Helt öppet lopp

Andersson: Alonso har tappat allt – nu kan vad som helst hända

Vettel har vittring För en månad sedan hade Fernando Alonso en ledning på 44 poäng. Nu är den fyra, efter Sebastian Vettels seger på Suzukabanan i Japan i går.
SPORTBLADET

Fernando Alonso gick på semester med 44 poängs försprång på den regerande mästaren.

Nu har medgång vänts till motgång och bufferten är bara fyra poäng.

Det är absolut ingenting.

För en månad sedan kom Fernando Alonso tillbaka efter en månads semester. Han gjorde det med en rejäl ledning i bagaget och även om han och Ferrari påpekade att det krävdes mycket jobb framöver så såg han stabil ut. Han hade tagit ­poäng i varje lopp och fått en ­medioker bil att bli en vinnare.

Fyra veckor senare står han och stallet pressade mot garage­väggen. På fyra lopp har han ­tagit två tredjeplatser, brutit två gånger och haft svårt att hänga med konkurrenterna ­under kvalen. Det sistnämnda har gjort honom sårbar, för samtidigt som konkurrenterna från McLaren och Red Bull skaffat sig start­positioner långt fram har han tvingats slåss för sin överlevnad mitt i startfältet.

Alonso bröt

Under loppet på ­Suzukabanan i Japan var det precis just det som kostade honom ­dyrbara poäng. ­Efter närkontakt med Kimi ­Räikkönen strax efter starten tvingades spanjoren bryta loppet och han stod vid sidan när VM-tvåan­ och de två senaste­ årens mästare Sebastian Vettel tog ännu en seger. Vettel som hade 44 ­poäng upp till Alonso för bara ett par veckor sedan är nu fyra poäng bakom.

Det är absolut ingenting i en värld där det skiljer sju poäng mellan de två första placeringarna.

Fernando Alonso ­leder fortfarande VM, men för att ta kontrollen över situationen och slippa ­lita på att de andra ­förarna ska ta ­poäng av ­varandra så måste Ferrari­ hitta uppdateringar som gör deras bil till en vinnare igen. Den måste prestera redan under kvalen, annars är ­risken stor att han åter­igen blir ­omkörd av Sebastian ­Vettel under slutet av säsongen.

Nio kan vinna

Teoretiskt sett är det nio förare som kan vinna VM-titeln 2012. Störst chanser har naturligtvis VM-ledaren Alonso (194 poäng) och tvåan Sebastian Vettel (190), men de utmanas av Lewis Hamilton (152) och Kimi Räikkönen (157). En misslyckad helg kommer att kasta om förutsättningarna igen och just nu är det fem lopp – eller – 125 poäng kvar.

I det sammanhanget är fyra poäng ­absolut ingenting.

De gör upp om VM-titeln:

Fernando Alonso.

1) Fernando Alonso, Ferrari, 194 poäng

Ska Alonso kunna konkurrera med Sebastian Vettel måste Ferrari få bilen att fungera bättre i kvalen. Det är svårt att vinna när man startar mitt i fältet och risken att vara inblandad i en kollision är allt för stor.

2) Sebastian Vettel, Red Bull, 190

Har vunnit två lopp i rad och dominerade helgen i Japan. Red Bull verkar ha fått ordning på bilen och nu väntar banor där Vettel har varit stark tidigare. Känns just nu som favorit, men har inte heller han råd med några misstag.

3) Kimi Räikkönen, Lotus, 157

Har ännu inte vunnit något lopp i år. Måste få till kvalen för att kunna vara med och slåss om segrar och med tanke på avståndet till Vettel och Alonso är det just vinster han behöver.

4) Lewis Hamilton, McLaren, 152

Varvar lysande insatser med betydligt sämre. Ska han plocka in avståndet till VM-toppen så måste både han och bilen vara i en perfekt form de avslutande fem loppen.