Nytt vittne kallat – kan fria Gerndt

Domen överklagas idag

Foto: Krister Hansson
Alexander Gerndt i Hovrätten.
SPORTBLADET

Turerna kring Alexander Gerndt, 26, och domen för misshandel har varit många.

I dag överklagas domen i hovrätten och Gerndts agent har nya vittnesmål som han tror kommer att påverka domen till fotbollsstjärnans fördel.

– Det har kommit fram nya omständigheter som gör att man kan se fram med tillförsikt på förhandlingen, säger advokaten Johan Eriksson till Sportbladet.

Det har varit en lång följetong sedan fotbollsspelaren Alexander Gerndt åtalades för misshandel av sin ex-fru My i september 2011.

I december dömdes han till villkorlig dom samt böter (80 000 kronor) för misshandel och ringa misshandel i tingsrätten och stängdes av från landslaget.

Båda parterna överklagade dock domen och idag, måndag, tas fallet upp i Malmö hovrätt – under nya förutsättningar, menar Gerndts advokat Johan Eriksson.

– Det är en kamrat till målsäganden som faktiskt hade förhörts och tillfrågades att vittna under förundersökningen, men sa att hon inte hade något att säga som var bra för My. Det gjorde mig nyfiken, säger Eriksson till Sportbladet.

Såg inga skador

Enligt Johan Eriksson ska vittnet vid ett påstått tillfälle inte ha sett några skador på Gerndts ex-fru och därför kunna styrka försvarets linje att Gerndt är oskyldig.

– Hon kan dessutom berätta att hon bad henne vittna om en annan händelse som inträffade i Gävle, som hon inte hade varit med om.

– Hon (ex-frun) har tidigare sagt att hennes lilla flicka fick ett blåmärke, men vi har ett foto som visar att hon har det innan den påstådda händelsen.

Processen kommer att hållas från klockan tio på förmiddagen till omkring fyra-fem på eftermiddagen men den nya domen kommer att dröja ”någon eller ett par veckor”.

Tror du att vittnet kommer att fria Gerndt?

– Det är ett öppet mål, men det har kommit fram nya omständigheter som gör att man kan se fram med tillförsikt på förhandlingen.

Välkommen i landslaget

När Alexander Gerndt fälldes i december förra året stängdes han direkt av från spel i landslaget, men strax innan EM hävdes avstängningen i väntan på den nya domen.

Inför jubileumsmatchen mot Brasilien på Råsunda togs Gerndt ut i landslaget igen, bara för att strax därefter dra sig ur på grund av skada.

– Han har överklagat och då ska han behandlas som alla andra. Han är tillgänglig och då är han som de andra spelarna för mig, sa Erik Hamrén till Sportbladet.

Med andra ord lär en potentiellt friande dom betyda att han åter får spela i Blågult.

Alexander Gerndt spelar numera i holländska FC Utrecht.

Kräver skärpt straff

När fallet tas upp på nytt i hovrätten över Skåne och Blekinge, vill kammaråklagare Tom Svensson dels att Gerndts straff skärps till ett fängelsestraff. Gerndts exhustru vill att skadeståndsbeloppet höjs till sammanlagt 21 700 kronor.

Fotbollsspelaren bestrider åtalspunkterna och vill frias helt.

FAKTA

Turerna kring Alexander Gerndt

December, 2008:

Efter ett bråk sent på natten anmäls Alexander Gerndt av ex-hustrun My.

I februari dras anmälan tillbaka.

September, 2011:

Alexander Gerndt blir åtalad för misshandel av ex-frun.

Bland annat ska han ha tagit strypgrepp, puttat henne genom en häck och skjutit en fotboll på henne.

Gerndt hävdar att han är oskyldig.

December, 2011:

Alexander Gerndt döms i tingsrätten för misshandel av sin ex-fru på två av fyra åtalspunkter. Straffet blir villkorlig dom och 80 000 kronor i dagsböter och 6 700 kronor i skadestånd. Svenska fotbollförbundets styrelse beslutar att stänga av Alexander Gerndt från spel i landslaget.

Januari, 2012:

Alexander Gerndt och hans advokat överklagar tingsrättens dom till hovrätten. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Även åklagaren kommer att överklaga domen och yrka på fängelsestraff.

April, 2012:

Förbundet häver sin avstängning och meddelar att Gerndt åter är tillgänglig för landslagsspel.

Augusti, 2012:

Erik Hamrén tar ut Alexander Gerndt i truppen som ska möta Brasilien på Råsunda. Några dagar senare tvingas anfallaren dock lämna återbud på grund av skada.

(Sammanställning: Michael Wagner, Robert Laul, Patrik Larsson)