreningar som driver cuper och tävlingar Har inte det ännu med ligaspel över hela Sverige.Tanken är att vi ska utveckla det och ha en serie från oktober–mars, säger Per Broberg.

Sverige spelar de första historiska landskamperna i ett dubbelmöte med Frankrike i Göteborg 11–12 december.

Så spelas futsal:

Speltid: 2x20 minuter (effektiv tid).

Taktik:

– Stora skillnaden med inomhusspelet är att du är beroende av varandra. Ett misstag blir väldigt sårbart. Det handlar om att ha smarta spelare som kan värdera Tekniken, att snabbt behandla bollen, är avgörande. Det är döden att hamna i en mot två-lägen. Sedan är fasta situationerna viktiga där man har två-tre varianter på alla situationer, säger Per Broberg.

Mästerskap:

EM spelas vartannat år, VM vart fjärde år. VM spelas i november i Thailand.

FAKTA

Historiska truppen

Målvakter: Christopher Solberg (Göteborg FC), Alli Darwich (Pazzo FC), Robin Armandt (Malmö City).

Utespelare: Niklas Asp (Göteborg FC), Anders Magnusson (do), Dan Mönell (do), Mentor Zhubi (FC Ibra), Angelo Vega Rodriguez (do), Simon Chekroun (do), Enis Radancic (do), John Andersson (FC Linné), Pajtim Abazi (Örebro FC), Christoffer Skog (do), Kristian Legiec (Malmö City), Stefan Ilic (do), Nikola Ladan (Qviding), Gustav Karlsson (IFK Skövde), Sargon Abraham (do), Johny David (do), Hannah Abraham (do), Victor Rodriguez (Falcao FC), Alexander Iskander (Falcao FC), Valentin Ponce (Falcao FC), Eldin Kozica (Pazzo FC).