”En tidsfråga innan elitserien öppnar dörren”

NHL-spelarna väller in i Europa - Växjös klubbdirektör anar att elitserien kommer svänga

Foto: SPORTBLADET
Se hela listan på NHL-spelarna i Europa längre ner i artikeln.
SPORTBLADET

NHL-spelarna väller in i Europa.

Samtidigt säger Växjös klubbdirektör ­Anders Öman att det­ bara är en tidsfråga ­innan även elitserien öppnar dörrarna.

– Vi måste se sanningen i vitögat. Det är naivt att tro något annat än att lagen i botten kommer ta in spelare, säger Öman.

I går blev det klart att Henrik Zetterberg, 32 år i dag, spelar i schweiziska Zug så länge lockouten pågår. Detroits stjärncenter är långtifrån ensam om att välja spel i Europa.

Sportbladets sammanställning visar att det redan nu finns närmare 150 lockoutade NHL-spelare i europeiska klubbar. Agenter berättar att trycket är hårt från spelare som vill ha hjälp att hitta en ny klubb.

I elitserien finns bara Alexander Steen och Matt Duchene, men Växjö öppnade redan i går för att följa efter Modo och Frölunda.

– I grunden tycker jag inte att vi ska ta in NHL-spelare, men vad vi sedan tvingas göra är en helt annan sak. Alla förstår att det är för mycket som står på spel. Det är ett sånt tryck från sponsorer och partners och vi har stora lån på arenan och många anställda, säger Anders Öman.

”Kommer värvas”

Växjö har haft en jobbig inledning på elitserien – och har radat upp sex raka förluster.

Risken att åka ur elitserien gör att många klubbar känner stor press. Öman menar att det bara finns bara två alternativ:

– Antingen stängs ligan och två lag flyttas upp från allsvenskan efter säsongen, eller så kommer det att värvas spelare. Jag tror inte att det första alternativet är genomförbart, och då står vi där vi står.

En direkt avgörande fråga blir hur Marknadsdomstolen (MD) hanterar Hockeyligans överklagan av Konkurrensverkets dom. Ett beslut från MD kan komma redan i slutet på den här veckan.

Väntar på beslut

Flera klubbledare som Sportbladet har pratat med säger samma sak: Går MD på Konkurrensverkets linje – att klubbarna fritt ska få bestämma vilka spelare de vill ta in – betyder det startskottet för en värvningskarusell.

– Ja, då är cirkusen definitivt i gång, det är en sak som är säker, säger en klubbledare som vill vara anonym.

Enligt Anders Öman har inte Växjö tagit något definitivt beslut i frågan om att ta in NHL-spelare.

– Det krävs att vår styrelse sätter ner foten i den här frågan, men den har inte ens varit uppe på något styrelsemöte än. Men jag skulle bli förvånad om vi inte inom en månad måste ta ett beslut.