Här får han stöd – av kollegorna

Arne Hegerfors: ”Det är trams och en fullständigt orimlig konsekvens av det hela”

Foto: PONTUS ORRE
inte ensam Bosse Hanssons ord gick rakt ut i direktsändning och blev snabbt ett stort samtalsämne. Nu väljer flera gamla kollegor att försvara Bosse Hansson.
SPORTBLADET

Bosse Hansson portas från Råsunda och Mats Strandberg får kicken från Radiosporten.

Nu sågar duons gamla journalistkollegor följderna av Bosse Hanssons snack om ”svartingar” i AIK.

– Det är trams och en fullständigt orimlig konsekvens av det hela, säger Arne Hegerfors till Sportbladet.

AIK släpper inte in Bosse Hansson på Råsundas pressläktare under resten av säsongen, efter SVT-legendarens kommentarer i samband med söndagens match mellan AIK och Gefle.

Samtidigt får Mats Strandberg inga mer uppdrag från Radiosporten, eftersom det var Strandberg som på grund av kylan släppte in Bosse Hansson i radiohytten.

– Det är trams och en fullständigt orimlig konsekvens av det hela, säger Arne Hegerfors.

”Han är inte rasist”

Han kallar det ”en storm i ett vattenglas” och spelar ner Bosse Hanssons uttalanden:

– Alla blir hysteriskt politiskt korrekta, i stället för att sätta sig in i Bosses situation.

Arne Hegerfors förklarar:

– Alla som känner Bosse Hansson vet att han inte är rasist. När han ser AIK spela blir han däremot väldigt bitter och överkritisk. Det finns ingen gräns hur dåligt han tycker att det är.

– Bosse vill ju minst av allt såra någon AIK:are, men han har samma defaitistiska inställning som många andra supportrar, säger han.

– En mer hängiven AIK-anhängare får man leta efter. Den man älskar agar man, och han blir så förtvivlad när det inte går bra för AIK.

Men är det okej att prata om ”svartingar” i AIK?

– Jag försvarar inte det ordvalet, det kan man inte göra. Men det är ingen ond tanke av Bosse, och det borde man förstå.

”Hansson frös”

Arne Hegerfors är lika kritisk till beskedet om att Mats Strandberg inte får fortsätta på Radiosporten.

– Hur i helsike skulle Mats Strandberg kunna säga nej till en gammal vän som ville komma in i värmen? Varför skulle han göra det? säger han.

– Han släppte ju bara in Bosse Hansson som frös, säger Arne Hegerfors.

Andra gamla kollegor som Ingvar Oldsberg, Björn Hellberg och Göran Zachrisson – som inte tror att Hanssons uttalande är det minsta rasistiskt – är också beklämda över hur Bosse Hansson och Mats Strandberg behandlas – även om de fördömer rasistiska kommentarer.

”Inte i hytten att göra”

Radiosportens Ralf Edström talar däremot klarspråk när han ombeds uttala sig om affären.

– För det första jobbar ju inte Bosse på Radiosporten, så vad har han i hytten att göra, säger han och fortsätter:

– Jag kan förstå att Bosse inte får komma tillbaka till pressläktaren, han kan ju i stället gå på matchen och betala för sig.

Ralf Edström är mycket kritisk till mannen som fulländade det kärva språkbruket i TV-sportens sändningar:

– Om Mats Strandberg är human och släpper in honom, då får ju Bosse Hansson respektera det och sedan hålla käften, avslutar han.

Sportbladet var under måndagen i kontakt med Bo Hansson, som hälsade att han inte vill uttala sig mer – vare sig om sin avstängning eller om Mats Strandbergs situation.

FAKTA

Kollegorna tycker till: Bosse Hansson portas från Råsundas pressläktare och Mats Strandberg får sparken från Radiosporten. Vad tycker du om det?

Arne Hegerfors, 70

– Det är trams och en fullständigt orimlig konsekvens av det hela. Alla blir hysteriskt politiskt korrekta, i stället för att sätta sig in i Bosses situation. Hur i helsike skulle Mats Strandberg kunna säga nej till en gammal vän som ville komma in i värmen? Han släppte ju bara in Bosse Hansson som frös.

Ingvar Oldsberg, 67

– Rasistiska ordalag får inte förekomma i idrotten eller någonstans. Där ska man vara med oberoende av kön, ursprung och religion. Men Bosses avsikt var inte rasistisk, hans kommentarer föds av frustration av att få stryk hemma mot Gefle i guldstriden. Bosse Hansson är mer AIK än AIK själva, och borde kunna få gå på matcherna. Jag tycker att Mats Strandberg är helt oskyldig, att han bjuder in en kollega i värmen vittnar bara om generositet.

Göran Zachrisson, 74

– Jag stöder Bosse Hansson. Det gjorde jag både i går, i dag och i morgon. Det är beklagligt vad som hänt. I övrigt vill jag inte uttala mig mer i frågan.

Björn Hellberg, 68

– Det här är helt nytt för mig. Jag är väldigt överraskad, har ju jobbat med mycket kul idrott tillsammans med Mats Strandberg. Tragiskt om det har blivit sådana konsekvenser av det här. Väldigt tråkigt, för jag känner både Bosse och Mats väl.

Ralf Edström, 60

– För det första jobbar ju inte Bosse Hansson på Radiosporten, så vad har han där att göra? Så kan man inte uttrycka sig, det är riktigt klantigt gjort. Jag kan förstå att Bosse inte får komma tillbaka till pressläktaren, han kan ju i stället gå på matchen och betala för sig. Det är dålig feeling av Mats Strandberg, men han räknar väl inte med att Bosse ska säga sådana grejer. Om Mats Strandberg är human och släpper in honom, då får ju Bosse Hansson respektera det och sedan hålla käften.

Tommy Engstrand, 73

– Håller ni fortfarande på med det här? Jag vill inte kommentera detta.

ARTIKELN HANDLAR OM