Tung offensiv ska lyfta Detroit

Foto: Reuters
Prince Fielder och Miguel Cabrera, Detroit Tigers.
SPORTBLADET

Elitidrotten blir allt mer en klubb för fysiska praktfenomen.

I Detroit finns motsatsen.

När Tigers jagar segern i basebollens World Series leds laget av Miguel Cabrera och Prince Fielder – som tillsammans väger in på 235 kilo.

Putande magar, skräpmat i klubbhuset och krav på viktnedgång. Den amerikanska basebolligan ser inte alltid ut som den rådande bilden av elitidrott.

Detroit Tigers offensiv är tung – i dubbel bemärkelse. Mitt i slagordningen huserar två av ligans bästa slagmän, men Miguel Cabrera och Prince Fielder stod inför säsongen listade på 110 respektive 125 kilo. Då ska man ha i åtanke att Cabrera inför säsongen såg till att gå ner åtminstone 15 kg.

– Han är en stor man som behöver tyngd, men inte överflödig vikt, sade Tigers tränare Jim Leyland till The Detroit News när Cabreras kamp mot vågen kom på tal inför säsongen.

Exemplarisk sving

Cabrera, 29, född i Venezuela, avslutade grundserien med att bli den förste spelaren på 45 år att vinna Triple Crown när han ledde American League i slaggenomsnitt, inslagna poäng och homeruns. Men karriären har inte varit spikrak. Hans vältajmade och exemplariska sving har ofta kommit i skymundan av rykten om alkoholmissbruk, dålig inställning och begränsat försvarsspel.

När finalplatsen blev klar valde den blyge Cabrera, som varit lika lysande i slutspelet som i grundserien, att hylla sina lagkamrater:

– Otroligt. Vi är i finalen tack vare våra kastare, sade Cabrera ödmjukt till ESPN.

Final mot Giants

För Cabreras vapendragare, första basmannen Prince Fielder, är viktproblemen inget nytt. Precis som för hans pappa Cecil, som gav upp karriären vid 36 års ålder, var många lag oroade för Fielders kroppshydda. Detroit tog chansen inför den här säsongen, skrev kontrakt med 28-åringen och fick ett perfekt komplement till Cabrera.

– De älskar varandra, det säger allt, sade Tigers slagtränare (hitting coach) Lloyd McClendon till ESPN.

Natten mot torsdag inleds World Series. Detroit ställs då mot San Francisco Giants, som natten mot tisdag säkrade finalplatsen via 9–0 i den sjunde och avgörande matchen mot St Louis Cardinals.

TT