Wennerholm: 36 skott, 2 mål – Tre Kronor måste träna skytte

Foto: Pontus Orre
HÄR VAR DET STOPP Tre Kronor försökte och försökte mot Ryssland. Men oftast gick det som för Staffan Kronwall i den här situationen – inget mål. Sverige sköt totalt 36 skott mot Rysslands 14 och ändå förlorade laget med 2–3. Det krävs mer skottträning, tycker Sportbladets ishockeykrönikör Mats Wennerholm.
SPORTBLADET

Det här var en match där Sverige var bättre på allt.

Utom det viktigaste.

Konsten att göra mål.

Därför blev det 36–14 i skott mot Ryssland men 2–3 i baken.

Efter två matcher här i Karjala Cup har Sverige skjutit 69 skott på mål

Problemet?

Bara vart 23:e skott går in.

Ryssarna sköt 14 skott på mål på hela matchen mot Sverige och jag kan inte ens påminna mig när ryssarna sköt så få skott på en hel match mot Sverige.

Det var som målvakten Johan ”Honken” Holmqvist sa efteråt: Det är vad de brukar få ihop de första tio minuterna.

Ingen svensk skyttekung i NHL

Men av 14 skott gick tre in bakom Honken och vart femte skott gick.

Och då räknar jag i underkant.

Hade Sverige haft den effektiviteten i den här turneringen hade svenskarna gjort 13,8 mål mot tjeckerna och ryssarna. Nu kan man inte göra 13,8 mål i ishockey, så låt oss säga 14 för enkel­hetens skull.

Men jag ser det här som svensk hockeys största problem just nu, även om bristen på svenskt målskytte knappast är en nyhet.

Det är bara att titta på NHL där finländare, tjecker, slovaker, ryssar, amerikaner och kanadensare (naturligtvis) vunnit skytteligan genom åren.

Men aldrig en svensk.

De ende svensk som kommit upp i 50 mål i NHL är Håkan Loob som gjorde exakt 50 mål för Calgary Flames säsongen 1987/88.

HV:s skottramp värt att se

Det räckte till en delad sjätteplats i målligan en säsong där Pittsburghs Mario Lemieux vann med sina 70 mål.

Svensk hockey har gjort det mesta rätt de senaste åren och Hockeyförbundets utvecklingsavdelning är värd all respekt.

Sverige dominerar produktionen av hockeytalanger i Europa i dag.

Men framtidens mål stavas MÅL.

Där har HV 71 satsat rätt när de byggt en toppmodern skottramp i sitt enorma nybygge, som även innehåller två nya ishallar.

Jag rekommenderar alla klubbar i Sverige att göra ett studiebesök där.

Sverige är redan känt för sina duktiga målvaktstränare och nya, unga målvakts­talanger.

Men där är inriktningen att förhindra utespelarna från att göra mål.

Det har lagts en väldig kraft på det, men nu gäller det att vända på det resonemanget och lära forwards – och backar med för den delen – att göra mål på alla dessa målvaktsfantomer som rullar ut som Henry Fords gamla T-Fordar från de svenska hockeyfabrikerna.

Häng dem högt

Jag vet att Färjestads målvaktstränare Erik Granqvist är väldigt intresserad i det här ämnet och även lägger kraft åt att försöka lära forwards hur man gör mål på en modern målvakt.

Det är ett helt annat målvaktsspel i dag, där målvakterna med sin butterflystil slår ihop benskydden som klaffbroar och i princip stänger hela isytan längs mållinjen och de cirka 30 centimeter upp som benskydden räcker.

Alla är naturligtvis medvetna om det här, men jag ser fortfarande alltför många svenska spelare försöka få in pucken längs isen och jag ser avslut som känns nästan pinsamt tama ut många gånger.

Titta på ryssarna i går.

Snabba, stenhårda skott och inga krusiduller.

Det avgjorde matchen.

I dagens hockey gäller det att få upp pucken i nättaket, bakom målvakter där den nya tekniken handlar om att täcka av så stor yta som möjligt.

Häng dem högt, helt enkelt.

Jag har varit på åtskilliga träningar i NHL och sett spelare stå och nöta på att få upp pucken i trängda situationer framför mål.

Det är där grunden läggs.

I Sverige känns det inte lika viktigt att göra mål på träningarna. Jag har stått och frusit på fler hockeyträningar än jag kan hålla räkningen på, men alltid retat mig på slappheten i avsluten.

Och som man tränar gör man på match.

Att göra mål i ishockey handlar naturligtvis mycket om ryggradsmentalitet, men det är också något som går att träna upp.

Det är hög tid att börja med det.

FAKTA

HÄR ÄR 5 SÄTT TILL FLER MÅL FÖR TRE KRONOR

1. FIXA Fler skottramper

Följ HV 71:s exempel och satsa på högteknologiska skottramper i träningsanläggningen. Det kostar men det lönar sig i längden.

2. Ta hjälp av målvaktstränarna

De är experter på hur man stoppar motståndarna från att göra mål. Men också på målvakternas svagheter och var puckarna går in.

3. Uppmuntra egoism

Det finns en gammal svensk tradition att det är bättre att passa än att göra mål själv. Bort med det tänkandet. Skjut, skjut, skjut!

4. ORDNA MED Mer skotträning

Lär ut skotteknik och att skjuta i alla lägen. Handledsskott i skäret är bland det effektivaste som finns mot alla målvakter.

5. GÖR SOM LIDAS: Träffa mål

Nicklas Lidström skulle kunna vara en föreläsare i att träffa mål i alla lägen och att prickskjuta med precision. Minns 3–2 i OS-finalen.

ARTIKELN HANDLAR OM