Wesslau – då vinner HV 71

Laget har två förluster – båda gångerna med Gunnarsson i kassen

rena rama väggen Gustaf Wesslau har inlett säsongen lysande. Hittills har han inte förlorat en match och leder målvaktsligan med 94,93 i räddningsprocent.
SPORTBLADET

HV 71 vinner med Gustaf Wesslau och förlorar med Jonas Gunnarsson.

Serieledarna har fått stryk i två matcher den här säsongen – båda gångerna har 20-åringen stått i mål.

– Tungt. Man spelar för att vinna, säger Gunnarsson.

Gustaf Wesslau, 27, har inlett säsongen strålande. Han toppar målvaktsligan med en räddningsprocent på 94,93. Samtliga åtta matcher han har stått har HV 71 vunnit (två efter sudden).

– Fantastiskt kul. Roligt för Gustaf som jobbar hårt och tävlar varje dag, säger HV71:s målvaktstränare William Rahm.

”Spelar för att vinna”

För Jonas Gunnarsson, 20, har poängutdelningen i matcherna inte varit lika bra. Han gjorde sin första elitseriematch från start i Örnsköldsvik. Då förlorade HV 71 med 3–1 mot Modo. I lördags mot LHC fick Gunnarsson återigen chansen och då kom serieledarnas andra förlust för säsongen.

– Tungt. Man spelar för att vinna. Något annat kan man inte säga. När jag får chansen måste jag ta den, med tanke på hur bra Wesslau är nu. Det är klart jag vill gå in och vinna när laget vunnit annars. Men jag kan inte göra mer än mitt bästa, säger Gunnarsson.

Hur är ditt samarbete med Wesslau?

– Vi försöker hjälpa varandra så mycket som möjligt. Han har varit med lite längre och kommer med bra tips och råd.

”En kanonmatch”

Trots två förluster får 20-åringen beröm av sina lagkamrater.

– Han gjorde en kanonmatch mot LHC. Vi som lag gör en för dålig match. Han räddar frilägen och ger oss chansen att vinna, men vi tar den inte. Det är en tillfällighet att vi har förlorat matcherna han har stått. Vi kan inte skylla på honom, säger Patrik Carlsson.

William Rahm håller med HV-forwarden.

– Jonas har gjort två fina prestationer. Han är en mogen och smart kille som hanterar det här på ett ypperligt sätt. Men ibland vinner man och ibland förlorar man, säger målvaktstränaren.

I kväll väntar Luleå på bortaplan och då är det Gustaf Wesslau som startar mellan stolparna.

1 av 2

Två starter, två förluster för Gunnarsson – här är HV 71:s två målvakter

William Rahm om..

...Wesslaus styrkor: ”Framför allt har han naturliga målvaktsinstinkter. Han är explosiv, rörlig och har bra händer. Alltså han får tag i många puckar med sina händer. Oerhört reaktionsstark.”

...om vad Wesslau behöver utveckla: ”Han har inga direkta svagheter. Det handlar om att bygga vidare på hans styrkor, det reaktionssnabba spelet och bli bäst på det.”

... om Gunnarsson styrkor: ”Han har en lugn och trygg målvaktsstil. Han har god grundteknink och ett starkt positionsspel.”

... om vad Gunnarsson behöver utveckla: Jag tycker inte man ska fokusera på det negativa, och det är inte för att det är hemligt. Jonas är en sådan kille som ska fortsätta utveckla sitt positionsspel och ta det till nästa nivå. Han är också duktig med klubban och försöker jobba hårt på det.”

HV med Wesslau i mål

Färjestad–HV 712–3 sd

HV 71–Brynäs2–1 sd

HV 71–Skellefteå1–0

Timrå–HV 712–4

HV 71–AIK5–3

Rögle–HV 711–4

HV 71–Frölunda4–1

Växjö–HV 711–4

Poängsnitt2,75

Räddningsprocent94,93

HV med Gunnarsson i mål

Modo–HV 713–1

HV 71–Linköping1–4

Poängsnitt0

Räddningsprocent91,43