Världsmästare i vindsurfing

SPORTBLADET

Konkurrensen var stenhård in i det sista. Då var en svensk tonåring som allra starkast.

Adam Holm är ny världsmästare i vindsurfing.

– Jag är överlycklig, säger han.

Holm, 18, har länge kallats för supertalang. I vattnen utanför turistorten Maspalomas på Gran Canaria visade han med eftertryck varför.

När VM i Kona One-klassen avgjordes på tisdagseftermiddagen – efter fyra dagars intensivt tävlande – satte stockholmaren resten av världseliten på plats.

Totalt deltog ett 60-tal seglare från tre kontinenter. Bland dem åtskilliga rutinerade brädseglare från Kanada, Slovenien och Australien.

Kämpat i flera år

– Jag har kämpat stenhårt i flera år men bara nått nästan fram förut. Därför är jag överlycklig över att äntligen ha lyckats erövra VM-guldet.

– Det betyder otroligt mycket för mig, säger Holm vars stora mål är att nå OS i Rio de Janeiro om fyra år. Då blir kitesurfing OS-gren.

Trots sin unga ålder har han redan en imponerande meritlista. Redan 2009 tog Adam Holm VM-brons och såväl 2010 som 2011 knep han silver.

Kona One blir mer och mer populär som tävlingsklass. Alla seglare har identiska brädor och ett segel används i alla vindar. Storleken bestäms av seglarens vikt, allt för att ge så rättvisa och lika förutsättningar som möjligt.

Vann fyra av sju

Holm behärskade de krävande förhållandena bäst och vann fyra av de sju seglingarna i Maspalomas.

– På några få år har vi fått fram ett mycket starkt lag. Vi har satsat fokuserat på att matcha fram ett antal unga talanger genom målmedveten träning. Det känns fantastiskt när detta arbete har burit frukt, säger Johan Fallenius, ordförande i Svenska Kona One-förbundet.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM