Enkät: Håller du med Pär Mårts?

SPORTBLADET

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts tycker att svenska fotbollslandslaget får för mycket uppmärksamhet jämfört med landslagshockeyn.

Sportbladet frågade vad några hockey- och fotbollsprofiler tycker.

Stefan Selakovic, 35, fotbollsspelare IFK Göteborg

– Nej, jag upplever inte det så. Skulle det vara så att fotbollen får mer uppmärksamhet, är det nog för att det är mer intressant. Eller för att det säljer mer. Det är mycket bevakning på hockeyn också. Är ju matcher på tv:n typ varje dag, känns det som.

Börje Salming, 61, hockeylegendar

– Nej. Egentligen frågar du fel person, för jag läser så jävla lite. Hockeyn och elitserien får mycket uppmärksamhet också. Men i samband med landslagssamlingarna är det mycket fotboll, fast det är -bara kul. Jag är en -sådan jävla sportälskare och det är så roligt med hockey, fotboll och handboll. Jag gillar allt.

Tommy Svensson, 67, fd förbundskapten (fotboll)

– Nej, det gör jag inte. De får ganska mycket uppmärksamhet. Just nu är det mycket med VM-kvalet och då är det naturligt att fotbollen får mycket utrymme. När det är aktuellt med tävlingsmatcher så får nog hockeyn sin beskärda uppmärksamhet.

Jörgen Jönsson, 40, fd hockeyspelare Färjestad

– Nej, vi får väl också stor uppmärksamhet i hockeyn, tycker jag. Fotboll och hockey är de två största lagsporterna och vi delar på utrymmet. Jag tycker inte att hockeyn uppmärksammas för lite.

Anders ”Ankan” Parmström, 70, fd förbundskapten, hockeyexpert

– Ja. Jag förstår hans resonemang lite. Det beror ju på lite olika saker. Om man jämför elitserien i hockey och allsvenskan i fotboll så blir det ganska lika. Däremot sprutar det ju ut bevakning om alla möjliga europeiska fotbollsligor, särskilt när Zlatan kliver in på en arena. Spanska, franska och italienska ligan: allt! Kan tycka att det är lite tjatigt med de internationella fotbollslagen. I spanska och franska är det ju bara ett eller två lag som gäller, lagom intressant... Internationell ishockey är till 98 procent om NHL. KHL skrivs det bara om en svensk råkar göra några mål, eller nej, inte ens det gör man ju.

Daniel Nannskog, 38, fd fotbollsproffs

– Nej. Absolut inte. Hockeyn har det utrymmet sporten förtjänar. Jag förstår ingenting av det uttalandet. Man kan inte skriva så mycket mer om hockey än vad man redan gör - det är fullt.

Ulf Rådbjer, 52, hockeydomare

– Ja, jag som hockeygalning tycker väl att hockeyn borde vara nummer ett (i medierna). Det är mycket fokus på fotboll just nu för att det är en så tajt guldstrid. Annars är hockeyn nummer ett i svenskens ögon, det tror jag.

Erik Edman, 33, fotbollsspelare Helsingborg

– Nej. Jag tycker att hockeyn får för mycket uppmärksamhet. Ni (medierna) skriver väl om det som folk efterfrågar. De som gnäller vill väl ha uppmärksamhet, men jag tycker att man ska skapa intresse för sin sport av en riktig anledning. Medierna följer väl det som är intressant, helt enkelt.

Mike Helber, 42, klubbdirektör Linköping

– Ja, jag håller med om att vi förtjänar mer uppmärksamhet, för hockeyn är ändå sporten nummer ett. Vi har kanske ingen -Zlatan Ibrahimovic, men hockeyn- är ju mer intressant än fotboll generellt, och elit-serien håller hög klass.

Henrik Rydström, 36, fotbollsspelare Kalmar FF

– Nej, ser man hockeyn utifrån hur stor den är i världen så får den ju oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Jag kan tycka att det är för mycket fokus på elitserien i tidningarna. Det är rätt lätt att konstatera att hockeyn i antal licensutövare inte är en särskilt stor idrott jämfört med fotbollen. Fotbollen är en demokratisk idrott, då det rent ekonomiskt krävs lite för att utöva den, vilket gör den till en stor sport. Hockeyn har ju stora problem med att locka invandrare till sporten, det blir en form av klassfråga. Den är dyr att utöva och är en relativ snäv idrott. Så nej, jag håller inte med honom. Hockeyn förtjänar inte mer.

Marcus Paulsson, 28, hockeyspelare Färjestad

– Ja, jag håller nog med lite. Fotbollen får väldigt mycket uppmärksamhet. I det stora hela så håller svensk hockey en mycket högre standard internationellt än vad fotbollen gör. Och det är ganska lite om NHL ändå (i tidningarna). Svensk fotboll har ett litet övertag (medialt), även om hockeyn borde vara större eftersom den är bättre.

Ralf Edström, 60, expertkommentator

– Nej. Att jämföra fotboll med hockey är löjligt, storleksmässigt är det en sådan skillnad. Ganska typiskt hockeyn (att gnälla). Fotbollen är en världssport. Fotbollen finns i alla världsdelar. Det är ganska rättvist (fördelad uppmärksamhet) sett till storleken på idrotterna. Jag gillar hockey, men i det här sammanhanget gnäller han (Pär Mårts).