”Om jag inte har fotbollen blir det jäkligt jobbigt...”

Klas Ingesson om jobbet i Elfsborg, gulddramat och kampen mot cancern: ”För första gången tänkte jag att nu skiter jag i det här"

1 av 14
SPORTBLADET

BORÅS. Efter sommarens stamcellsbyte var cancersjuke Klas Ingesson nära att ge upp hoppet.

Energin för att orka sitt livs kamp hämtar fotbollshjälten från sitt ledarengagemang i Elfsborg.

– Hoppas vi tar guld nu. Det betyder enormt mycket för våra unga spelare som har A-laget som nästa steg, säger han.

Klas Ingesson tränar Elfsborgs U 19-lag. Men efter ett andra stamcellsbyte i somras har han inte kunnat delta så mycket. ”För mig är det viktigt. Jag får positiv energi från killarna”, säger Ingesson.

I torsdags, inför Elfsborgs match mot Mjällby, fick Klas Ingesson ett sms från tränarkollegan Tobias Linderoth.

”Det är vårt väder”, skrev Linderoth.

Om det hade varit några spelare som kunde trivts i regnet och blåsten på Strandvallen skulle det förstås varit de två gamla mittfälts­kämparna.

Numera bidrar de på annat sätt, som ungdomsledare i Elfsborg.

Klas Ingesson är tränare för klubbens U 19-lag. Fast det senaste stamcellsbytet, hans andra i somras, har inte tillåtit honom att vara så delaktig som han vill vara.

– Jag har varit nere några gånger, senast för ett par veckor sedan. För mig är det viktigt. Jag får positiv energi från killarna. Det är så engagerande för mig, så viktigt för mig, berättar Klas Ingesson på telefon för Sportbladet.

”Blev rädd för sig själv”

Den folkkära fotbollshjälten från VM-gänget 1994 har hela tiden varit öppen med sin sjukdom.

Han drabbades 2009 av blodcancerformen multipelt myelom. Den kroniska cancern slog hårt mot Klas Ingesson, som tvingades genomföra ett stamcellsbyte.

Cancern kom dock snabbt tillbaka och i somras genomförde han ett nytt byte.

Tiden före och efter behandlingen har varit tung.

– Det har varit jäkligt jobbigt. Första gången gick det smidigt, denna gången fick jag ont i ryggen och låg i sju-åtta veckor totalt. För första gången tänkte jag att nu skiter jag i det här. Så har jag aldrig känt tidigare. Det var nästan så man blev lite rädd för sig själv, för sina tankar. Men på något sätt måste man ner där och bryta, berättar Klas Ingesson.

Nu är bronshjälten från 1994 på rätt väg igen.

Men han har en lång resa framför sig.

– Jag körde med enkilos vikter nyligen, jag orkade knappt köra tre set med tio repetitioner. Jag fick en träningsvärk som jag aldrig upplevt förut, visst var man slutkörd när man var uppe i bergen i Italien och körde försäsong men det gjorde inte hälften så ont som detta, säger Klas Ingesson.

– Det går sakta men säkert åt rätt håll och gör mindre ont i kroppen dag för dag. Jag kan gå 300-400 meter nu men sen blir det vila och tv, berättar han.

”Jag är i valet och kvalet”

Han har ingen cancer i kroppen just nu, men risken är att den kommer tillbaka. Därför är planen ett eventuellt snabbt stamcellsbyte med donator.

– För att byta med donator måste man vara så nära cancerfri som man kan och det är jag tre månader efter förra bytet. Jag är i valet och kvalet, men det skulle kunna innebära att jag blir fri från det resten av livet, säger Klas Ingesson medveten om att ett annat val kan var riskfyllt.

– För många räcker det med två stamcellsbyten, men för mig kan nästa steg vara att byta med donator. Kommer cancern tillbaka kan jag inte göra ett donatorbyte. Så jag måste göra det här nu. Därför är det viktigt nu att hitta goet, att må psykiskt bra.

En sådan behandling innebär en hög infektionsrisk.

– Jag kommer till exempel inte kunna vara i ett omklädningsrum på ett tag. Men ute på planen ska gå bra, säger Klas Ingesson.

Klas Ingesson vill så snabbt som möjligt tillbaka i form för att träna sina fotbollstalanger.

– Jag har pratat med klubben om det. Jag hoppas innerligt att det funkar, jag behöver det mer än vad Elfsborg behöver det. Har jag inte fotbollen blir det jäkligt jobbigt. Har man mycket att fundera på så läker man bättre.

Så ett guld skulle göra gott?

– Ja, ha. Det vore inte fel.

Tror du Elfsborg klarar det?

– Det måste vi göra. Nu har vi fått en andra chans, när vi ledde med åtta poäng trodde många att det var klart. Jag såg Malmös match och var förvånad över att de inte gick för det från start. Vi får inte gå i samma fälla.

Efter matchen mot Mjällby sa lagkapten Anders Svensson att det funnits och delvis finns en brist på vinnarmentalitet i laget. Det är något som Klas Ingesson känner igen från sitt eget lag.

– Jag känner igen det, vi har samma i vårt lag. Vi vill spela fin fotboll och har det svårt när det går tungt, helst på hösten. Men det har varit en mentalitet och syn i klubben att satsa på en viss typ av spelare. Det är bra att man har en gul tråd, men det har blivit dags att vända trenden och mixa upp lite spelare. Därför är det kul att se en spelare som Marcus Rohdén, han har fått chansen och är lite av en annan karaktär.

Men det där med att lära spelarna gilla duellerna borde vara som gjutet för dig och Tobias Linderoth...?

– Jag tror att det varit lite av Stefan (Andreasson, klubbchefens) plan med att få in mig och Tobbe i klubben.

Ser matchen på tv

Klas Ingesson tycker att bryggan mellan U-lagen och A-laget blivit starkare sedan Jörgen Lennartsson tog över som huvudtränare.

– Nu har vi ett bra arbetsklimat i klubben, det är högt i tak och man kan säga vad man vill. Under Magnus Haglunds tid var jag inte så insatt i A-laget. Jörgen Lennartsson är en helt annan typ av människa, mer öppen och kan diskutera med vem som helst i en korridor. Han är nyfiken på det vi gör, säger Klas Ingesson.

Vad betyder det för dina killar om det blir guld på söndag?

– Det betyder jäkligt mycket. De känner delaktighet, deras nästa steg är A-laget. Och så ser de kändisarna som Anders Svensson och Lasse Nilsson dagligen. Inte många av våra spelare missar matchen på söndag, de kommer att stå i klacken.

Ska du till Borås Arena och se matchen?

– Jag skulle gjort det men har fått ont i halsen. Jag får inte åka på feber så jag får nog se det hemma.

1 av 2
Glädjebilder från 1994 när Ingesson och Sverige tog VM-brons i fotboll.

SPELADE 57 LANDSKAMPER – TOG VM-BRONS I USA 1994

Namn: Klas Ingesson. Ålder: 44 år.

Klubbar: 1986–1990: IFK Göteborg (53 matcher/9 mål). 1990–1993: Mechelen (99/28). 1993–1994: PSV Eindhoven (12/1). 1994–1996: Sheffield Wednesday (17/2). 1996–1998: Bari (94/11). 1998–2000: Bologna (64/4). 2000–2001: Marseille (13/0). 2001: Lecce (19/1).

Meriter:

Landslaget: 57 matcher/13 mål (1989–98).

VM i fotboll: 1990, 1994. VM-brons 1994.

EM i fotboll: 1992. Sverige föll i semifinalen mot Tyskland.

Vinnare av Svenska Dagbladets Bragdguld tillsammans med fotbollslandslaget 1994.

ARTIKELN HANDLAR OM