Lööf satsar vidare i katamaran

Foto: Scanpix
Fredrik Lööf
SPORTBLADET

Fredrik Lööf fortsätter att segla. Efter finnjolle och starbåt satsar han på katamaran. Det kan bli en sjunde OS-satsning i den nya mixedklassen som just är en tvåskrovsklass.

– Jag kommer att ta ett beslut i februari-mars, säger OS-guldmedaljören till TT.

Han har redan börjat testa med tänkbara partners. Senaste helgen under landslagssamlingen i Båstad, och om ett par veckor i Oslo.

– Det kommer att bli en hel del testsegling under vintern. Eftersom det är en helt ny klass så vet man inte exakt vad som krävs i storlek och det krävs en massa test för att få en förståelse för hur det hänger ihop. Och jag vill inte gå in i någonting om jag inte till hundra procent tror att det kan gå hela vägen, säger Lööf.

I sitt sjätte OS, i London, lyckades den 42-årige värmlänningen ta det efterlängtade guldet, efter två tidigare brons. Starbåten, som han och Max Salminen seglade, försvinner till OS i Rio de Janeiro 2016. Det är därför som Lööf nu siktat in sig på flerskrovsbåtar. För fortsätta segla, det ska han.

– Jag tänker redan på att jag vill ut och tävla. Man blir besatt av det, det är nästan sjukligt.

Snabb båt triggar

Han höll ett föredrag för SOK-talanger på Bosön på onsdagen och efteråt berättade han för TT om sin kommande satsning:

– Vi håller på att ta fram ett kommersiellt projekt för nästa år för en M32-katamaran. Det är en cup som främst kommer att gå i Nordeuropa, men också i Tyskland och Italien.

– Det är så himla häftigt. En jättestor skillnad mot tidigare båtar, som varit ganska långsamma. De här båtarna är väldigt, väldigt snabba. Men det triggar mig att det är något nytt och fräscht. Och man kommer ändå fram till att det handlar om basgrejorna i segling – vind och väder och känslan för att driva båt.

Katamaranerna är mer lättseglade, fysiskt, än finnjollen och starbåten som han seglat i tre OS vardera, och det tycker han känns bra med tanke på att han blivit äldre. M32-katamaranen tycker han går hand i hand med en eventuell OS-satsning, som seglas med katamaran-typen Nacra 17.

– Det är ungefär samma typ av båt, man tränar på samma saker och de kompletterar varandra.

Rio speciellt för Lööf

Om Fredrik Lööf bara hittar rätt partner blir det sannolikt en sjunde OS-satsning. För Rio de Janeiro har en speciell plats i hans hjärta. Det var där som han seglade sin första internationella tävling 1983, i en optimistjolle.

– Och 20 år senare kom jag dit i Volvo Ocean Race. Och träffade min blivande fru, som är doktor, när jag låg utslagen på en bår efter att ha jobbat lite för mycket med mina armar, säger han med ett skratt.

– Så det är klart att det är speciellt. OS kommer att bli så häftigt, får se om jag kommer dit. Jag måste bestämma mig i februari-mars, då måste man starta och gasa.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM