Zachrisson: ”Otroligt trött på den här spattigheten”

Kollegorna delade om Hanssons uttalande

Göran Zachrisson tycker inte att Bosse Hanssons ord är en stor grej.
SPORTBLADET

AIK rasar mot Bosse Hanssons svarting-uttalande.

Men tv-sportprofilen Göran Zachrisson, 74, ­försvarar sin vän och ­kollega.

– Jag är så otroligt trött på den här spattigheten som uppstår kring något som uppenbart inte är det minsta rasistiskt, säger han.

Bosse Hansson kallade flera AIK-spelare för ”svartingar” och uttalandena gick av misstag rakt ut i radiosportens sändning från AIK–Gefle.

AIK som klubb och flera spelare fördömer uttalandet starkt.

Men när Sportbladet når mångårige kollegan och vännen Göran Zachrisson tar han Bosse Hansson i försvar.

”Jag lider med honom”

– Jag lider med honom. Vi är inte rasistiska, men det finns inte en svensk som inte vid något tillfälle, till sig själv, sagt både det ena, andra, tredje, fjärde och femte. Det är bara olyckligt att det slipper ut på det här sättet, säger han.

I stället menar golfexperten att det har blivit alldeles för känsligt vad man kan säga och inte säga i medierna.

– Jag är så otroligt trött på den här spattigheten som uppstår kring något som uppenbart inte är det minsta rasistiskt. Vi har träffat Bosse Hansson i tv och radio så mycket att vi förstår att så aldrig kan vara fallet. Jag tycker reaktionen är botten.

”Fullständigt idiotiskt”

Bosse valde att inte be om ursäkt för ordvalet. Borde han inte be om ursäkt till de som känt sig kränkta?

– Ja, man kan säga att ”jag beklagar att jag gjort det, men det var inte min avsikt” men det är väl uppenbart att det inte varit hans avsikt.

– Man måste vara lite klok, gå på sin egen kloka väg i denna jävla spattighet. Snart vågar jag inte säga kvinna förrän någon antifeminist säger något, det är fullständigt idiotiskt som det har blivit.

Den här utvecklingen som du vänder dig emot, vad kan man göra åt den menar du?

– Tala om det så öppet som möjligt. Jag håller verkligen på Bosse i det här.

FAKTA

Så säger andra kollegor

Arne Hegerfors, 70, vän och före detta SVT-kollega:

– Det är fruktansvärt olyckligt. Jag tror inte att han är rasist på något sätt, men jag vet att han är väldigt kritisk mot sitt eget lag som är AIK. Som man säger, "den man älskar agar man". Jag har själv suttit bredvid honom på Råsunda vid åtskilliga matcher, och han är alltid överkritisk. Han säger alltid nedsättande saker.

Är det okej att säga "svarting"?

– Nej, det är klart att det inte är. Jag sa själv "neger" i en morgonsändning i tv och jag försvarade mig på samma sätt som Bosse. Men jag inser i efterhand att om någon kan tänkas ta illa upp, så ska man inte använda det ordet. Det finns alternativa ord som inte sårar.

Christer Ulfbåge, 70, vän och före detta kollega på SVT:

– Känner jag Bosse rätt så menar han ju absolut ingenting negativt med det här. Det finns inte i min värld. Jag förstår att om Bosse sagt så kan det missuppfattas, men jag tror inte alls det var meningen.

Borde han ha bett om ursäkt?

– Ja det är svårt för mig att säga, men går man ut och ber om ursäkt, då inser man att man gjort något fel eller hur. Men han tycker inte han gjort något fel och därför tycker inte han att han ska be om ursäkt.

Sammanställning: Oskar Månsson, Erik Karlsson