Bästa truppen – men en tränare som brister

Garpenlöv: Challe slutade vara sportchef – tycker han borde släppt tränarrollen istället

Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
PRESSAD. Efter en mardrömsstart på allsvenskan är Djurgården en klubb i kris. I måndags gick Challe Berglund ut och meddelade att han avsäger sig rollen som sportchef för att enbart koncentrera sig på tränarjobbet. Sportbladets krönikör Johan Garpenlöv tycker att det skulle varit tvärtom.
SPORTBLADET

Det är en mardröm som blivit sann för alla djurgårdare.

En niondeplats i allsvenskan efter drygt en tredjedel av grundserien och dagliga krisrubriker.

Visst är det fortfarande många matcher kvar av serien, men det som oroar mig mest är att det inte finns någonting i spelet som pekar på en förbättring.

Det är kris i Djurgården.

VUNNIT 2 VM-GULD, 3 SM-GULD, SPELAT FÖR FYRA NHL-KLUBBAR, VARIT TEAM MANAGER FÖR TRE KRONOR

Djurgården hade chansen att börja om på nytt efter förra säsongens fiasko som slutade med en historisk degradering till allsvenskan.

Nya ledande personer, helst utifrån, med fräscha idéer och uppdaterat tänk i styrelsen. Ny sportchef med en klar och tydlig idé hur Djurgården ska spela hockey – nu och i framtiden. En sportchef som står för Djurgårdens värderingar och har en modern syn på ishockey. Sportchefen hade i sin tur tillsatt en tränarstab, som är utformad korrekt med arbetsbeskrivningar och ansvarsområden.

Tyvärr hände det inte så mycket.

Inte mycket alls.

Det blev halvdana, slarviga och inkompetenta lösningar. I styrelserummet blev det bara små förändringar, med undantag av Mats Larsson som avgick som ordförande. Klubben har ingen renodlad sportchef utan en dubbelarbetande Charles Berglund, har delat sin tjänst som sportchef och coach, även om han har tagit timeout nu. Sedan har man även sparkat en materialförvaltare för att spara pengar.

Djurgården har alltid haft som tradition att vara en stabil organisation, på isen och vid sidan om. Bättre att ta bort en spelare från truppen för att ha råd med en extra ledare. Det ger en trygghet och en professionalism som sätter tonen för hela verksamheten.

Nu tycker jag att Djurgårdens styrelse, med Ola Josefsson som sportsligt ansvarig, har fuskat och gjort ett dåligt jobb.

Tyvärr.

Det borde inte kunna gå fel – men det har det

Djurgårdens styrelse kan inte laget, den ser inte några träningar och den förstår inte den dagliga verksamheten som ska guida styrelsen att ta korrekta sportsliga beslut.

Styrelsen har naggat i kanterna på den sportsliga organisationen, där man förmodligen tycker att det ska gå bra ändå, samtidigt som man kan spara in några kronor också.

Men det sätter sina spår på den dagliga verksamheten där ledarna inte hinner med sina jobb och det skapar en irritation och frustration som spelarna märker direkt. Det blir en negativ stämning i omklädningsrummet som byggs på när laget förlorar. Precis i det scenario som Djurgården är i nu.

Vad det gäller spelartruppen så har Djurgården ansträngt sig ekonomiskt och gjort en satsning för att komma tillbaka till elitserien direkt. Klubben har en lönebudget, som är en av de högsta bland de allsvenska lagen, plus att man har plockat in NHL-spelarna Gabriel Landeskog och Douglas Murray utöver det.

Det borde inte kunna gå fel.

Men det har det.

Här fick Charles Berglund som sportchef fria händer att bygga ett nytt Djurgården från grunden och ta in de spelarna som han ville ha. På pappret har han ett av allsvenskans bästa lag. Det går inte att blunda för.

Han har hittat kulturbärare som har spelat i klubben och vet hur en djurgårdare ska uppträda och spela, Christian Eklund, Jimmie Ölvestad och Kristoffer Ottoson. Man har plockat upp juniorer från de egna leden, Pontus Åberg och Alexander Wennberg och kryddat med dyr spetskompetens utifrån, Dustin Johner, Markus Ljungh och Timmy Pettersson. Ett bra lagbygge, som har underpresterat, och som borde ligga högre upp i serietabellen.

Men Charles Berglund brister som coach.

Challes matchcoachning sköts inte bra

Jag måste ifrågasätta min gamla kedjekompis färdigheter som tränare och coach. Vi spelade ihop under tre säsonger och jag känner honom ganska väl.

Jag har svårt att se en tydlig spelidé. Hur vill Djurgården spela, med och utan puck? Vill man vara ett offensivt aggressivt lag som spelar järnkaminhockey eller vill man vara ett defensivt lag med prägel av Lasse Falk som väntar på motståndarnas misstag för att sedan spelvända blixtsnabbt och skapa numerära överlägen?

Det jag ser i matcherna och om man tittar i statistiken så faller man tillbaka i gamla synder.

Ledande spelare som underpresterar.

Laget har stort puckinnehav, men spelarna hamnar i hörnen och har svårt att komma in på mål.

Förvånande svårt att göra mål.

Passningsspelet är långsamt och genomgående uselt.

Powerplay funkar inte.

Spelet ser krampaktigt ut. Laget saknar spelglädjen och kreativitet.

Inte heller Berglunds matchcoachning sköts på ett bra sätt. För mig är det min gamla kedjekompis som i dag är ytterst ansvarig för utgången av matchen och att Djurgården är långt ifrån att spela i elitserien. Tränaren har stor delaktighet i både vinster och förluster genom sitt sätt att coacha laget.

Det jag ser och sett är ett rörigt bås där alla står och springer runt och krockar med varandra. Det har blivit bättre på den sista tiden men så här långt har det varit alldeles för många utvisningar för – för många spelare på isen.

Fiasko.

Lösningen: Zabel som huvudtränare

I måndags gick Charles Berglund ut och meddelade att han bara skulle koncentrera sig på tränarjobbet, och släppa eller ta time out från sportchefsjobbet. Jag tycker att det skulle varit tvärt om. Jag är tvärvigg i det här fallet. För mig kvarstår fortfarande problemet; Vem i Djurgården ifrågasätter hur laget spelar och tränar? Vem sköter den dagliga verksamheten?

Charles Berglund är tränare, men det finns ingen sportchef? Det är egentligen ingen skillnad jämfört med tidigare. Det är ingen bra situation alls för Djurgården och bara ett tecken på styrelsens oförmåga att sätta ihop en sportslig organisation.

Risken är stor att det blir ännu ett felaktigt och dåligt sportsligt beslut från Djurgårdens styrelse.

Vad skulle Djurgården gjort i stället? Tyvärr så slarvade styrelsen bort den bästa tränaren, Tomas Montén, för att man inte tyckte han var en huvudtränare. För mig ännu ett exempel på Ola Josefssons och styrelsens brist på kunskap i de sportsliga frågorna.

Lösningen som jag ser det med den ekonomin som man har skulle varit att flytta Charles Berglund till sportchef, utse Tony Zabel till huvudtränare och låta Mats Bäcklin vara kvar som assisterande. Skulle även vilja ha in Robert Nordmark som assisterande tränare med ansvar för backarna.

Det ser inte bra ut för Djurgården.

Samtidigt som styrelsen är ledlösa och inte agerar när Djurgården underpresterar och åker djupare ner i avgrunden.

Jag förutsätter, kräver, att hela styrelsen ställer sina platser till förfogande om den sportsliga misären fortsätter i en av Sveriges mest anrika klubbar.

Johan Garpenlöv hockeyexpert i Sportbladet

Challe och Garpenlöv bildade en fruktad duo i Djurgården i början av 90-talet.

Garpenlöv skriver krönika en gång i veckan och medverkar kontinuerligt i Sportbladets hockeymagasin After Ice.

■ ■ ■

Namn: Johan Garpenlöv.

Ålder: 44.

Position som spelare: forward.

Klubbar: Nacka-Djurgården-Detroit-San José-Florida-Atlanta.

Meriter: Tre SM-guld (bildade länge kedja med Charles Berglund och Mikael Johansson), världsmästare med Tre Kronor 1991 och 1992. Avslutade i våras jobbet som team manager i Tre Kronor.

Johan Garpenlöv